Victoria Lungu: „Am slăbit 7 kg în timpul postului”

Toate prietenele o întrebau mirate,  cum de e posibil să se ţină sătulă doar cu apă. Victoria Lungu de ani buni posteşte cu stricteţe, iar în prima săptămână din post bea doar apă.

separator

„În prima săptămână am ţinut post negru. Am băut apă, iar de joi am început să beau suc, deoarece aveam slăbiciuni, mă simţeam moleşită, din cauza tensiunii scăzute. A fost complicat, pentru că eram într-o perioadă foarte activă. În dimineaţa de duminică am fost şi la biserică să mă spovedesc.

În a doua săptămână am început încet – încet să mănânc doar terciuri. Prima zi chiar şi o lingură de terci îmi părea mult. În schimb, beam foarte multă apă. Aceasta îmi dădea puteri. În rest, mă ţin sătulă  cu salate, ciorbiţe, porumb călit cu ceapă, mămăliguţă.

Mă gândesc că atunci când o să vină Paştele, voi  gusta o bucăţică de carne şi o să-mi pară  că am mâncat un bou.

Am slăbit cu 7 kg. În prima săptămână nu se vedea  prea bine. Abia după a treia săptămână lumea mă întreba dacă ţin cură. Nu mi-am propus să scap de kg. Ştiu că postul face bine şi pentru sănătate, dar şi pentru sinceritatea noastră în faţa bunului Dumnezeu.”

Am apelat la medicul Galina Tomaş, ca să aflăm cât de binevenite pentru sănătate sunt zilele negre de post:

Sunt sigură că Victoria a înregistrat în această perioadă o carenţă mare de vitamine şi microelemente care, de regulă, în timp poate duce la anumite maladii. Dacă persoana este sănătoasă, aş putea recomanda maximum o zi de apă pe săptămână.

Postul negru este categoric interzis persoanelor cu probleme gastrointestinale. Postul, în general,  are efecte pozitive asupra modului de alimentaţie, pentru că presupune un regim raţional.

În primul rând, se exclude proteina care este grea ca metabolizare. Timp de 40 de zile organismul face un repaus, timp în care pancreasul nu mai funcţionează atât de intens, la fel se întâmplă şi cu vezica biliară, intestinul. Tractul gastrointestinal îşi acumulează din nou forţele.

Galina Tomaş: „E greşit să excludem total proteinele din meniu.”

Nu e corect să excludem toate proteinele, fără a introduce  produse de origine vegetală, boboasele: lintea, mazărea, fasolea, ciupercile. Dacă proteinele animaliere sunt corect substituite de cele vegetale, nu veţi resimţi lipsa lor şi a microelementelor.

Dacă excluzi proteinele, consumând glucide cu indice glicemic înalt: făinoase, dulciuri de post, rişti să adaugi în kg. Cu atât mai mult că, produsele cu indice glicemic înalt nu provoacă senzaţie de saţietate. Fiind consumate, glucidele date  îţi readuc  pofta de mâncare într-un sfert de oră.

Postul nu înseamnă foame!!!

Dacă ne referim la femei, acestea sunt pofticioase şi înfometate în perioada anabolică a lunii. Îţi explic în continuare de ce.

Perioada catabolică  începe cu prima zi din ciclul ovarian menstrual şi se finalizează cu ziua a 14-a.

În aceste două săptămâni e mult mai simplu să te abții de la alimentaţie.

În perioada anabolică devenim sensibile în faţa unei mese copioase. E mult mai dificil să te abţii de la mâncare, din cauza hormonului progesteron a cărui secreție predomină din a 14 zi timp de 2 săptămâni. În acest răstimp trebuie să fim mai atente cu poftele.

Raţiunea ne salvează. Folosim multă apă plată, ca să scăpăm de foame. Ziua, în alimentaţia sănătoasă şi echilibrată,  predomină fibrele vegetale şi celuloza.

Text: Olga Chirica

 

Salată mediteraneană
Articolul anterior
cafe porto
Articolul următor
Alte articole interesante