Supă veneţiană de peşte

Cei care preferă peștele, au gusturi foarte rafinate. În primul rând pentru că peștele este sănătos și în al doilea rând, pentru că e chiar delicios, bineînțeles, dacă știi cum să-l prepari. Food bloggerița Liuba Florica vă propune o rețetă din pește, ce o să vă impresioneze din start.

separator

supa1


Ingredientele necesare pentru bulion:

  • oasele şi capul de la 1 biban şi 2 dorada
  • cochilia de la 350-400 g creveţi
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi medii
  • 2 tulpini de ţelină cu tot cu frunze
  • 1 lămâie, tăiată în două
  • cîteva boabe de piper negru
  • sare
  • apă

Ingredientele necesare pentru supă:

  • fileurile de la 1 biban şi 2 dorada
  • 350-400 g creveţi proaspeţi
  • 400 g midii proaspete
  • 2 roşii medii
  • cremă de usturoi (se va prepara fără pătrunjel)
  • 1 baghet franţuzesc
  • 200 ml vin alb sec
  • ulei de măsline
  • puţin pătrunjel tocat
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
  • unt
  1. Preparăm bulionul de peştesupa2

Ingredientul de bază al acestei supe reprezintă bulionul de peşte. În acest sens, ne apucăm, mai întîi, de el.
*eu l-am pregătit cu o zi înainte.

 

Separăm oasele de fileu, curăţăm creveţii de cochilie. Spălăm oasele și cochilia creveților. Le așezăm într-un castron mare și le acoperim cu apă (aproximativ cu 10-15 cm deasupra oaselor). Punem castronul la foc mare. În momentul în care începe să se ridice spuma, o strîngem cu grijă, după care micşorăm focul.

Curățăm ceapa, morcovul și țelina. Le tăiem jumătăţi şi le adăugăm în bulion împreună cu boabele de piper negru şi lămâia tăiată în două. Mărim puțin focul și în momentul în care acestea încep să fiarbă, micșorăm focul la minimum. Lăsăm acestea abia să fiarbă pentru aproximativ 2 ore cu capacul pus pe o parte. În cazul în care apare spumă, aceasta urmează a fi înlăturată. Apoi, se adaugă sare și se ia bulionul de la foc.

 

Strecurăm bulionul şi îl dăm deoparte.

 

  1. Pregătim pîinea crostini


Pentru a pregăti pîinea crostini, tăiem foarte subțire feliile de baghet franțuzesc.
Așternem pe o tavă de copt hîrtie pergament de copt. Așezăm feliile de pîine și le stropim cu cremă de usturoi, apoi le asezonăm cu puțină sare.
Coacem pîinea la cuptorul preîncălzit la 200º pînă cînd aceasta se rumenește.

 

  1. Pregătim fructele de mare


Încingem o tigaie la foc mediu. Adăugăm puţin ulei de măsline şi o jumătate lingură de unt. Aruncăm creveţii şi îi prăjim aproximativ 2 minute pe fiece parte. Stropim totul cu cremă de usturoi şi turnăm jumătate din vin. Lăsăm totul la foc pentru 2 minute. Dăm tigaia deoparte şi pescuim creveţii. În sosul care rămîne în tigaie, adăugăm pătrunjelul tocat şi lăsăm sosul la foc pentru încă un minut, după care strecurăm sosul.
*am adăugat pătrunjelul pentru un plus de aromă şi culoare.

 

În altă tigaie, executăm aceiaşi paşi cu midiile proaspete în scoici, cu excepţia adăugării pătrunjelului (acesta nu se adaugă). Sosul care rămîne după ce am pregătit midiile se strecoară. Midiile sînt gata în momentul în care acestea s-au deschis.

Fileul de peşte se taie felii medii.

 

  1. Blanşăm roşiile

Punem un castron cu apă la fiert. În momentul în care apa a început să fiarbă, luăm castronul de pe foc. Facem pe fundul roşiilor o tăietură nu prea adîncă în formă de cruce. Punem roşiile în apa clocotindă şi le lăsăm cel mult 30 secunde, după care le scoatem. Vom observa că coaja roşiilor se curăţă uşor. După ce am curăţat roşiile de coajă, înlăturăm şi seminţele. După care, tăiem roşiile cubuleţe.

 

  1. Pregătim supa

Acum că avem toate gata, punem bulionul la fiert, împreună cu sosurile de la creveţi şi midii. În momentul în care acesta a început să fiarbă, adăugăm roşiile, fileul de peşte, creveţii şi midiile.

 

Asezonăm supa cu sare şi piper negru după gust şi, în momentul în care supa a început să fiarbă, focul se micşorează la minimum şi se lasă să fiarbă totul cel mult 5-7 minute.

Supa veneţiană de peşte este gata şi se serveşte imediat cu pâine crostini.

Sursa

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Soțul Polinei Gagarina a făcut o achiziție de 6 milioane
Articolul anterior
SA ”Floreni” a primit un titlu de valore la Gala Businessului Moldovenesc
Articolul următor