Prazul – mai dulce decât ceapa, pe care o înlocuieşte foarte bine – este consumat în cantităţi mari, nefiind atât de iute. Aduce o aromă şi un gust deosebite şi contribuie subtil la reuşita fiecărui preparat, fără a anihila aromele celorlalte legume.
Ingrediente:
250 gr brânză proaspată de vaci
2 fire praz
200 ml smântână
3 ouă
150 gr făină
100 gr cașcaval
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu un ou și se frământă până se obține un aluat neted. Se întinde aluatul într-o foaie cu care se îmbracă o formă de tartă unsă cu puțin ulei, și se dă la rece pentru 30 de minute.
Între timp, se curăță prazul, se spală și se taie rondele subțiri. Se încinge o tigaie cu puțin ulei, apoi se adaugă prazul și se călește până capătă un aspect sticlos. Se toarnă smântâna amestecată cu brânză proaspătă de vaci și cu restul de ouă bătute ca pentru omletă în care s-a pus puțină sare și se ia de pe foc lăsând să se răcorească 5 minute.
Se adaugă umplutura de praz în formă de tartă, peste aluat, se presară cașcavalul ras, apoi se introduce tarta în cuptorul preîncălzit, pentru 40 de minute la foc potrivit. Când tarta este rumenă, se scoate din cuptor și se lasă 15 minute să se răcorească înainte de a fi porționată și servită.