Ce sunt parabenii și de ce sunt folosiți în cosmetice

Parabenii sunt utilizați în tot felul de produse cosmetice, încă din 1950, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. „Aproximativ 85 la sută dintre cosmetice conțin parabeni”, spune medicul american Arthur Rich, chimist cosmetic. În plus, dermatologul Fran E. Cook-Bolden a explicat pentru Health.com faptul că „parabenii au fost utilizați mult timp în siguranță, de aceea sunt atât de comuni. Noii conservanți nu au fost suficient testați”.

separator

De fapt, pentru un produs sunt folosite mai multe astfel de ingredinte care ajută la conservarea produsului. Cei mai folosiți parabeni sunt butylparaben, methylparaben și propylparaben. În ultimii ani, ca răspuns la îngrijorarea consumatorilor, tot mai mulți producători de cosmetice au scos parabenii din produse, fie ele loțiuni, rujuri, șampoane, măști și altele, având grijă să semnaleze pe etichetă că produsul nu conține parabeni.Parabenii – cancerigeni sau nu?
În anii 90, parabenii au fost considerați agenți xenoestrogeni care imită estrogenul din organism. “Dezechilibrul estrogenului” a fost legat de cancerul de sân și problemele de reproducere.

În 2004 cercetătorul britanic Philippa Darbre, Ph.D., a găsit parabeni prezenți în tumorile maligne ale sânului. Drept urmare, experții din numeroase țări recomandă limite privind nivelurile de parabeni din produsele cosmetice. Mai mult, există temerea că parabenii pot fi stocați în organism, iar cu timpul ar putea avea un efect cumulativ și ar putea reprezenta un risc pentru sănătate.

Dar în acest caz apare și reversul medaliei. Criticii studiului britanic subliniază faptul că țesutul noncanceros din sânii sănătoși nu a fost examinat pentru a vedea dacă parabenzii sunt de asemenea prezenți acolo și că prezența parabenilor în tumori nu dovedește faptul că aceștia au provocat cancerul. Alte studii au arătat că parabenii au un efect estrogen foarte slab.

Cook-Bolden le spune pacienților că „până acum nu există dovezi științifice care să susțină vreo legătură cu orice formă de cancer”. În prezent, cantitatea de parabeni din orice produs este de obicei destul de mică, iar Organizația Mondială a Sănătății consideră că parabenii poti fi folosiți în siguranță, dacă este vorba despre cantități mici.

Ce produse fără parabeni poţi folosi
Este normal să fii atentă la produsele pe care le folosești, dar experții spun că nu există motive de îngrijorare reale în privința parabenilor. Dacă vrei să dormi liniștită, folosește o loțiune de corp fără parabeni (care acoperă o suprafață mare de piele). În zilele noastre, există o serie de formule disponibile la mărcile fără parabeni. Etichetele care enumeră conservanții printre ultimele ingrediente indică, de asemenea, că substanțele chimice sunt prezente în cantități foarte mici.

Pentru a te simţi şi mai în siguranţă poţi utiliza câteva produse ecologice pe bază de ulei, care nu conțin apă (care necesită un conservant). Ele vin adesea în recipiente închise la culoare, cu o pompă, astfel încât lumina și aerul să nu le degradeze repede. “În cazul produselor cu adevărat naturale, trebuie doar să ai grijă la termenul de valabilitate”, spune Kane. „E ca în cazul laptelui – data este acolo cu  un motiv”.

Sursa

Atenție! Medicii avertizează despre riscul sporit de infectare cu bacteria campylobacter
Articolul anterior
De Ziua Internațională a Copilului vino împreună cu piciul tău la evenimentul: „Copilărie, dulce păpădie!”
Articolul următor
Alte articole interesante