Trei rețete de clătite cu care să-ți îndulcești oaspeții

Pentru că ne aflăm în săptămâna care precede Postul Mare, numită de popoarele slave ”Maslenița” sau ”Săptămâna clătitelor”,  îți propun trei rețete de clătite cu care să-ți îndulcești oaspeții.

separator


CLĂTITE CU BANANE ȘI SOS DE CIOCOLATĂ

Pentru cei care adoră clătitele dulci și, în mod special, sosul de ciocolată, pe divainbucatarie.ro am găsit rețeta care îmbină preferințele mămicilor și ale copiilor deopotrivă.

INGREDIENTE:

Pentru clătite:

1 ou mare

250 g făină

600 ml lapte

100 ml apă minerală

Pentru prăjit:

50 ml ulei + 20 g unt topit și răcit

Pentru soul de ciocolată:

90 g cacao neagră

100 g zahăr

180 ml apă

150 ml frișcă lichidă

1/2 linguriță esență de portocale

PREPARARE:

Pentru început pregătim aluatul pentru clătite. Spargem ouăle întregi și le mixăm bine cu un vârf de cuțit de sare. Adăugăm laptele și omogenizăm ușor. Încorporăm făina, amestecăm, dar nu insistăm foarte tare, apoi turnăm apă minerală, urmând să amestecăm în acest moment foarte bine, astfel încât să nu avem cocoloașe de făină, iar aluatul să fie fin, mătăsos, cu o consistență lichidă pentru clătite subțiri sau consistență mai groasă pentru clătite groase. Lăsăm aluatul să se odihnească 20-30 minute – acesta va fi mai elastic căci făina se va hidrata perfect- apoi, putem coace clătitele.clatite-cu-banane-si-sos-de-ciocolata-2

În acest timp pregătim sosul de ciocolată. Amestecăm cacao cu zahăr, adăugam apă și punem la fiert. Lăsăm la foc mic, amestecând continuu, până compoziția se îngroașă, apoi o luăm de pe foc. O lăsăm să se răcească complet. În acest moment amestecăm sosul cu frișca mixată până a devenit tare și esența de portocale. Putem înlocui esența de portocale cu esența de vanilie, rom, lichior, după gust. Punem sosul în frigider cât timp pregătim clătitetele.

clatite-cu-banane-si-sos-de-ciocolata-4

Încingem bine tigaia pentru clătite și o ungem cu foarte puțin ulei amestecat cu unt topit. Turnăm aluatul în tigaie și printr-o rotație rapidă acoperim fundul tigăii în strat subțire, uniform. Punem tigaia pe foc si prajim pana incep marginile clatitei sa devina aurii. In acel moment intoarcem clatita pentru a fi prajita putin si pe cealalta parte. In functie de indemanarea fiecaruia le putem rasuci in aer cu tigaia, dar putem sa le intoarcem si cu ajutorul unei spatule.

clatite-cu-banane-si-sos-de-ciocolata-5

clatite-cu-banane-si-sos-de-ciocolata-6

Ungem clătitele cu sos de ciocolata, punem felii de banane si le rulam astfel incat sosul si fructele sa ramana in interior. Montam farfuria punand 1 lingura de sos de ciocolata, 2 clatite asamblate si decoram cu sos de ciocolata, nuca tocata, coaja rasa de portocala si  foarte putin zahar pudra.

clatite-cu-banane-si-sos-de-ciocolata-7

clatite-cu-banane-si-sos-de-ciocolata-8

Pe cât de simplu se pregătesc, pe atât de repede se termină!


MULE MOLDOVENEȘTI

Mulele reprezintă un desert specific bucătăriei moldovenești, preparat din clătite. Sînt delicioase și se prepară rapid. Copiii le adoră și sînt gata să le mănînce zilnic. Dar nici eu nu mă dau în lături. Iată o rețetă gustoasă pe care am găsit-o la floricacuisine.wordpress.com

INGREDIENTE:

500 g brînză de vaci de 9% grăsime

2 ouă

3 linguri zahăr

1 pliculeț zahăr vanilat

1 praf de sare

stafide (după gust)

70 g unt

smîntînă (pentru servire)

mule

PREPARARE:

Pentru început setăm rola la 180º.

Într-un bol amestecăm brînza de vaci, zahărul, sarea și ouăle. Adăugăm stafidele, dacă le preferăm.

Apoi, tăiem cîteva cubulețe de unt și le punem pe fundul tavei de copt. Tăiem fiecare din clătite în 4 părți egale și le umplem cu amestecul din brînză de vaci. Apoi, le așezăm în tava de copt. La fiecare 2 straturi de mule tăiem cîteva cubulețe de unt, pentru ca acestea să nu se lipească în timpul coacerii. Ultimul strat de mule, la fel, îl acoperim cu cîteva cubulețe de unt și un strat de clătite întregi. Acestea din urmă nu vor permite rumenirea excesivă a stratului extern de mule. Acoperim tava cu folie de alumiu și o punem într-o tavă mai mare ca aceasta, în care turnăm puțină apă. După care punem tava la rolă pentru 25-30 minute sau pînă cînd mulele capătă o culoare auriu-maronie.

Mulele sînt gata și pot fi servite imediat cu smîntînă.

CLĂTITE CROCANTE CU FULGI DE OVĂZ

Pe lângă faptul că sunt atât de sănătoase şi delicioase, aceste clătite sunt foarte săţioase datorită ovăzului.

clatite-crocante-3

INGREDIENTE:

2 căni de fulgi de ovăz

2 căni de iaurt

2 ouă

2 linguriţe de seminţe de chia

1 linguriţă de seminţe de in

½ linguriţă de sare

stevia pentru îndulcit (după gust)

½ linguriţe de praf de copt

Ulei de rapiţă

clatite-crocante-7

PREPARARE:

Adaugă toate ingredientele într-un bol şi amestecă-le până obţii un aluat omogen. Încălzeşte tigaia cu o linguriţă de ulei. Pune 2 linguriţe din compoziţie în tigaie. Prăjeşte-le timp de 3 minute pe fiecare parte.

