Untul de arahide un aliment nutritiv și un aliat excelent în dietă

Untul de arahide are numeroase beneficii asupra organismului. Conţine proteine, sodiu, magneziu, calciu, potasiu, fier, precum şi vitaminele A, B, C şi E. Acesta se obţine prin măcinarea boabelor de arahide prăjite, fiind considerat un aliment relativ neprelucrat.

separator
Conţine grăsimi sănătoase
Untul de arahide are un conţinut ridicat de grăsimi, în mare parte, nesaturate, eficiente în scăderea colesterolului. Grăsimile conţinute de untul de arahide sunt repartizate astfel: 50% mononesaturate, 20% saturate şi restul, 30% polinesaturate – acizi graşi de tip Omega-6 şi Omega-3. Grăsimile polinesaturate măresc nivelul de colesterol bun din organism.

Sursă bună de proteine
Untul de arahide este o sursă naturală de proteine. Astfel, 100 de grame de unt de arahide conţin în jur de 24 grame de proteine, ceea ce este suficient pentru masa musculară. Desigur, ca şi în majoritatea surselor de vegetale, proteinele din untul de arahide nu au anumiţi aminoacizi esenţiali.

Previne pietrele la vezica biliară
Conform unor studii, persoanele care consumă cel puțin cinci porții de nuci sau alte oleaginoase pe săptămână au un risc cu 25-30% mai redus de a dezvolta pietre la vezica biliară decât cele care consumă foarte rar sau deloc. Arahidele intră în aceeași categorie și sunt un aliment important pe care nu ar trebui să-l omitem din dieta noastră cotidiană.

Scade riscul de cancer
Cancerul colorectal reprezintă unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer din SUA, dar și din România, iar cercetătorii au căzut de acord asupra faptului că alimentația joacă un rol major în prevenirea acestei afecțiuni. Femeile care au consumat arahide de cel puțin două ori pe săptămână au prezentat un risc cu 58% mai redus de a se îmbolnăvi de cancer de colon. Bărbații care au consumat arahide au prezentat un risc cu 27% mai mic. Se presupune că acidul folic și alte substanțe nutritive din arahide constituie cauza acestui efect benefic al consumului de arahide. Conform unui studiu realizat între 1990 și 1992, consumul de arahide și unt de arahide reduce riscul de cancer de colon la femei.

Previne boala Alzheimer
O substanță numită niacină joacă un rol major în prevenția bolii Alzheimer, iar persoanele care au o dietă bogată în niacină au un risc cu 70% mai redus de a dezvolta boala Alzheimer. Arahidele reprezintă unul dintre alimentele cu cel mai ridicat conținut de niacină, prin urmare, pot asigura o protecție semnificativă împotriva bolii Alzheimer și a declinului cognitiv. E important așadar pentru a ne menține minte ageră și la vârste înaintate să includem regulat în alimentația noastră și untul de arahide sau arahidele.

Are grijă de inima ta
Conform unui articol publicat în The Journal of Nutrition, participanții la studiu care au consumat cantitatea cea mai ridicată de oleaginoase au prezentat un risc cu 35% mai redus de afecțiuni cardiace. Deci riscul de boli de inimă a scăzut cu o treime, ceea ce e un procent semnificativ! Acizii grași existenți în untul de arahide, precum și alte elemente din compoziția sa au redus colesterolul LDL sau colesterolul „rău”, ceea ce a contribuit la scăderea bolilor cardiovasculare.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Un bărbat și-a pierdut viața după ce i-a explodat ţigara electronică
Articolul anterior
Maca – cel mai puternic afrodisiac natural. Proprietățile și beneficiile asupra organismului
Articolul următor
Alte articole interesante