Somon la grătar, marinat în lime şi usturoi +Salsa de mango şi avocado

Somonul este peştele care poate fi transformat într-un deliciu rapid şi gustos. E un peşte gras, tocmai de aceea e foarte uşor de gătit şi suportă foarte multe combinaţii interesante.

separator

somon1

 

Este important să nu-l găteşti prea mult – altfel se usucă. Eu îl prefer în varianta care s-ar numi medium-rare (dar pentru asta tre’ să fie super-fresh) – cu exteriorul crocant şi un centru încă roz aprins (cât să nu devină opac şi uscat). Pentru chestia asta trebuie să ţii cont că peştele reţine suficient de multă căldură în timp ce se găteşte, cât procesul să continue şi după ce l-ai luat de pe foc/din cuptor, aşa că opreşte-te cu puţin timp înainte să crezi că e gata.

INGREDIENTE

Timp de preparare: 15 minute, plus timpul de marinare, 2 porţii

somon5

PENTRU SOMON

  • 2 fileuri de somon
  • 2 căţei de usturoi
  • zeama de la jumătate de lime
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • pudră de ardei cayenne (opţional)
  • sare şi piper proaspăt râşnit

PENTRU SALSA

  • 1 mango copt
  • 1 avocado copt
  • 1 ceapă roşie
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 ardei iute
  • 1 mână de coriandru proaspăt
  • zeama de la jumătate de lime
  • sare şi piper proaspăt râşnit

Pregăteşte întâi marinada pentru somon. Într-un bol, amestecă zeama de lime cu usturoiul tocat mărunt, uleiul de măsline, sare, piper şi pudra de ardei cayenne (dacă foloseşti). Pune fileurile de somon pe o farfurie, toarnă marinada deasupra şi dă la frigider măcar jumătate de oră.

somon2

Între timp, pregăteşte salsa. Taie toat: ceapa şi ardeiul iute mărunt, iar avocado, mango şi ardeiul gras – în cuburi. Amestecă-le pe toate într-un bol împreună cu zeama de lime, sare şi piper proaspăt râşnit (adaugă şi extra ulei de măsline, daca ţi se pare că mai are nevoie).

Scoate somonul de la marinat şi încinge un grătar pe foc mediu spre mare (îl poţi pregăti şi la cuptorul încins la 200ºC). Aşează somonul cu pielea în jos timp de 4 minute (timp în care pielea va deveni crocantă), apoi întoarce-l pe partea cealaltă şi mai găteşte-l încă 2-5 minute, în funcţie de cât de gătit vrei să fie (eu îl ţin doar 2 minute).

somon4

Serveşte-l împreună cu salsa de mango şi avocado şi, dacă vrei, o porţie de orez basmati simplu.

Sursa: cleanfoodcrush.com

Începe numărătoarea pistruiilor! Votează Top Pistrui 2017
Articolul anterior
Cele mai dezgolite celebrități de la Met Gala 2017
Articolul următor
Alte articole interesante