Zincul – un mineral important pentru piele, păr și imunitate

Zincul este responsabil pentru numeroase procese în corpul uman și ajută în stimularea activității a cel puțin 100 de enzime diferite. Acest mineral este esențial pentru sănătatea sistemului imunitar. Deficiența de zinc poate face o persoană mai susceptibilă în fața bolii. Zincul se regăsește în mod natural în numeroase alimente.

Beneficiile zincului

După cum spuneam, zincul este esențial pentru sănătatea sistemului imunitar, pentru susținerea dezvoltării normale a copiilor, în procesul de creștere, dar și pentru vindecarea rănilor. 

Buna funcționare a sistemului imunitar

Potrivit unui studiu publicat în European Journal of Immunology, corpul uman are nevoie de zinc pentru a activa limfocitele T (celulele T). Aceste celule controlează și reglează răspunsurile emise de sistemul imunitar și atacă celulele infectate și celulele canceroase. Așadar, persoanele cu deficiență de zinc prezintă o sensibilitate mai crescută în fața agenților patogeni, deci riscului de infecție.  

Tratamentul diareei

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diareea este responsabilă pentru decesul a 1.6 milioane de copii sub 5 ani, în fiecare zi. Zincul s-a dovedit a fi util în tratamentul simptomelor diareei. Așadar, o simplă cură de 10 zile cu tablete cu zinc poate vindeca diareea și preveni reinstalarea sa.

Îmbunătățirea capacității de învățare și de memorare

Cercetările recente sugerează că zincul are un rol foarte important în buna funcționare a activității neuronale, ceea ce afectează în mod direct felul în care se formează amintirile, precum și felul în care le reținem. 

Tratamentul răcelii

Zincul poate ameliora simptomele răcelii și chiar scurta durata acesteia cu aproximativ 40%, potrivit unui studiu publicat în Open Respiratory Medicine Journal. Pentru rezultate cât mai bune, tabletele cu zinc trebuie administrate începând cu primele 24 de ore de boală. 

Vindecarea accelerată a rănilor

Zincul joacă un rol foarte important în menținerea integrității pielii, iar persoanele care suferă de răni cronice sau ulcerații au, de obicei, și deficiență de zinc. De altfel, zincul este un ingredient des întâlnit în produsele cu uz cosmetic pentru vindecarea rănilor, dar și în produsele antiacneice, pentru că este foarte eficient în remedierea erupțiilor cutanate sau a altor forme de iritație a pielii. 

Susținerea fertilității

Mai multe cercetări recente sugerează faptul că deficiența de zinc este asociată cu o calitate mai săracă a spermei. Așadar, potrivit unui studiu efectuat în Olanda, subiecții au avut o spermă îmbunătățită, în ceea ce privește numărul de spermatozoizi, după,  suplimentarea cu zinc și acid folic. 

Alte beneficii cunoscute ale zincului

Zincul s-a dovedit a fi eficient și în îmbunătățirea aspectului și rezistenței podoabei capilare, în uniformizarea tenului (mai ales în cazul persoanelor cu ten acneic) și în îmbunătățirea sănătății pielii, în general. De asemenea, există cercetări în derulare care studiază legătura dintre deficiența de zinc și tulburarea de tip deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Nu în ultimul rând, zincul este un aliat de nădejde în lupta împotriva osteoporozei și poate fi utilizat în tratamentul complementar al pneumoniei. 

Surse alimentare bogate în zinc

Cele mai bune surse de zinc sunt carnea, nucile (inclusiv alunele de pădure, arahidele, nucile braziliene și nucile pecan), fasolea neagră și roșie, peștele, fructele de mare, orezul sălbatic, mazărea verde, cerealele integrale și lactatele.

Deși zincul are numeroase beneficii pentru sănătate, consumul în exces poate fi dăunător. În acest sens, posibilele reacții adverse care apar în urma supraconsumului de zinc includ: starea de greață, vărsăturile, pierderea apetitului, dureri stomacale și crampe abdominale, dureri de cap, diaree.

