Cele mai interesante note ale parfumului

Originea cuvântului „parfumerie” datează din cele mai vechi timpuri, când preoții ardeau tămâie, pentru a crea un miros sacru. Cuvântul în sine vine de la „per fumum” – în traducere – „prin fum”. Inițial, pentru obținerea unor mirosuri deosebite, erau arse plante, cum ar fi chiparos, ienupăr, rășină. Mai târziu, acestea erau combinate cu uleiuri: smirnă, tămâie, lemn de santal. Aromele au dobândit o funcție sacră – se credea că feresc de boli și infecții.

În Egiptul Antic aromele de anason, scoarță de cassia, mentă, rozmarin precum și diverse balsamuri asigurau efect de lungă durată mirosurilor obținute. 

Odată cu trecerea timpului, parfumurile au devenit instrumente de seducție. În India, femeile stăteau ore întregi în uleiuri parfumate, se masau cu balsamuri de lemn de trandafir sau tuberoză. 

În China, femeile elegante preferau extracte din flori de iasomie, tincturi de wisteria și violete. În Japonia, în mod tradițional, aromele nu erau aplicate pe corp. Acolo existau pungi de substanțe parfumate, inclusiv condimente, care erau atașate într-un buzunar interior al hainei. 

În timpul Renașterii, utilizarea parfumurilor a devenit o tradiție. Moda a inclus mărgele parfumate, gulere de blană parfumate și perne cu petale de trandafir. În plus, utilizarea parfumurilor în scopuri medicale nu și-a pierdut importanța: fumigarea cu rozmarin sau ienupăr era leac pentru multe boli incurabile.

Industria modernă a parfumurilor

Experimentele pentru a găsi similaritatea sintetică a componentelor asemănătoare produselor naturale duc parfumeria la un nou nivel. Producția și lansarea unor noi forme de parfumuri este în continuă dezvoltare. Majoritatea parfumurilor de lux au un preț înalt din cauza ingredientelor foarte rare și greu de dobândit. Grație alternativelor sintetice, parfumeria a devenit accesibilă pentru întreaga lume, nu doar pentru pătura de sus a societății. 

Cele mai stranii molecule din parfumerie

Există numeroși compuși sintetici și molecule create artificial, pe care parfumerii le folosesc pentru a obține efecte uimitoare. De exemplu, pielea încălzită la soare, fructele tropicale într-o găleată metalică, betonul după ploaie sau florile prăfuite.

Mirosul de cașmir este foarte multifațetat și complex. Pe lângă nuanțele lemnoase și de mosc, conține condimente și note balsamice. Senzația de cașmir este catifelată și moale. O altă fațetă a cașmirului este adesea descrisă ca mirosul pielii încălzite de soare, fiind un fenomen romantic. De asemenea, este asociat cu mirosul de beton umed. La o anumită doză, această moleculă este capabilă să creeze un aspect mineral unic în parfum. 

Mâncare aromată – nu este un secret faptul că mirosul alimentelor este unul dintre cele mai atractive pentru oameni. Prin urmare, parfumerii și-au îndreptat atenția asupra aromelor emanate de alimentele preferate. Mirosul de homar, slănină, pâine prăjită, mâncare mexicană, pizza sau burgeri sunt doar câteva dintre notele adesea utilizate pentru crearea parfumurilor. 

Carte – în era digitală, mirosul de cerneală proaspătă care însoțește o nouă carte pare deja a fi un fel de arhaism. Parfumul de carte, conceput de creatori, prinde popularitate acerbă în ultimii ani. 

Parfumul cu ADN-ul personal este o nouă invenție a specialiștilor. Acestea sunt realizate doar la comandă. Oricine dorește un astfel de miros, trebuie să preia un eșantion din materialul genetic. Conform acestuia se creează un prototip de parfum, iar proba de ADN este distrusă. Există arome de parfumuri cu ADN-ul unor personalități celebre, cum ar fi Michael Jackson, Marilyn Monroe, Elvis Presley.

La fel de straniu par notele de blană umedă de câine. Probabil doar iubitorii înfocați de patrupezi vor opta pentru un astfel de parfum. Aroma de cașcaval cu mucegai este un nou trend în rândul parfumierilor. Specialiștii combină aceste note cu miros de salvie, lavandă, tămâie sau valeriană, pentru obținerea esențelor sofisticate. 

