Deşi, la prima vedere, pare de domeniul ficţiunii, copacul care produce roșii există. Soiul gigant Octopus Tomato Tree își are orginea în Italia, iar pasionații de agricultură susțin că acesta poate fi cultivat inclusiv în părțile noastre.
Roşia-pom este obținută în urma unui proces de hibridare, nefiind modificată genetic, cum s-ar putea crede. Tulpina ajunge până la 3-4 metri, trăieşte până la 7 ani, în funcţie de climă, şi poate produce cantităţi impresionante de tomate.Cea mai mare roşie-pom care a intrat în Cartea Recordurilor avea o coroană de 50 de metri pătraţi şi a produs nu mai puţin de 32.000 de tomate. De exemplu, în România, roşia-pom a fost cultivată cu succes în judeţul Neamt, la Balţăteşti, de Valentin Cucu, un cunoscut legumicultor şi culegator de seminţe de plante mai puţin cunoscute publicului larg.
Acesta a povestit pentru Agrointeligenta că a căutat seminţe pentru roşia-pom după ce a văzut o fotografie care l-a uimit. Aşa a aflat că la origine este un soi italian, care a fost obţinut prin 1937 de o familie de grădinari. Românul avea să găsească seminţe nu în Italia, cum era de aşteptat, ci în Canada, o ţară cu o climă destul de asemănătoare cu a României.
Plantele crescute de fermier în România au ajuns la o înălţime de peste 2 metri, iar din 4 fire în primul an a recoltat 36 kilograme de roşii, în condiţiile în care trei etaje de flori s-au uscat în lunile de vară.