Dietele în care predomină legumele şi fructele reduc considerabil riscul de cancer. Aşadar, introdu în dietă 5-9 porții de vegetale în fiecare zi.
Ceaiul verde
Ceaiul verde combate eficient radicalii liberi responsabili de instalarea cancerului. În plus, este un puternic detoxifiant, activând enzimele din ficat, care au un mare rol în eliminarea toxinelor. Ceaiul verde este bogat în polifenoli care au o putere antioxidantă de 100 de ori mai mare decât vitamina C. Se recomandă să faci ceaiul prin infuzarea a două linguriţe de frunze, timp de cinci minute. Ceaiul trebuie băut în cel mult jumătate de oră după preparare.
Struguri, afine, mure
În struguri, afine şi mure se găseşte un antioxidant de cinci ori mai puternic decât beta-carotenul şi de 50 de ori mai puternic decât vitamina E, numit resveratrol. Acesta are efecte antitumorale şi are puterea de a încetini cu 50% înmulţirea celulelor canceroase. De asemenea, stopează producerea infecţiilor şi calcifierea arterelor. Dacă nu ai posibilitatea să mănânci struguri, doctorii îţi recomandă să bei câte un pahar cu vin roşu pe zi.
Roşii contra cancerului de prostată
Un alt aliment-minune cu efecte dovedite este roşia. Aceasta conţine licopen, un antioxidant puternic care îi dă şi culoarea. Studiile au arătat că licopenul previne apariţia câtorva tipuri de cancer: de plămâni, de pancreas, de colon şi de prostată.
Spre deosebire de alte substanţe, de exemplu vitamina C, licopenul este relativ stabil la temperaturi ridicate. Prin urmare, încălzirea alimentelor în timpul gătitului nu afectează conţinutul de licopen din roşii.
Rodia are efect antiinflamator
Rodia are proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante şi reduce considerabil dezvoltarea cancerului de prostată, chiar şi în formele lui agresive. Specialiştii susţin că un consum regulat de suc de rodie reduce viteza de propagare a cancerului de prostată de trei ori. Specialiştii recomandă să se consume câte un pahar cu suc de rodie în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.
Peştele previne cancerul de sân
Studiile au arătat că la femeile care consumă peşte gras săptămânal scade considerabil riscul de a face cancer de sân, de ovare şi de colon. Peştele conţine acizi graşi omega 3 care reduc inflamaţiile şi întârzie creşterea celulelor canceroase.
Peştele trebuie consumat proaspăt, deoarece cel conservat îşi pierde din conţinutul de omega 3. De asemenea, acest acid se mai găseşte şi în seminţele de in pe care le poţi consuma măcinate. Un studiu a arătat că la persoanele care mănâncă 30 g de seminţe de in pe zi creşterea tumorilor de prostată este încetinită cu peste 30%.
Carnea trebuie consumată doar de două ori pe săptămână. Cu toate acestea, carnea de peşte poate fi consumată de patru-cinci ori pe săptămână, deoarece conţine acizi graşi esenţiali omega 3, care menţin sănătatea creierului.
Aşa previi apariţia cancerului:
– Fă 30 de minute de sport în fiecare zi.
– Renunţă la fumat!
– Respectă orele de masă şi de somn.
– Petrece cât mai mult timp alături de cei dragi. Acest lucru stimulează sistemul imunitar.
– Nu sta la serviciu peste orele de program, decât dacă este absolut necesar.
– Mergi la medic pentru consultaţii periodice la fiecare şase luni.