Specialiștii susțin că fiecare personalitate își alege individual mirosul reprezentativ. Astfel, parfumul nu este un cadou recomandat. Alegerea necesită atenție și grijă, pentru a nu da greș. Indiferent de tipul aromei, lasă-te condus de propriile dorințe și sentimente. Alege ceea ce ți se potrivește! 

www.makeup.md

Greșeala frecventă care duce la apariția ridurilor

Greșelile legate de modul în care dormim pot provoca apariția ridurilor. Un expert împărtășește cea mai bună poziție anti-îmbătrânire pe care trebuie să o adoptăm atunci când dormim, scrie dcmedical.ro.

Somnul de frumusețe, real

Somnul de frumusețe este un concept foarte real, potrivit experților, care au dezvăluit acum cea mai bună poziție de somn pentru a preveni formarea ridurilor pe față. Toți știm importanța unui somn odihnitor. Dar știați că acesta poate afecta și sănătatea pielii?

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire, mai puțin elastică și mai fragilă. În timp ce îmbătrânirea este o parte naturală a vieții, liniile fine și ridurile sunt o preocupare majoră pentru mulți. Dar se pare că somnul de frumusețe poate ajuta cu adevărat.

Potrivit Fundației pentru Somn, somnul insuficient poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce poate afecta calitatea și rezistența colagenului. Și experții susțin că anumite poziții de somn pot agrava situația și pot stimula semnele vizibile ale îmbătrânirii.

Cine este mai expus la a dezvolta riduri

Rebecca Swain de la Winstons Beds a explicat că lenjeria de pat și pernele pot contribui la apariția prematură a ridurilor.

„Când pielea se freacă de perne sau lenjeria de pat în timpul nopții, poate provoca apariția prematură a ridurilor și liniilor, în special în jurul ochilor și gurii. Din fericire, schimbările simple în rutina de noapte pot preveni îmbătrânirea prematură, inclusiv dormitul pe spate în loc de burtă sau lateral”, a explicat Rebecca Swain, potrivit Mirror.

Cea mai rea poziție pentru frumusețe

Potrivit Rebeccăi, dormitul cu fața în jos este considerat „cea mai proastă poziție” de către experți. Acest lucru este din cauza faptului că a avea întreaga față apăsată într-o pernă poate duce la schimbări „cronice” ale pielii, contribuind la apariția excesivă a ridurilor.

Dormitul pe lateral nu este mult mai bun. Acesta întărește ridurile verticale precum cele de pe frunte care pot fi dificil de redus odată formate.

Care este cea mai bună poziție pentru a preveni apariția ridurilor

Prin urmare, cea mai bună poziție pentru „o piele prelungită și tânără” este pe spate. Acest lucru vine după ce Neil Stanley, autorul cărții „How To Sleep Well”, a dezvăluit că poziția cea mai comună pentru adulți în timpul somnului este poziția fetală, pe o parte cu genunchii strânși, cu 41% dintre adulți adormind în această poziție.

Cu toate acestea, el a fost de acord că dormitul pe spate este de fapt „poziția ideală” deoarece poate reduce presiunea asupra mușchilor și articulațiilor – cu condiția să nu aveți probleme de apnee în somn sau sforăit. A remarcat, de asemenea, că dormitul pe burtă oferă foarte puține beneficii.

„Încercați să nu dormiți pe burtă, este cea mai proastă poziție pentru odihnă profundă. Dacă dormiți pe o parte, puneți o pernă între picioare, deoarece aceasta aliniază șoldurile astfel încât să fie mai puțin probabil să fiți deranjați de durerile de spate.

Încurajez pacienții să învețe să doarmă pe spate, cu o pernă sub genunchi. Există mai puțină tensiune asupra corpului, nu vă zvârcoliți și nu îmbătrâniți pielea, iar cremele de noapte sunt absorbite și funcționează mai bine”, a explicat consilierul pentru somn Sammy Margo.

Inovație și calitate: Viorica Cosmetic, Laureată a 15 Premii în Competițiile Internaționale din 2023

Cu o prezență remarcabilă la cele mai prestigioase concursuri internaționale din industria beauty, Viorica Cosmetic a obținut peste 15 premii în anul 2023. Afirmându-se în competiția acerbă a produselor de îngrijire a pielii, producătorul autohton a adus acasă distincții impresionante precum „Best Organic Skincare Product”, „World Quality”, „Best Natural Beauty Product”, „Best New Body Care Product” și „Best New Natural Face Product”.