De asemenea, excesul de zinc poate suprima absorbția de cupru în organism. Nu în ultimul rând, specialiștii susțin că excesul de zinc în corp este asociat cu formarea de pietre la rinichi.

sursa

SALATĂ CU TON ŞI OUĂ FIERTE

Salata cu ton și ouă fierte este masa ideală pentru orice moment al zilei. Este un preparat ușor pentru stomac, indicat pentru siluetă şi mai mult decât uşor de făcut. Îți spunem rețeta simplă pentru cea mai bună salată cu ton și ouă fierte. O masă gustoasă și completă, gata în numai 20 de minute.

INGREDIENTE

  •  1 conservă de ton;
  •  2-3 ouă fierte;
  •  1 salată verde;
  •  2 ardei grași;
  •  100 g boabe de porumb;
  •  1 castravete proaspăt;
  •  1 ceapă roşie sau o legătură de ceapă verde;
  •  100 g măsline negre;
  •  100 g brânză de oi.
Pentru dressing
  •  100 ml oţet balsamic
  •  100 ml ulei
  •  100 ml vin alb
  •  sare, piper, busuioc – după gust
  •  1 linguriță zahăr

1. Peştele se scoate din conservă şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Între timp, se spală și se curăță salata verde. Ceapa, castravetele şi ardeii se curăţă, se spală şi se taie rondele.

2. Pentru ca salata cu ton și ouă fierte să fie cât mai gustoasă, avem nevoie de sos. Pentru sos, se amestecă oţetul cu uleiul şi vinul, până se obține o pastă omogenă. Se condimentează apoi după gust cu sare, piper şi zahăr şi se aromează cu busuioc. După ce ouăle au fiert, se curăţă şi se taie în sferturi.

3. Acum începem ornarea salatei cu ton. Într-un bol potrivit de mare se pun mai întâi frunzele de salată verde, apoi ceapa, ardeiul gras şi castravetele. Se stropește totul cu sosul pregătit şi se amestecă uşor. Se adaugă peştele, ouăle, măslinele şi brânza, apoi se poate servi.

unica.ro

Consumul de nuci scade grăsimile din sânge și riscul de afecțiuni cardiovasculare

Potrivit studiilor intervenționale realizate în ultimii ani, includerea nucilor în dietă poate fi o strategie eficientă pentru îmbunătățirea nivelurilor de lipide (grăsimi) din sânge, fără riscul de creștere a greutății corporale. Aceste rezultate ar trebui să ne încurajeze să consumăm nuci cu mai multă regularitate, întrucât nu doar că nu îngrașă, ci chiar luptă împotriva grăsimii (sangvine și corporale), scrie topremediinaturiste.ro.

O recenzie publicată în anul 2018 în American Journal of Clinical Nutrition, efectuată 26 de studii clinice (cu un număr total de 1059 de participanți), a arătat cât de strânsă este relația dintre consumul de nuci și factorii de risc cardiovascular.

Rezultatele au arătat că dietele bogate în nuci îmbunătățesc profilul lipidelor fără să afecteze nivelul tensiunii arteriale sau greutatea corporală. La grupul care a consumat nuci au fost consemnate reduceri ale colesterolului total, ale colesterolului LDL și ale trigliceridelor, comparativ cu grupul de control.

Aceste reduceri au fost și mai mari comparativ cu dieta americană și dieta de tip occidental (vestic), care promovează un consum ridicat de carne roșie, lactate grase, produse rafinate, procesate, aditivate și îndulcite în mod artificial. Consumul de nuci ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare și prin faptul că îmbunătățește funcția endotelială, reduce stresul oxidativ și anumiți markeri asociați cu inflamația. Cum se explică faptul că deși nucile sunt bogate în grăsimi, ele au totuși beneficii la nivel cardiovascular? Cercetătorii spun că nucile conțin cantități mari de acizi grași polinesaturați. Spre deosebire de grăsimile saturate, aceștia au un efect opus asupra riscului cardiovascular. În plus, nucile sunt bogate în acid linoleic și acid alfa-linoleic, care au proprietăți antiinflamatoare și care mențin vasele de sânge sănătoase.

Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul Nutrients în 2018, nucile au efecte benefice și la nivelul florei bacteriene intestinale. Consumul zilnic de 43 g de nuci, timp de 2 luni, a crescut producția de specii de probiotice la persoanele sănătoase. Există ipoteza că diversitatea microbiomului intestinal uman afectează sănătatea și riscul de boli, precum boala inflamatoare intestinală, obezitate, diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare. Totodată de flora bacteriană intestinală benefică depinde buna funcționare a sistemului imunitar. Nu toate nucile sunt la fel. De pildă, nucile românești, migdalele și caju-ul conțin, pe lângă acizi polinesaturați și grăsimi mononesaturate. Și acestea sunt considerate grăsimi sănătoase, care susțin sănătatea cardiovasculară.

Pe lângă grăsimi bune, nucile conțin și alți compuși bioactivi importanți, precum vitamina E și polifenoli (elagitaniă, penduculagină), care au efecte protectoare împotriva cancerului și a bolilor neurodegenerative. Trebuie să reținem că sănătatea noastră nu poate fi garantată prin consumul unui singur aliment anume. Aportul de nuci este important pentru sănătatea inimii, însă el trebuie acompaniat de o dietă sănătoasă în general, de mai mișcare fizică regulată și de evitarea viciilor (fumat, consum excesiv de alcool).

Leguma care te scapă imediat de burtă

Grăsimea de pe burtă le dă mari bătăi de cap doamnelor şi domnişoarelor. Mușchii abdominali sunt mai greu de modelat în comparație cu celelalte părți ale corpului. Pe lângă exercițiile pe care trebuie să le faci în mod constant pentru a obține abdomenul mult visat, există și o legumă ce te poate ajuta în lupta cu surplusul de grăsime.

Unele legume sunt foarte bune pentru digestie și stimulează senzația de sațietate, astfel te pot ajuta în procesul de slăbire. Este important să le introduci în alimentație, dar să fii foarte atent şi la modul în care le consumi, scrie cancan.ro.

În cazul în care alegi să le prepari în ulei sau unt, acestea își vor pierde categoric din proprietăți, deci nu vei avea rezultate.

Ciupercile te pot scăpa de grăsimea de pe burtă. Ce beneficii mai au

Datorită proteinelor din compoziţia sa, ciuperca este înlocuitorul ideal al cărnii, întăreşte imunitatea, combate oboseala şi previne cancerul şi bolile cardiovasculare.

Avantajele ciupercilor sunt numeroase, pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, se digeră uşor şi au puţine calorii, doar 20 de calorii la 100 de grame. Datorită unor aminoacizi din compoziţie, în special glutamatului, ciupercile seamănă la gust cu carnea.

Medicii recomandă o cură de 3, 4 săptămâni din care să nu lipsească ciupercile de pe masă, astfel sistemul imunitar este mai rezistent în faţa frigului.

Ce fructe şi legume NU ar trebui să consumi iarna

  • Sparanghel – este consumat în special în sezonul cald, când poate fi un aliment de bază ce susține o nevoie a organismului. Legumele verzi sunt specifice primăverii, mai ales în momentul în care sunt folosite pentru salate;
  • Ardei iute – cu siguranță mâncărurile picante nu ar trebui încercate în această perioadă, mai ales dacă aveți un sistem imunitar scăzut. Nu veți face decât să îi dați stomacului mai mult de muncă. Ghimbirul este o soluție mult mai bună, fiind ideal pentru ceaiuri cu lămâie;
  • Piersică – În această perioadă nu există piersici românești, motiv pentru care cele pe care le găsești adesea în magazine sunt importate din diferite țări. Pesticidele folosite sunt dăunătoare, motiv pentru care ar trebui să le eviți;
  • Căpșuni – Ultimul aliment din lista noastră este reprezentat de căpșuni. Precum în cazul piersicilor, acestea nu cresc iarna în România, motiv pentru care nu vei reuși să te bucuri de adevărata lor savoare.

Arheologii egipteni au deschis un sarcofag vechi de 2600 de ani
Articolul anterior
O bătrână din Bălți, omorâtă de trei tineri în timp ce vorbea live cu fiul său aflat în Rusia
Articolul următor