Specialiștii atenționează: culturile de roșii pot fi afectate în acest an

În condiţii cu oscilaţii bruşte de temperatură între zi şi noapte, umiditate înaltă (peste 90%) şi temperatura medie diurnă a aerului în jur de 13-18ºC, va continua dezvoltarea şi infectarea tomatelor de către microorganismul Mana (Phytophthora infestans). Mai atacate vor fi sectoarele îmburuienite, dense, amplasate pe locuri joase, cu relieful denevilat, atenționează specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

separator

Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente şi cumplite boli ce apare la cultura de tomate, fiind cauzată de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By. Mana atacă organele aeriene ale plantei – frunze, tulpini, flori și fructe. La vârful frunzelor sau pe marginea acestora, apar pete mari, de formă neregulată, de culoare verzuie, cu aspect de „opărit”. În condiții de umiditate atmosferică ridicată și temperatură moderată, în dreptul petelor se observa un puf fin, albicios, care reprezintă fructificațiile ciupercii, conidoforii și conidiile. Cu timpul, zonele atacate se brunifică, apoi se necrozează iar frunzele se usucă.

Pe tulpini mana se manifestă la început prin pete mici de 10-12 cm. În cele mai multe cazuri, tulpinile putrezesc, se frăng si se îndoaie.

Atacul pe fructe de regulă începe cu locul de inserție a pedunculului fructelor, sub forma unor pete mari, de culoare brun-măslinie, care se măresc cu rapiditate, devin brune și cuprind în scurt timp fructele în întregime. Fructele insuficient dezvoltate și atacate de acest patogen au aspect rugos și sunt tari la pipăit. De regulă, fructele atacate se desprind și cad prematur, ca urmare a putrezirii pedunculului. Pe aceste fructe căzute apare ca și pe frunzele atacate, un puf fin albicios care reprezintă fructificațiile ciupercii, conidoforii și conidiile.

Pentru prevenirea infectării ulterioare de mană, se recomandă continuarea tratamentelor fitosanitare cu fungicide cu acţiune de contact-sistemică sau sistemică, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova, cu culesul preventiv al fructelor bolnave şi distrugerea acestora.

Numărul tratamentelor va depinde de gradul infectării plantelor şi condiţiile climaterice create.

Tratamentele efectuate împotriva manei vor stopa şi dezvoltarea diverselor pătări la tomate: pătarea neagră bacteriană (Xanthomonas vesicatoria), pătarea albă a frunzelor de tomate (Septoria lycopersici), alternarioza (Alternaria solani) şi altele. Culturile de solonacee (tomate, ardei, vinete), precum şi cartof, se vor afecta mai puternic în cazul cînd irigarea se efectuază prin aspersiune, decît atunci cînd irigarea se face prin picurare.

Pentru a nu crea forme de rezistenţă la anumite substanţe, fungicidele utilizate trebuie alternate.

La aplicarea tratamentelor se va lua în calcul intervalul de pauză până la recoltarea roadei şi strict se va respecta tehnica securităţii muncii.

Pentru a afla mai multe informații despre dezvoltarea bolilor și dăunătorilor, precum şi produsele omologate la culturi, luați legătura cu inspectorii din subdiviziunile teritoriale pentru Siguranța Alimentelor.

Medicii au adus un omagiu pentru colegii lor răpuși de infecția Covid-19
Articolul anterior
Cabral și Andreea Ibacka nu mai ascund chipul fetiței lor. Cu cine seamănă micuța?
Articolul următor
Alte articole interesante