Ce sunt tartaletele? Sunt cireașa de pe tort de la majoritatea fourchette-urilor moderne. Pentru că sunt gustoase, fine și pot avea umplutură dulce sau sărată.

Deși le puteți găsi în vânzare, ce-ar fi dacă v-ați demonstra că aveți dibăcia să le preparați acasă. Bucătarul de la Lo Chef, Marian Danu vă propune o rețetă fină și elegantă de desert cu cremă Pasticcera, care seamănă mult la gust și consistență cu tradiționala cremă pentru tortul Napoleon.
Mod de preparare:
- E de dorit să frământați aluatul pe masă. Presărați sub formă de piramidă jumătate de kg de făină. În centru, adăugăm un ou plus un gălbenuș. Pe lateral, tot în făină, adăugăm praful de copt sau drojdia uscată, sarea și zahărul(Vezi gramajul în rețetă)
- După, incorporăm untul care trebuie să fie încălzit la temperatura camerei.
- Aluatul se amestecă foarte repede, ca untul să nu reușească să se topească prea tare.
- Când nu va rămâne gram de aluat pe masă sau pe mâini, vă veți da seama că blatul pentru tartalete este frământat corect și până la capăt.
- Punem aluatul un pic să se răcească.
- După care aluatul se întinde pe masă, se taie și se aranjează în formele de copt din silicon, care preventiv au fost unse cu unt și presărate cu făină.
- Pentru că aluatul este frământat pe unt, pereții tartaletelor se pot înmuia la cuptor. În acest caz facem niște punguțe din hârtie de copt, le umplem cu fasole (este un truc al bucătarilor!), și le amplasăm în centrul coșulețelor. Cu tot cu pungile cu fasole, tartaletele vor merge la cuptor pentru 15-20 de min, la 180°C.
- Scoatem coșulețele din cuptor, extragem punga cu fasole, după care coșulețele vor merge din nou să se coacă pentru 2-3 minute
- Între timp, preparăm crema Pasticcera. Vă reamintim, consistența și gustul este asemănător cremei pe bază de lapte și făină, pe care o folosiți la tortul Napoleon. Pentru cremă: încălzim la foc mediu un litru de lapte, dar nu-l lăsăm să fiarbă.
- În lapte adăugăm semințele unui batonaș de vanilie(vezi în video)
- Într-un alt vas batem 4 ouă cu zahăr și făină. Treptat, acest conținut se adaugă în lapte, amestecând intens. Când crema se îngroașă, se ia de pe foc. O lăsăm să se răcească.
- În partea finală, umplem coșulețele cu cremă. Ornăm desertul cu căpșuni proaspete și zahăr pudră.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500g făină
- 250g unt
- 150g de zahăr ”Cinci Inimioare”
- 1 pliculeț de drojdie
- 1 ou plus un gălbenuș
Pentru Crema Pasticcera:
- 1l de lapte
- 250g zahăr ”Cinci Inimioare”
- 4 ouă
- 150g făină
- Un batonaș de vanilie
- Puțină sare
- Coajă de lămâie
Pentru ornare:
- Căpșuni proaspete
- Zahăr Pudră
