Renumitul medic genetician, profesorul bulgar Hristo Mermerski, este autorul a zeci de cărți de genetică și a predat la peste 200 de universtăți din 63 de țări. Potrivit medicului, în jur de 70 la sută din oameni ar putea preveni îmbolnăvirea și crește durata de viață adoptând o dietă și un stil sănătos de viață.
„Noi înșine ne distrugem viaţa!”, susține medicul Hristo Mermerski. Bătrânețea nu e o stare naturală. E o boală pe care o provocăm alimentându-ne incorect. 70 la suta dintre oameni mor pentru că mănâncă orice și peste măsură.
Diabetul, ulcerul, infarctul miocardic, diferite tipuri de cancer sunt boli apărute de cele mai multe ori din cauza alimentației incorecte. E suficient să respecți normele de alimentație sănătoasă că să oprești procesul de îmbătrânire. Important e să mănânci cu măsură.
Cele mai importante alimente care opresc îmbătrânirea: legumele, fructele, iaurtul, laptele și vinul. Da, vin. Dar vin veritabil și în cantități mici. În Franța e vie tradiția de a stropi carnea cu vin. Astfel, un francez trăiește de obicei cu 10 ani mai mult decât un britanic. Pe primul loc însă e iaurtul natural, care e cel mai digerabil. El previne cancerul la stomac și colon, oprind și dezvoltarea osteoporozei.
Cea mai eficientă metodă de purificare a organismului și de pierdere în greutate este foarte simplă:
În 500 g de iaurt, se adaugă 1 lingură de miere, 1 lingură de oțet de mere, 1 lingurița de scorțișoara și 40 de picături de 30% de tinctura de propolis. Desertul poate fi completat cu afine, nuci, banane. Acest deșert gustos pote fi consumat la micul dejun și la cină.
Cele mai bune vitamine pentru frumusețe se află în salatele de morcov și usturoi. În Azerbaidjan, un experiment a demonstrat proprietățile magice ale usturoiului. Într-un pahar s-a turnat apă cu 80 de microbi patogeni. Un alt pahar cu usturoi a fost pus alături de primul. Peste câteva ore microbii au dispărut. Usturoiul i-au ucis de la distanță! Propolisul are proprietăți similare. El ucide virușii de gripă, lupta cu gastrită, colită, disbacterioza și previne cancerul. E suficient să adaugi 20-30 de picături de propolis în 50 ml de apă și să bei de 2 ori pe zi. Femeile pot să prepare o soluție eficientă pentru frumusețea părului, unghiilor și pielii: se amestecă într-un vas de sticlă, în cantități egale miere, nuci, caise, stafide, lămâie și se consumă câte 3 litri pe zi.
În lume, au fost produse peste 200 de substanțe chimice care le dau alimentelor miros plăcut și aspect delicios. E dovedit deja că aceste substanțe în formă concentrată pot duce la deces. Atunci când cumperi produse, citește cu atenție textul mărunt de pe etichete. Anume în acest text mărunt informează despre componentele nocive ale produsului. Nitratul de sodiu și nitritul de sodiu sunt printre cele mai frecvente componente nocive care distrug tinerețea și sănătatea omului. Aceste substanțe sunt folosite pentru a menține prospețimea cărnii și pentru a preveni dezvoltarea botulismului în produsele alimentare conservate. Printre cei mai nocivi conservanți se numără butilatul de hidroxitoluen și hidroxianisolul butilat. Ele sunt folosite împotriva râncezirii uleiurilor pentru prăjit chips-uri și pentru prepararea salatelor. Sunt adăugate de obicei în prăjituri, gume de mestecat și paște, pentru a le menține prospețimea și a le prelungi termenul de valabilitate.
Atenție, acestea sunt cele mai preferate produse alimentare ale copiilor. În afară de asta ele provoacă alergii și cancer. Nu mai puțin periculoase pentru copii sunt sucurile, la a căror preparare se folosește ulei vegetal brominat. Acest compus e menit să prevină separarea dintre concentratul de suc și apă. Totuși, acest ulei este toxic pentru oameni. Bea sucuri din fructe proaspăt stoarse.
La începutul secolului trecut oamenii consumau de 5 ori mai puțin zahăr decât acum. Zahărul mai e numit blestemul alb. El dăunează inimii, plămânilor, rinichilor și stomacului. Uită de sucuri și băuturi carbogazoase. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială, nici măcar nu bănuiesc că principala cauza a bolii lor e consumul excesiv de sare. Este deosebit de periculos să mănânci produse sărate pe stomacul gol.
Rețeta pentru longevitate:
1. Nu consumă mai multe calorii decât cele pe care le arzi.
2. Mănâncă un măr în fiecare zi.
3. Bea apă rece și extracte din plante.
4. Du un mod activ de viață.
5. Fă dus în fiecare zi.
6. Dormi într-o camera în care-i răcoare.
7. Găsește timp să mergi pe jos sau cu bicicletă câte 10-15 km.
8. Fii cu prietenii, bucură-te, razi, nu renunța la sex.
9. Niciodată să nu te gândești sau să spui că îmbătrânești.