Printre cele mai notabile distincții se numără cele două premii obținute de crema de corp cu 10% unt de canabis la Global Green Beauty Awards din Londra, unde a fost onorată cu titlul de „Gold Winner” în categoriile „Cel mai bun produs din cânepă” și „Cel mai bun produs nou pentru îngrijirea corpului”. De asemenea, crema de mâini cu 15% unt de canabis a primit distincția „Silver Winner” la categoria „Cel mai bun produs din cânepă”, consolidând poziția Viorica Cosmetic în topul inovației în îngrijirea pielii.

Șamponul și masca hidratantă pentru păr uscat și deshidratat au fost laureate la concursul Monde Selection International Quality Institute Since 1961 – 2023 din Belgia, la categoria „Calitate Mondială”. Această recunoaștere subliniază angajamentul companiei Viorica Cosmetic pentru calitate și inovație în industria de îngrijire a părului.

Serul anticădere pentru scalp a primit titlul de „Gold Winner” în nominația „Cel mai bun produs natural pentru păr” la concursul Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie. 

O altă mențiune remarcabilă este crema contur ochi Anti-Age, desemnată Smart Product în raportul anual CosmoTrends din Italia, o distincție prestigioasă care evidențiază inovația și eficacitatea produselor Viorica Cosmetic. Această cremă a fost aleasă din cele peste 400 de companii participante din întreaga lume, confirmând standardele ridicate impuse de companie.

Viorica Cosmetic se remarcă și la Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie, unde serul Elixir Vitis Vinifera Anti-Age a obținut nominația „Cel mai bun produs natural Beauty”.

Spuma purificatoare și crema de corp rejuvenantă au fost distinse la categoria „Natural & Organic”, crema revitalizantă contur ochi a fost premiată la categoria „Cel mai bun produs organic pentru ochi”, iar crema-gel hidratantă SPF20 a fost onorată cu titlul „Highly commended” la categoria „Cel mai bun produs organic de îngrijire a pielii” la Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie. 

Secretul celor 15 premii obține de Viorica Cosmetic rezidă în abordarea inovatoare și în utilizarea de ingrediente de cea mai înaltă calitate, obținute de pe propria eco-plantație „Viopark”. Aici, zeci de specii de plante sunt cultivate pentru a servi drept materie primă pentru produsele cosmetice marca Viorica.

Compania beneficiază, de asemenea, de contribuția unei echipe științifice formate din biologi, fitochimiști și dermatologi, care gestionează toate etapele de creare a produselor Viorica Cosmetic.

Un aspect remarcabil este dezvoltarea și patentarea complexului antioxidant, Viephenol, obținut din semințe de struguri, cu o acțiune antioxidantă de 50 de ori mai puternică decât vitamina C și de 20 de ori mai eficientă decât vitamina E. 

Cu peste 1300 de ingrediente dăunătoare interzise în Uniunea Europeană, Viorica Cosmetic depășește standardele de siguranță, renunțând benevol la alte 600+ componente permise, dar considerate nesigure pentru sănătatea pielii. Această abordare responsabilă subliniază angajamentul ferm al companiei față de sănătatea și bunăstarea consumatorilor săi.

Cu o prezență în peste 10 țări, inclusiv în Elveția, Estonia, Letonia, Lituania, România, Canada, Senegal și Taiwan, Viorica Cosmetic a devenit un brand căutat la nivel mondial, oferind produse inovatoare și de încredere în domeniul îngrijirii pielii. 

#sfatuldefrumusete: Scapă de pete pigmentare și riduri – introdu retinoizii în rutina ta zilnică

Cea mai importantă, dar și cea mai expusă parte a pielii nostre rămâne tenul, care intră aproape tot timpul în contact cu factorii externi. Alimentația dezordonată, lipsa unui program de somn suficient, poluarea sau utilizarea produselor cosmetice neadecvate tipului nostru de ten duc la îmbătrânirea prematură a pielii și la instalarea imperfecțiunilor, cum ar fi acneea, punctele negre, petele sau ridurile.
Dacă îți dorești să te bucuri pentru cât mai mult timp de un ten luminos, curat și să ții la distanță amprentele timpului, am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai avea nevoie pentru a avea tenul perfect, mereu dorit de tine.
Sfaturi de la medicul Ana Nedelciuc, Medic dermato-cosmetolog!

Produsele din video le găsești în toate rețelele Farmacia Familiei sau HYPER DITA!

A fost descoperit primul sistem stelar în care o planetă orbitează trei „sori” în același timp
Articolul anterior
Astăzi este marcată Ziua Mondială a Inimii: încurajează-i pe cei dragi să adopte un stil sănătos de viață!
Articolul următor