Folosite pe meleaguri balcanice ca materie prima pentru producerea celebrei bauturi cunoscute sub diverse nume, in functie de regiune (tuica, palinca, rachiu, slibovita), prunele au, de asemenea, si o multime de beneficii pentru sanatate. Printre cele mai importante se numara intarirea sistemului imunitar şi detoxifierea organismului.
Calitatile acestor fructe sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, inca de cand au fost aduse din Siria in Europa, si raman neschimbate, chiar daca fructele sunt uscate si folosite dupa mai mult timp. Avand o multime de virtuti terapeutice, prunele sunt consumate nu doar pentru gustul lor delicios, ci si pentru calitatile vindecatoare pe care le au asupra organismului. Prunele au un continut ridicat de vitamine si minerale, cu multiple beneficii. Consumate proaspete sau in diverse retete sanatoase de prajituri, gemuri sau galuste cu prune, acestea sunt recomandate persoanelor care suferă de afectiuni hepatice si biliare, dar si pentru a regla tranzitul intestinal.
Regleaza tensiunea arteriala
Datorita continutului ridicat de potasiu pe care il contin (330 mg la 100 g de fructe), prunele contribuie la buna functionare a inimii. Fiind sarace in grasimi si grasimi saturate, prunele nu sunt un risc pentru inima. Consumul de prune nu duce la cresterea colesterolului si, automat, scade riscul atacului de cord.
Detoxifica
Prunele curata organismul de toxine, prin stimularea tranzitului intestinal. Prunele sunt, de asemenea, recunoscute pentru proprietatile de combatere a constipatiei si de reglare a functiilor ficatului. Ca urmare a acestor beneficii, te vei simti mai bine, pielea va arata perfect, fara imperfectiuni sau acnee. In plus, datorita continutului bogat de antioxidanti, prunele lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi si mentin pielea tanara, prevenind imbatranirea prematura a acesteia.
Previn aparitia cancerului
Extractele din prune au o actiune antitumorala foarte ridicata, care le situeaza printre cele mai bune remedii contra aparitiei cancerului. Aceasta actiune se datoreaza continutului foarte mare de acid malic si continutului redus de acid citric (in proporţia de 20:1) din prune. Gratie acestei compozitii unice, prunele sunt recomandate in actiunile antitumorale si pentru prevenirea cancerului.
Previn osteoporoza
Consumul frecvent de prune compenseaza lipsa vitaminei D si a calciului din organism, prevenind aparitia osteoporozei, datorita continutului ridicat de bor organic. Aceasta substanta are un rol foarte important in asimilarea calciului si in intarirea sistemului osos. Prunele proaspete au un efect de reglare hormonala, mai ales la femei, ajutand la prevenirea deficitului de hormoni feminini, de care este legata aparitia osteoporozei.
Trateaza afectiuni ale oaselor
Prunele contin 10% din doza zilnica recomandata de vitamina A, care contribuie la refacerea si cresterea oaselor. Consumul regulat de prune ofera cantitatea necesara de energie de care avem nevoie, pentru a ne reface mai repede in urma unei lovituri sau a unei accidentari. De aceea, prunele sunt recomandate sportivilor profesionisti si celor care depun un efort consistent in mod regulat.
Trateaza anemia feripriva
Prunele contin cantitati mici de fier organic asimilabil, iar consumul regulat contribuie la asimilarea mai usoară a fierului pe care il obtinem din alte alimente (cum ar fi galbenusul). Pentru absorbtia fierului, este recomandat sa facem cure timp de o luna, cu 300 g de prune pe zi, inainte de mesele principale.
Contribuie la pierderea in greutate
O pruna are doar 30 de calorii, asa ca acest fruct nu este doar o gustare excelenta, ci ajuta si la satisfacerea poftei de dulce, reducand senzatia de foame. De aceea, prunele sunt ideale pentru cei care urmeaza o dieta sau doresc sa reduca aportul caloric si sa piarda in greutate intr-un mod sanatos, consumand cat mai multe fructe si legume proaspete.
Pe langa gustul savuros, prunele sunt o sursă importanta de vitamine (A, C, K), potasiu si fibre. Consumate proaspete sau uscate, prunele contin fitonutrienti unici si substante antioxidante, care distrug radicalii liberi. Prunele au proprietati energizante, impiedica aparitia senzatiei de oboseala si contribuie la imbunatatirea functiilor intestinale.
sursa: www.ele.ro