Zincul – un mineral important pentru piele, păr și imunitate

Zincul este responsabil pentru numeroase procese în corpul uman și ajută în stimularea activității a cel puțin 100 de enzime diferite. Acest mineral este esențial pentru sănătatea sistemului imunitar. Deficiența de zinc poate face o persoană mai susceptibilă în fața bolii. Zincul se regăsește în mod natural în numeroase alimente.

Beneficiile zincului

După cum spuneam, zincul este esențial pentru sănătatea sistemului imunitar, pentru susținerea dezvoltării normale a copiilor, în procesul de creștere, dar și pentru vindecarea rănilor. 

Buna funcționare a sistemului imunitar

Potrivit unui studiu publicat în European Journal of Immunology, corpul uman are nevoie de zinc pentru a activa limfocitele T (celulele T). Aceste celule controlează și reglează răspunsurile emise de sistemul imunitar și atacă celulele infectate și celulele canceroase. Așadar, persoanele cu deficiență de zinc prezintă o sensibilitate mai crescută în fața agenților patogeni, deci riscului de infecție.  

Tratamentul diareei

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diareea este responsabilă pentru decesul a 1.6 milioane de copii sub 5 ani, în fiecare zi. Zincul s-a dovedit a fi util în tratamentul simptomelor diareei. Așadar, o simplă cură de 10 zile cu tablete cu zinc poate vindeca diareea și preveni reinstalarea sa.

Îmbunătățirea capacității de învățare și de memorare

Cercetările recente sugerează că zincul are un rol foarte important în buna funcționare a activității neuronale, ceea ce afectează în mod direct felul în care se formează amintirile, precum și felul în care le reținem. 

Tratamentul răcelii

Zincul poate ameliora simptomele răcelii și chiar scurta durata acesteia cu aproximativ 40%, potrivit unui studiu publicat în Open Respiratory Medicine Journal. Pentru rezultate cât mai bune, tabletele cu zinc trebuie administrate începând cu primele 24 de ore de boală. 

Vindecarea accelerată a rănilor

Zincul joacă un rol foarte important în menținerea integrității pielii, iar persoanele care suferă de răni cronice sau ulcerații au, de obicei, și deficiență de zinc. De altfel, zincul este un ingredient des întâlnit în produsele cu uz cosmetic pentru vindecarea rănilor, dar și în produsele antiacneice, pentru că este foarte eficient în remedierea erupțiilor cutanate sau a altor forme de iritație a pielii. 

Susținerea fertilității

Mai multe cercetări recente sugerează faptul că deficiența de zinc este asociată cu o calitate mai săracă a spermei. Așadar, potrivit unui studiu efectuat în Olanda, subiecții au avut o spermă îmbunătățită, în ceea ce privește numărul de spermatozoizi, după,  suplimentarea cu zinc și acid folic. 

Alte beneficii cunoscute ale zincului

Zincul s-a dovedit a fi eficient și în îmbunătățirea aspectului și rezistenței podoabei capilare, în uniformizarea tenului (mai ales în cazul persoanelor cu ten acneic) și în îmbunătățirea sănătății pielii, în general. De asemenea, există cercetări în derulare care studiază legătura dintre deficiența de zinc și tulburarea de tip deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Nu în ultimul rând, zincul este un aliat de nădejde în lupta împotriva osteoporozei și poate fi utilizat în tratamentul complementar al pneumoniei. 

Surse alimentare bogate în zinc

Cele mai bune surse de zinc sunt carnea, nucile (inclusiv alunele de pădure, arahidele, nucile braziliene și nucile pecan), fasolea neagră și roșie, peștele, fructele de mare, orezul sălbatic, mazărea verde, cerealele integrale și lactatele.

Deși zincul are numeroase beneficii pentru sănătate, consumul în exces poate fi dăunător. În acest sens, posibilele reacții adverse care apar în urma supraconsumului de zinc includ: starea de greață, vărsăturile, pierderea apetitului, dureri stomacale și crampe abdominale, dureri de cap, diaree.

De asemenea, excesul de zinc poate suprima absorbția de cupru în organism. Nu în ultimul rând, specialiștii susțin că excesul de zinc în corp este asociat cu formarea de pietre la rinichi.

sursa

Arheologii egipteni au deschis un sarcofag vechi de 2600 de ani
Articolul anterior
O bătrână din Bălți, omorâtă de trei tineri în timp ce vorbea live cu fiul său aflat în Rusia
Articolul următor
Alte articole interesante