Leurda este acel usturoi de pădure cu frunze mari, strălucitoare, de culoare verde, are forme ascuţite, asemănătoare cu cele de lăcrimioară şi are nişte flori albe care emană un miros de usturoi. Vezi ce beneficii îți aduce leurda aici .

Ingrediente
- Un mănunchi de leurdă proaspătă
- 100 g ulei preferat
- O mână de miez de nuci, fără coaja amară. (Ca să decojiţi miezul de nucă, puneţi-l în rola fierbinte pe 10 minute, apoi, cu un ştergar de bucătărie, frecaţi miezul până când se dezlipeşte coaja, iar miezul rămâne alb. Alegeţi miezul din fărâmiturile de coajă.)
- Dacă aveţi, adăugaţi şi o lingură de seminţe de pin, prăjite uşor.
- 100 g caşcaval tare, dat prin răzătoarea măruntă (gen Parmezan)
- Sucul unei lămâi stoarse
- Sare şi piper după gust
Mod de preparare
- Clătiţi leurda şi uscaţi-o în şerveţele de hârtie. Lăsaţi la o parte 3-4 frunze, pentru decorare.
- Puneţi leurda împreună cu miezul de nucă şi seminţele de pin (dacă le folosiţi) într-un robot de bucătărie. O maşină de tocat carne poate înlocui robotul în această reţetă. Mărunţiţi amestecul până când devine o pastă şi adăugaţi sucul de lămâi şi ulei, amestecând până când atingeţi consistenţa dorită. Unele gospodine preferă acest sos mai solid, altele folosesc mai mult ulei pentru a-l face lichid.
- Adăugaţi fulgii de caşcaval ras şi amestecaţi uşor. Dacă postiți, omiteți cașcavalul
- Gustaţi şi condimentaţi sosul după plac – sau cu sare, sau cu suc de lămâie, sau cu ulei, sau cu piper negru. Puneţi sosul la rece şi păstraţi-l până a fi servit.
- Serviți pesto pe pâine, ca pe unt, sau în paste făinoase, supe și tocane.