Untul Ghee – o alternativă sănătoasă a untului tradițional! Metoda de preparare

Stilul sănătos de viață este foarte la modă astăzi. Majoritatea optează pe diete bazate pe fructe, legume, pește și mai puțin carne, iar alții în genere militează pentru excluderea grăsimilor din alimentație. Una dintre aceste grăsimi valoroase este și untul, o grăsime de origine animală valoroasă, cu un raport între acizii grași esențiali (omega-6/omega-3) echilibrat, cu o densitate caloric de 750 kcal% la untul gras și 411 kcal% la untul slab, față de cea a uleiurilor vegetale 899 kcal%.

separator

Untul obișnuit se consumă crud, niciodată la gătit, deoarece nu este o grăsime rezistentă la temperaturi înalte. Potrivit nutriționiștilor, există totuși și alternativa de a găti cu unt. Prin clarifierea untului se obține untul Ghee, cunoscut ca “Ghee – clarified butter”, care conține practic numai lipide (aprox.99%) și este rezistent la prăjire și râncezire. Untul Ghee fiind rezistent la tempretauri înalte este mai puțin nociv (orice fel de grăsime râncedă este extrem de toxică).

Cum se prepara untul Ghee?

Untul Ghee (899 kcal%) poate fi preparat și acasă foarte simplu: Topește 500 grame unt nesărat într-o oală cu fund dublu, la foc mediu. Adaugă 3-4 cuișoare dacă vrei. Acest lucru te va ajuta să obții un unt mai clar și îi va da o aromă delicată. De îndată ce untul începe să fiarba și să facă spumă, redu temperatura. Ține untul topit la foc mic până când are o culoare aurie și nu mai produce spumă. Când nu mai sfârâie, înseamnă că ghee-ul este gata. Lasă amestecul la răcit și strecoară-l printr-un tifon steril. Aruncă ce a rămas în tifon, pentru că este colesterol pur. Grăsimea clarificată astfel se pune la borcane (din sticlă, nu din plastic) închise la culoare și se pastrează la frigider sau chiar la temperatura camerei, ferită de lumină și umiditate.

Consumul moderat de unt de către persoanele sănătoase, active, cu mecanism compensatoriu eficace, nu este dăunator dacă nu se depăsește cantitatea de 40 g unt/zi. Această cantitate are un aport de 100 mg colesterol (recomandarea este să nu se depașească un aport zilnic de 300 mg colesterol), 20 g acizi grași saturați și 300 kcal. Se știe că numai cca 15% din colesterolul alimentar se absoarbe la nivelul intestinului, ceea ce înseamnă că numai 15 mg de colesterol vor fi absorbite în organism din cele 40 g unt – cantitate cu totul nepericuloasă.

Aceeași cantitate de uleiuri vegetale (floarea-soarelui, măsline) are un aport caloric de 360 kcal, superior untului. Paradoxal, margarinele din prima generație, care nu conțin colesterol, sunt aterogene din cauza acizilor grași “trans” care perturbă metabolismul ficatului, generand colesterol rau (LDL).

Studenții vor beneficia de apă caldă, internet gratuit și acces permanent în căminele studențești
Articolul anterior
14 alimente care te ajută la slăbit
Articolul următor
Alte articole interesante