Galina Tomaş,
Medic Magistru în
Sănătatea Publică
Vitamina A face parte din categoria vitaminelor liposolubile (solubile în grăsimi) și este cunoscută ca fiind importantă pentru o vedere bună. Dar este la fel de vitală este pentru menținerea sănătății pielii, sprijinirea sistemului imunitar și producerea de celule roșii din sânge. Face parte din categoria antioxidanților care mențin și întăresc sănătatea organismului.
Importanța vitaminei A pentru organism
- Este esențială pentru retina ochiului – sporește capacitatea de adaptare a vederii pe timp de noapte.
- Întărește sistemul imunitar – alcătuiește învelișul protector al organelor prevenind infectarea acestora și contribuie la buna funcționare a lor.
- Este importantă în dezvoltarea normală a scheletului și smalțul dinților la copii.
- Ajută la formarea globulelor roșii.
- Menține aspectul tânăr al pielii – este indicată în cazul tenului uscat, totodată previne acneea.
- Întărește unghiile și conferă rezistență părului.
- Îmbunătățește calitatea somnului și previne depresia.
Deficiență de vitamina A în timp poate duce la probleme destul de grave: orbirea pe timp de noapte, uscarea membranei mucoase a ochilor și a pielii, apariția insomniilor, nervozității, hipertensiunii arteriale, prezența unghiilor casante, a eczemelor, afectează glandele sexuale, scade rezistența la infecții și încetinește procesul de creștere la copii.
Surplus de vitamina A
Deoarece este o vitamină liposolubilă, surplusul de retinol se stochează în mare parte în ficat, iar consumul unei cantități mărite poate provoca toxicitate. O criză hepatică se poate declanșa și în cazul consumului excesiv de alcool, care crește toxicitatea provocând daune considerabile. Astfel, pot apărea senzații de greață, iritabilitate, anorexie (scăderea poftei de mâncare), vărsături, vedere încețoșată, dureri de cap, pierderea parului, dureri musculare și abdominale, slăbiciune și somnolență. Uneori în timpul unui tratament antiacneic cu isotretinoin, pot apărea unele simptome indicate mai sus. De aceea, trebuie să iai suplimente de vitamina A numai la indicația medicului.
Surse de vitamina A: ficat, unt, ou, ulei de pește, fructele și legumele verzi și galben-portocalii (dovlecei, pepene galben, caise, nectarine, morcovi, spanac, broccoli etc.).
Asigurarea necesarului de vitamina A prin alimentație este la fel de importantă și pentru femeile gravide și cele care alăptează pentru ca bebelușul să se dezvolte normal. Dar atenție, excesul de retinol poate provoca malformații congenitale la făt, prin urmare este de dorit să nu depășești doza indicată și să eviți suplimentele de vitamina A. Doza zilnică recomandată este: adulți bărbați (3000 UI), femei (2300 UI), gravide (2500 UI), copii (de la 1300 UI până la 2000 UI).
Știai că:
- Persoanele care lucrează într-o atmosferă poluantă sau la lumină puternică (spre exemplu calculator) reduc resursele de vitamina A din organism;
- Distrugătorii de vitamina A sunt: nitrații din mâncarea conservată, aroma artificială de lămâie din produse, aspirina și alte medicamente.
Text: Snejana Țugui