Această rețetă de roșii umplute cu quinoa și ciuperci este ideală pentru zilele în care țineți post și nu știți ce să mai mâncați. Quinoa, este o pseudo-cereală minune cu un nivel proteic ce îl depășește pe cel al multor tipuri de carne, conține toți aminoacizii esențiali, iar asta înseamnă ca este o proteină completă!
INGREDIENTE:
- 100 de grame de quinoa
- roșii umplute
- 250 grame de ciuperci
- 2 kg de roșii
- un morcov
- o ceapă
- un ardei kapia roșu
- o jumătate de cartof
- o lingură de pesmet
- două linguri de bulion
- o legătură de pătrunjel
- două linguri de ulei
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
1. Spălăm quinoa foarte bine în apă rece, și dacă dispunem de timp, o lăsăm la hidratat câteva ore sau peste noapte pentru a anihila antinutrienții existenți în ea. Nu trebuie în nici un caz neglijată această etapă, deoarece quinoa are un strat de săponină din cauza căruia, nespălată și hidratată, are un gust amărui.
2. Punem la foc 2 pahare cu apă și sare (quinoa se fierbe în apă în proporția 1:2), iar cand apa începe să fiarbă adăugăm quinoa.
În momentul în care începe a fierbe, facem focul mic și lăsăm să fiarbă încet 10-15 minute, nu mai mult.
3. Luăm de pe foc și lăsăm să stea sub capac. În așa fel, quinoa absoarbe tot lichidul și iese pufoasă, ”bob cu bob”.
4. Tocăm mărunt ceapa și ciupercile proaspete.
4. Înfierbântăm puțin ulei într-o tigaie și călim ceapa până devine sticloasă. Adăugam ciupercile și prăjim până încep să se rumenească, stingem cu o cănuță de apă fierbinte, sărăm, pipărăm și lăsăm încă vreo 5 minute la foc mic.
5. Combinăm quinoa cu ciupercile prăjite, pasta de ardei (opțional), mărarul tocat și amestecăm. Asezonăm cu piper și sare, după gust. (Tot aici vom adăuga și miezul de la roșiile proaspete pe care urmează să le umplem.)
6. Curățăm și pregătim roțiile astfel: începem prin a tăia un capac în partea de sus a roșiei, după care scoatem miezul cu ajutorul unei lingurițe. Miezul îl dăm prin răzătoare sau îl pasăm bine cu furculița și îl adăugăm în umplutră.
7. Umplem roșiile cu compoziția de quinoa și ciuperci și le aranjăm într-o tavă de copt.
8. Ungem roșiile pe dinafară cu periuța muiată în ulei și le dăm în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ 20 minute.
9. Servim roșiile umplute cu quinoa și ciuperci calde, ca fel pricipal.
Sursa: gustosel.md