Truc util. Iată cum poți păstra verdeața proaspătă și aromată mai mult timp

Află o metodă simplă și eficientă de păstrare a verdețurilor rămase după gătit. Așa poți menține prospețimea ierburilor pe parcursul a două săptămâni sau chiar mai mult.

separator
Spală verdeața sub jetul de apă rece. Apoi cercetați-o cu atenție și îndepărtați frunzele îngălbenite și tulpinile lezate.

Ia 2 pahare sau borcane înalte (câte unul pentru fiecare tip de verdeață) și toarnă câte 20-30 ml de apă în fiecare dintre ele. Introduce ierburile în ele. Acoperă fiecare tip de verdeață cu câte o pungă de plastic.

Păstrează verdețurile la frigider. O dată la 2-3 zile verifică dacă a mai rămas apă în pahare sau borcane. Dacă aceasta lipsește, adăugă alta proaspătă.

Folosind această metodă, poți să păstrezi nu numai mărarul și pătrunjelul, ci și orice alt tip de verdeață (cu excepția busuiocului, care își pierde aroma, când este păstrat la frigider).

sursa

Cartofii mov. Calități nutritive și beneficii mari pentru sănătate

Gătește mai des cartofii mov! Sunt delicioși, dar mai ales foarte sănătoși. Dintre toate soiurile de cartofi, cartofii mov sau violet sunt cei mai bogați în antioxidanți și vitamine și sunt foarte apreciați de nutriționiști.

Cartofii mov au un aspect plăcut și apetisant datorită culorii lor violet care nu dispare nici după ce sunt preparați termic. Nutriționiștii au descoperit că acest soi de culoare mov este cel mai benefic dintre toate soiurile de cartofi. Concentrația mare de vitamine, săruri minerale și antioxidanți, în comparații cu soiurile albe sau galbene, le-a dus faima cartofilor mov din Peru în întreaga lume.

Cartofii mov. Particularități și gust

Ca toate speciile de cartofi, și cei mai colorați dintre ei provin tot de pe platourile Anzilor, din America de Sud. Sunt câteva sute de soiuri de cartofi în lume, de toate culorile, de la albi, galbeni, portocalii precum dovleacul, la roz și violet sau chiar maronii.

Hibrizii pe care îi consumăm pe scară largă au dimensiuni mari și pulpa dulce, plină de amidon și apă. Soiurile vechi, naturale, sunt mult mai colorate, mai mici, au dimensiuni neregulate și sunt mult mai bogate în săruri minerale. De aceea, unele dintre ele au pulpa mai tare și gusturi diferite, uneori acrișoare sau amărui. Cartofii mov au un gust mai intens, o textură mai densă decât cartofii obișnuiți și o aromă care aduce aminte de nuci și lemn. În țările din America Centrală și de Sud se cultivă mai multe soiuri de cartofi violet: Purple Peruvian, Purple Majesty, All Blue, Congo, Adirondack Blue, Purple Fiesta sau Vitelotte.

Calitățile nutritive ale cartofilor violet

Cartofii sunt adesea ocoliți de persoanele care țin la silueta lor pentru că îngrașă. Într-adevăr, ei sutn bogați în amidon, dar devin periculoși pentru sănătate în momentul în care sunt prăjiți. Cartofii fierți, copți în coajă sau gătiți cu foarte puțin ulei la cuptor sunt sănătoși și nu îngrașă, dacă sunt consumați cu măsură. Cartofii mov, mai bogați în vitamine și antioxidanți, sunt cu atât mai mult recomandați de nutriționiști decât cartofii albi și făinoși. Iar pentru a-și păstra calitățile nutritive și o bună parte din vitamine, este indicat să fie consumați fierți în coajă.

