Un lot de 20 de tone de cartofi cu viermi urma să ajungă în țara noastră

Postul de inspecție al frontierei Leușeni a deturnat un lot de 20 de tone de cartofi, importați  din Turcia. În urma controlului fitosanitar, inspectorii au depistat în tubercule larve (viermi) în stare vie.

separator
Lotul de cartofi a fost reținut. S-au prelevat probe, care au fost trimise la laborator pentru analize.

Conform raportului de încercări, în lotul de cartofi s-a confirmat prezența dăunătorului Phthorimaea operculella (Molia tuberculelor de cartofi). Insecta poate hiberna în toate stadiile de dezvoltare. În condiții de depozite, ea se reproduce non-stop, cât timp tuberculii oferă posibilități de hrănire a larvelor. O femelă depune 50-200 de ouă pe frunze, pe tuberculii descoperiți sau pe mugurii acestora. Dezvoltarea lavrelor durează 10-48 de zile, în funcție de temperatură.

În funcție de condițiile climatice pot evolua mai multe generații în câmp și următoarele în depozite. Lavrele rod galerii în tubercule, care cu timpul putrezesc. Lotul dat de cartofi a fost returnat în țara de origine. 

Pennywise, Ghostface și alte personaje de groază îți dau întâlnire la Shopping MallDova: Ai curajul să vii la cea mai fioroasă petrecere a toamnei?
Articolul anterior
O tânără s-a costumat de Halloween în ,,mamă obosită”
Articolul următor
Alte articole interesante