Un colorant periculos folosit la torturi, supe și gume de mestecat va fi interzis în UE

Statele membre au aprobat vineri propunerea Comisiei Europene de a interzice un colorant folosit la guma de mestecat, produse de patiserie, bomboane, înghețate, medicamente, supe și bulion, ca aditiv alimentar începând din 2022.

Este vorba despre dioxidul de titan (E171) care are rol de colorant în mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulionuri.

„Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. În prezent, acționăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, notează Mediafax.

Potrivit Comisiei Europene, „propunerea se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat că nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate”.

Particulele de dioxid de titan se pot acumula în organism. Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor, reamintește EFSA în comunicatul său de presă, adăugând că a efectuat această evaluare la cererea Comisiei Europene.

Textul va intra în vigoare la începutul anului 2022, cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiecție.

Ulterior, va fi o perioadă de eliminare treptată de șase luni, după care se va aplica o interdicție totală de utilizare în produsele alimentare.

Este important să citiți atent eticheta produselor alimentare, iar dacă găsiți acest aditiv E171 evitați să cumpărați acest produs.

Fenomen meteo extrem, nemaivăzut în Europa. În 12 ore, într-un oraş din Italia a plouat cât într-un an
Articolul anterior
Un fotograf a șters pozele mirilor după ce i s-a refuzat pauza de masă la nuntă
Articolul următor
Alte articole interesante