Șapte feluri simple de mâncare din năut

Oricare fel de mâncarea din năut este plin de proteine vegetale și fibre, esențiale pentru musculatură, detoxifierea organismului și un tranzit intestinal bun. Așa că, dacă ești fan – năut, vezi în acest articol câteva variante delicioase de salate sau alte preparate cu acest ingredient minune în compoziţie.

separator

Burgeri din năutDin năut poţi face un burger vegetal extraordinar de gustos. Nu va avea nimic în comun cu cei cumpăraţi gata pregătiţi. Tot ce trebuie să faci este să pui năutul fiert într-un bol mare şi să-l pasezi până devine piure. De aici, foar imaginaţia ta este limita. Poţi adăuga ceapă roşie tocată fin, morcovi daţi prin răzătoare, piure de cartofi dulci, usturoi pudră sau pisat mărunt, paprika, chimion, sos iute, sare, piper. Se amestecă toate până când se omogenizează. Pentru a nu se dezintegra când le coci, ţine-le la frigider pentru 30 de minute. După aceea, le poţi prăji în ulei sau le poţi găti într-o tigaie de teflon.

TacoSe pune năutul într-un vas şi se asezonează cu chimion, paprika, pudră de usturoi, sare şi ulei de măsline. Se dau la cuptor la 200 de grade Celsius timp de 20 de minute. Din când în când se mai agită tava ca să nu se ardă. Între timp se prepară crema de avocado, din două bucăţi puse la blender cu zeama de la o limetă, coriandru proaspăt şi un praf de sare. Tortilla se încălzesc puţin şi apoi se prepară taco. În fiecare tortilla se pune năut, pastă de avocado şi, dacă mai doreşti şi alte gusturi şi texturi, varză roşie, roşii cherry sau ceapă verde.

Salată de năut, roşii şi castraveţiAceastă salată poate fi perfectă şi pentru un prânz şi pentru o gustare. Într-un vas se pun roşiile tăiate mărunt, castraveţii tăiaţi cubuleţe. se adaugă apoi năutul, sarea, piperul şi o mână de pătrunjel tocat mărunt. Se asezonează cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline.

Salată de năut, brânză feta şi varză kaleNăutul se poate coace pentru puţin timp, cât să devină mai crocant. Apoi, se amestecă cu ulei de măsline şi sare, tahini, suc de lămâie, usturoi pisat, miere. Se adaugă salata kale şi cubuleţe de brânză feta.

Tabouli cu năutSe toacă o legătură generoasă de pătrunjel, câteva frunze de mentă, ceapă verde, un castravete şi două roşii. Se pun într-un bol împreunp cu năutul, iar peste ele se stoarce zeama de la o lămâie. Deasupra se adaugă cuscus gătit şi sare. Se presară ulei de măsline. Dacă îţi este foarte foame se pot adăuga şi câteva bucăţi de pita.

Sandviş cu avocado şi năutAvocado şi năutul se pun într-un vas şi se pasează cu o furculiţă. Se încorporează verdeţuri proaspete: coriandru sau pătrunjel, apoi zeamă de lămâie, sare şi piper. Amestecul se întinde pe o felie de pâine şi se garniseşte cu felii de castraveţi, frunze de salată sau varză de Bruxelles.

Năut cu dressing de limetăPentru această reţetă nu trebuie decât să faci un sos rapid pe care să îl pui peste năutul fiert. Amestecă sucul de limetă, coriandru tocat mărunt, ceapă verde tocată, usturoi pisat, ulei de măsline, chimion, sare şi piper. Pune-le apoi într-un blender şi apoi toarnă-le peste năut. Dacă mai adugi şi nişte roşii şi ardei gras, deja ai o salată delicioasă.

Să ai poftă!

Ouăle de ciocolată nu conțin doar surprize plăcute. Explicațiile unui medic

De Paște, multă lume cumpără ouă de ciocolată, cu surprize, fără să se gândească la riscuri. Un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex, scrie evz.ro.

De ce nu e bine să mâncăm ouă de ciocolată

Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Doctorul le-a recomandat oamenilor să „reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

„Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el.

Recomandările făcute de medic

Având în vedere că Paștele reprezintă o „perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă „paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Internauții nu cred în ce spune medicul

„Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că „din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Un alt internaut a declarat că este normal ca de Paște să exagerezi cu mâncarea și că nu este bine să ai interdicții.

Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. Alții au declarat că doctorul nu trebuie să-i sperie pe oameni sau să exagereze.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Keira Knightley, dezvăluiri sincere despre rolul de a fi mamă: ,,Mi se pare incredibil de greu, trebuie să recunosc asta”
Articolul anterior
Cât timp poți păstra alimentele?
Articolul următor