Iată ce conține o porție de 100 g de cartofi violet:

Calorii: 87

Proteine: 2 gr

Carbohidrați: 20 gr

Fibre: 3,3 gr

Grăsimi: mai puțin de 1 gr

Mangan: 6% din DZR (Doza Zilnică Recomandată)

Cupru: 21% din DZR Fier: 2% din DZR

Potasiu: 8% din DZR

Vitamina B6: 18% din DZR

Vitamina C: 14% din DZR

Cartofii mov au mai mult potasiu decât bananele și mai multă vitamina C decât multe soiuri de fructe. Cu toate acestea, vitamina C precum și alte vitamine din acești cartofi se distrug prin prelucrarea termică. Dar dacă vei prepara cartofii fierți în coajă, unele din calitățile lor nutritive se vor păstra și vei beneficia de ele.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Cartofii mov sunt legume sățioase și delicioase. Au o culoare apetisantă în orice preparat, deoarece nuanța lor violet nu se pierde când sunt copți sau fierți. Acești cartofi sunt foarte sănătoși și nutritivi dacă sunt incluși în salate sau în garniturile cu alte legume pentru pește sau friptură.

Cartofii mov sunt bogați în antocianine

Pigmentul violet albăstrui al acestor cartofi este dat de concentrația mare de antocianine, substanțe din clasa flavonoidelor care se regăsesc în cantități mari în toate fructele mov și albastre precum afinele, coacăzele, murele, aronia, zmeura sau în legume precum vinetele, roșiile și conopida mov.

Ajută sistemul imunitar

Datorită vitaminelor, antioxidanților și antocianinelor, cartofii mov ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient nu doar cu substanțele din hrană care ne îmbolnăvesc ficatul și stomacul, ci și cu radicalii liberi care accelerează procesul de îmbătrânire și degradare a țesuturilor.

Contribuie la echilibrarea zahărului din sânge

Cartofii mov au un procent ridicat de amidon, ne dau senzația de sațietate și ne ajută să consumăm mai puține alimente dulci. În plus, amidonul și anumiți acizi benefici din cartofi contribuie la echilibrarea glicemiei și a zahărului din sânge. În comparație cu alte soiuri de cartofi, cei violet au o concentrație mai mică de zaharuri.

sursa: www.unica.ro

Primele cireșe au apărut în piețe. Cât costă un kilogram?

Primele cireșe au apărut în piețele din Capitală, iar vânzătorii dau asigurări că fructele sunt autohtone. Prețul pentru un kilogram de cireșe variază între 90 și 120 de lei. Cumpărătorii sunt însă rezervați. Prețurile sunt exagerate și nejustificate, spun ei.

Au apărut în vânzare primele cireșe | Mamaplus

În timp ce unii cumpărători sunt gata să scoată din buzunar orice sumă pentru a-și împlini poftele, alții spun că prețurile sunt piperate și nejustificate, transmite Jurnal.md.

La o piață din sectorul Buiucani, un kilogram de cireșe costă 100 de lei. Cel puțin asta spun vânzătorii, deoarece prețul nu era afișat. La fel ca la Piața Centrală, comercianții nu s-au arătat prea deschiși să vorbească, dar spun că prețurile mari pentru fructele de sezon îi sperie pe oameni. 

O altă piață, aceeași situație. Cireșele costă între 90 și 120 de lei. Vânzătorii argumentează prețul prin faptul că este prima zi când fructele au apărut pe piață și că sunt autohtone.

Anul trecut, primele cireșe costau peste 200 de lei kilogramul.

Care sunt preţurile la legume, verdețuri și alte produse la Piața Centrală din Chișinău

Suntem în prag de vară, iar în piețe apar primele legume și fructe din acest sezon.

Un kilogram de roşii costă de la 50 de lei până la 60 de lei, ardeii – 60 – 75 de lei. Castraveții – 35 de lei.

Căpșunile – 70 – 75 de lei. Merele se vând cu 6 lei.

Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle
Prețurile la Piața Centrală: Cât costă fructele, legumele și ouăle

Epidemiologii din Rusia au testat pe ei un vaccin anti-coronavirus: s-au format anticorpi și e fără reacții adverse
Articolul anterior
Exerciții fizice pentru întărirea mușchilor gâtului și eliminarea durerilor
Articolul următor