BINE DE ȘTIUT:

Înainte de a prăji clătitele, aluatul trebuie să se odihnească între 30 de minute şi o oră, ca să fie mai elastic şi făina să se hidrateze perfect.

SĂ AVEȚI POFTĂ!

 

Olade. Trei secrete pentru a le găti

Oladiile sunt un fel de combinatie între clătite și pancakes-uri.

Ingrediente:

  • ouă – 2 buc.
  • chefir – 300 ml.
  • zahăr – 1 lingură.
  • ulei de floarea soarelui – 1 lingura.
  • sare – 1/4 linguriță.
  • sifon – 0,5 linguriță.
  • făină – 220 gr. (+ 2-3 linguri)

Iată cele 3 secrete

  1. Încălzește chefirul.
  2. Ordinea ingredientelor (în special sifon).
  3. Puteți lăsa să stea 5-10 minute pentru ca sifonul să aibă timp să reacționeze.

Mod de preparare

  • Combinați chefirul, ouăle, zahărul și sarea.
  • Pune tigaia la foc mediu.
    Este necesar să-l încălziți astfel încât degetul coborât să fie fierbinte, dar tolerabil (se amestecă în mod constant și asigurați-vă că ouăle nu se coagulează)
  • Adăugați făina, bateți până se omogenizează. Cantitatea de făină depinde de grosimea chefirului.
  • Dacă este lichid, aveți nevoie de 3 linguri în plus. Aluatul trebuie să curgă foarte încet din lingură
  • Adăugați sifon, amestecați, apoi turnați ulei.
  • Nu mai puteți amesteca și mai amestecați aluatul.
  • Turnați ulei într-o tigaie încălzită și puneți 1 lingură.
  • Se prăjește până se rumenește.

Gogoșari în oțet – o rețetă delicioasă care se gătește rapid

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari gustosi ce se gatesc destul de repede. Acesti gogosari sunt foarte populari la mesele noastre de sarbatoare. E o reteta de pe gatesceu.ro verificata si experimentata in timp, nu am dat gres niciodata, sunt crocanti si au un gust dulce-acrisor. E un aperitiv apreciat de toti.

Se spala gogosarii, se scoate semintele si cotorul si se taie felii in 4-5 bucati.

Preparam marinada: punem intr-un vas mai adinc la fiert apa, uleiul, otetul, zaharul, piperul negru boabe, frunza de dafin, amestecam totul si saram dupa gust.

Cand incepe sa fiarba punem si usturoiul feliat.

Si o parte din gogosarii taiati.

Dupa ce incepe sa fiarba mai lasati la foc mediu pentru inca 6-8 minute la fiert toate ingredientele, amestecand uneori. Apoi luam un borcan, din timp spalat si sterilizat, punem la fundul borcanului o frunza de telina si cu o lingura luam cate 2-3 bucati de gogosar si umplem borcanul, punem si un pic din marinada.

Punem capacul la borcan, le intoarcem cu capacul in jos si le astupam cu ceva cald, asa procedam si cu partea de gogosari ramasa.

Dupa ce au stat borcanele o zi sub o plapuma calda, le depozitam in camera pentru conservatii. Sunt gata marinati cam peste o luna.
Pofta Buna!

Rețetă de cartofi prăjiți fără ulei. Delicioși și nu fac rău organismului

Rețeta de e cartofi prăjiți în albuș de ou este ideală pentru cei care țin dietă, pentru copii, dar și pentru cei care vor să evite uleiul. Pentru a face această mîncare avem nevoie de doar 5-7 cartofi medii și două albușuri de ou. Nu uita de sare, piper și boia dulce.

Primul pas este să curătăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem felii subțiri. Într-un bol punem albușurile de ou și condimentele, după gust, iar apoi amestecăm. Cartofii tăiați se trec apoi prin compoziția obținută.

Într-o tavă în care punem hârtie de copt vom așeza cartofii, lâsând preparatul la cuptor timp de 15 minute, la 200-220 de grade. Asta este tot. Poftă bună!

Greșelile pe care le facem când gătim cartofii prăjiți

Mare atenție la cartofii pe care îi alegi. Când mergi la cumpărături, verifică fiecare cartof să nu fie moale sau să nu prezinte lovituri. Dacă vrei să faci cartofi prăjiți este indicat să-i alegi pe cei albi. Cartofii nu trebuie aruncați direct în tigaie! Înainte, ei trebuie puși într-o oală cu apă rece timp de o oră pentru a îndepărta amidonul, care poate fi periculos.

Alege o tigaie subțire, cu acoperire non-aderentă sau o tigaie din oțel sau fontă cu fundul gros. Dacă faci cartofi prăjiți în ulei, încinge tigaia și apoi pune cartofii. Condimentele trebuie adăugate la sfârșit. Dacă pui sare peste cartofi în timp ce sunt pe foc, sarea va scoate apa din cartofi, iar aceștia nu vor mai face crustă.

Cartofii sunt o sursă bună de vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol. Ei reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Aceștia conțin multe fibre. Acestea normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

sursa

Galina Tomaș a lansat proiectul “Noi îți cumpărăm kilogramele”
Articolul anterior
Roman Pastrama: ”Nu există femeie care și-ar dori o sarcină și ar pleca dezamăgită de la noi”
Articolul următor