Sucul de morcovi reduce riscul de cancer pulmonar cu până la 35%

Carotenoizii, pigmenții care oferă culoare fructelor și legumelor roșii sau portocalii, pot reduce, potrivit unui studiu, riscul de cancer la plămâni cu până la 35%.

separator
Studiul făcut de cercetătorii de peste Ocean a arătat că riscul de cancer pulmonar poate fi redus cu 25% – 35% cu ajutorul consumului de carotenoizi din surse vegetale.

Oamenii de știință din cadrul Universității din Montreal au demonstrat că persoanele care consumă carotenoizi în asociere cu vitamina C, care se regăsesc în fructe și legume, se pot bucură de o scădere a riscului de apariție a cancerului la plămâni. Acest efect benefic al carotenoizilor și al vitaminei C este valabil și în cazul fumătorilor, despre care se știe că sunt mai expuși cancerului pulmonar.

Mai mult decât atât, s-a dovedit și că anumiți carotenoizi pot avea un impact benefic și asupra dezvoltării și multiplicării celulelor canceroase deja existente în organism. De pildă, betacarotenul și vitamina C încetinesc evoluția celulelor carcinomului scuamos. Pe de altă parte, alfa carotenul și betacarotenul pot încetini și multiplicarea celulelor adenocarcinomului.

Cercetările făcute de oamenii de știință au confirmat, însă, efectele pozitive ale carotenoizilor din surse alimentare, nu pe cele din suplimente alimentare. Așadar, alimentația trebuie modificată pentru a beneficia de efectul protector al carotenoizilor și al vitaminei C, nu ne putem baza pe suplimente în acest sens.

Iată ce alimente bogate în carotenoizi poți consuma în acest sens: roșii, ardei gras roșu, mango, morcov, portocală, caise, porumb, dovleac. Spre deosebire de alte vitamine și minerale, care își pot pierde din proprietăți atunci când sunt gătite, prepararea termică mărește rată de absorbție a carotenoizilor. Așadar, putem consumă alimentele bogate în carotenoizi și gătite, pentru că își vor păstra, ba chiar își vor spori eficacitatea.

sursa

alte Articole interesante