Specialişti în nutriţie: Fructele nu îngraşă!

Fructele nu îngraşă, chiar dacă au fructoză, copiii nu trebuie crescuţi cu frustrări, astfel că, din când în când trebuie să li se dea bomboane şi ciocolată, iar atunci când cântarul spune că am depăşit măsura, singurul care ne poate ajuta este medicul, nu dietele de pe Internet.

separator

„A duce o viaţă sănătoasă este cel mai greu lucru”, a spus, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, prof.univ.dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, citat de Mediafax.

Acesta a fost completat de Alexandra Simu, medic specialist în nutriţie, care a afirmat că nu există nicio garanţie că mâncând sănătos şi făcând sport vom scapa de „maladia secolului”, respectiv de diabet.

„Nu există garanţii că dacă mâncăm sănătos şi facem sport nu vom face diabet, pentru că factorul genetic influenţează. Dar şi dacă există un teren genetic care să predispună la diabet, a preveni sau a întârzia apariţia acestuia ţine de felul în care mâncăm şi avem un stil de viaţă sănătos. Ar trebui evitate toate excesele. Până la urmă moderaţia este cuvântul de ordine. Nu există alimente în mod sigur legate de apariţie sau în mod sigur legate de prevenţie. Eu cred că de la copilul mic ar trebui să începem cu cât mai puţine dulciuri. Mama să nu îl înveţe că există dulciuri pe lumea asta, nu sunt un premiu, nu sunt o recompensă, dacă copilul este cuminte să îi dăm o ciocolăţică, ci dimpotivă ar trebui să cultivăm de la început gustul pentru alimentele sănătoase, cât mai naturale, cât mai puţin procesate şi să învăţăm copilul să se joace din nou nu la calculator sau cu telefonul, ci să facă activităţi în aer liber, activităţi sportive, pentru că dacă se creează obişnuinţa e mai uşor apoi în viaţa adultă să se menţină”, a spus dr. Simu.

Cu toate acestea, copilul nu trebuie să crească frustrat.

Întrebată până la ce vârstă copilul nu trebuie să primească absolut deloc dulciuri, Alexandra Simu a răspuns: „Până când nu va cere singur că a văzut la colegul de la grădiniţă”.

„Consumul de dulciuri este recomandat în cantităţi mici. Recomandările sunt să nu oferim mai mult de 10% din caloriile zilnice sub formă de dulciuri procesate, ceea ce înseamnă 2 – 3 bombonele, 2 – 3 tableţele de ciocolată sau o prăjitură mai mică, fără cremă multă. Nici sentimentul de frustrare nu e bun”, a completat medicul.

Potrivit specialistului în nutriţie, cântarul este cel care ne spune că mâncăm sau nu sănătos.

„În principiu, alimentele naturale, fără adaos de zahăr, fără băuturi răcoritoare, alimente cât mai puţin procesate sunt recomandate. Până la urmă cântarul ne spune dacă avem un stil de viaţă corespunzător, pentru că odată ce începe să crească greutatea, e un semn de alarmă şi atunci trebuie luate măsuri pentru oprirea creşterii în greutate şi apariţia tuturor bolilor care vin. Nu e doar diabetul zaharat de tip 2, ci este şi boala cardiovasculară şi chiar unele afecţiuni neoplasmice care apar uneori mai frecvent la pacienţii cu obezitate. De aceea prevenţia e atât de importantă”, a spus medicul.

Alexandra Simu a desfiinţat mitul fructelor „vinovate” de îngrăşare, pentru că au zaharuri.

„Fructele conţin amidon. Cantitatea de glucide simple libere care este în conţinutul fructelor este foate mică. De exemplu un măr are cam 12 grame de glucide, din care cam 10 grame sunt amidon, adică acel glucid complex care se absoarbe mai lent şi doar un gram este glucoză şi fructoză liberă, ceea ce înseamnă că gustul dulce ne face să credem că fructele sunt ceva nerecomandate. Dar este un mit. Este complet eronat. Fructele sunt indicate pentru că aduc pe lângă faptul că au glucidele acestea complexe care sunt sănătoase, aduc vitamine, minerale, fibre. Spun cu voce tare: Da, fructele sunt indicate!”, a mai spus medicul specialist.

O altă problemă legată de nutriţie a fost dezbătută la Congresul Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, desfăşurat la Sibiu, aceea a dietelor de pe Internet şi a aşa-zişilor specialişti în nutriţie, pe care îi găsim peste tot, dar nu au diplomă care să le confirme specializarea într-o facultate de Medicină.

„Există şi medicină alternativă şi, ca să fiu mai brutală, încă mai există vraci. În principiu, dacă suntem bolnavi, nu ne ducem la ei, ci ne ducem la medicii care au o pregătire justificabilă”, a declarat, Alexandra Simu.

La rândul său, prof. univ. dr. Romulus Timar a afirmat că singurele abilitate şi acreditate pentru a forma specialişti în nutriţie sunt universităţile de medicină. Acesta face o comparaţie între „specialiştii” din sălile de sport şi falşii medici descoperiţi, de curând, în România.

„Doar acele persoane au dreptul de a profesa (cei care au absolvit cursuri universitare – n.r.). În rest, ceilalţi, din punct de vedere legal, nu ar trebui să profeseze şi nu ar trebui să li se permită accesul pe această piaţă largă. Aţi văzut ce s-a întâmplat şi în ţară cu diverse persoane care acordau asistenţă medicală în diferite domenii în care nu aveau specializare. Nu ştii cum să intervii la sălile de sport, spre cel care îţi recomandă o alimentaţie hiperproteică. Oare ei pe ce îşi bazează susţinerile? Vedeţi că sunt şi cazuri cu efecte negative la aşa ceva. Mulţi şi tineri, uneori chiar studenţi, iau tot felul de suplimente alimentare care nu se prea ştie ce conţin. Riscul este de a lua şi substanţe cu alt rol, anabolizant. Riscul este foarte mare. Poate şi legislaţia ar trebui să fie mult mai dură. Cei care nu sunt specializaţi să li se interzică să profeseze şi, de ce nu, să suporte rigorile legii”, a spus Timar.

Reputaţi lideri din diabetologia internaţională şi specialităţile conexe participă, la Sibiu, la al 45-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice.

Sursa

Ouăle de ciocolată nu conțin doar surprize plăcute. Explicațiile unui medic

De Paște, multă lume cumpără ouă de ciocolată, cu surprize, fără să se gândească la riscuri. Un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex, scrie evz.ro.

De ce nu e bine să mâncăm ouă de ciocolată

Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Doctorul le-a recomandat oamenilor să „reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

„Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el.

Recomandările făcute de medic

Având în vedere că Paștele reprezintă o „perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă „paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Internauții nu cred în ce spune medicul

„Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că „din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Un alt internaut a declarat că este normal ca de Paște să exagerezi cu mâncarea și că nu este bine să ai interdicții.

Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. Alții au declarat că doctorul nu trebuie să-i sperie pe oameni sau să exagereze.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Cum arată ținuta de 4.000 de dolari purtată de Melania Trump la întâlnirea cu împărăteasa Japoniei
Articolul anterior
S-a zguduit pământul la Fălești
Articolul următor