Cum să previi accentuarea pistruilor după expunerea la soare?

Pistruii sunt mici pete maronii sau roșiatice, ce apar mai ales la persoanele blonde sau roșcate, acestea fiind localizate în special pe față, nas, obraji, umerii, brațe și omoplați. Atunci când apar sporadic și sezonier, pistruii sunt determinați de expunerea la soare care stimulează producția de melanină, pigmentul ce oferă culoarea pielii.

separator

Pistruii adesea se înmulțesc ori devin mai accentuați după expunerea la soare. Pentru a înțelege de ce se petrece acest lucru, trebuie să știi ce sunt, de fapt, pistruii și cum apar aceștia. Melanocitele sunt celule la nivelul pielii, care au rolul de a proteja tegumentul de radiațiile UV emanate de soare. Melanocitele produc, la rândul lor, o proteină pigmentată denumită melanină. Melanină se comportă precum o barieră care face pielea mai închisă la culoare, bronzându-ne și protejându-ne totodată de radiațiile solare.

În general, melanocitele sunt împrăștiate în mod egal în organism. În unele cazuri însă, la unele persoane, melanocitele se adună la un loc formând pistrui.

Dacă melanocitele tale sunt împrăștiate în mod egal la nivelul pielii și petreci timp la soare, obții un bronz uniform întrucât melanocitele produc melanină care te protejează de soare. Pe de altă parte însă, dacă melanocitele tale nu sunt împrăștiate uniform, te vei alege după expunerea la soare cu pistrui. De asemenea, ai șanse mai mari să te alegi și cu arsuri solare întrucât în unele părți ale pielii nu există melanocite care să o protejeze.

Unele persoane observă prezența pistruilor pe piele încă din copilărie, în timp ce la alte persoane pistruii apar în urmă expunerii în mod repetat la soare. Față, brațele și mâinile, fiind zonele cel mai adesea expuse la soare, sunt locurile în care pistruii apar în mod deosebit.

Cum să previi apariția și înmulțirea pistruilor?

Dacă vrei să previi apariția ori înmulțirea pistruilor, trebuie să fii foarte atent atunci când îți expui pielea la radiațiile UV. Iată câteva reguli pe care trebuie să le respecți dacă vrei să reduci riscul de înmulțire a pistruilor pe timp de vara:

1. Folosește loțiune cu factor de protecție solară – lotiunea de plajă cu factor SPF protejează pielea de radiațiile UV, comportându-se precum o barieră la nivelul pielii. Dimineață, înainte de aplicarea machiajului pe față, folosește o loțiune cu factor de protecție cât mai mare pentru a reduce riscul înmulțirii pistruilor.

2. De asemenea, aplică un strat generos de loțiune de plajă și pe corp, mai ales în zonele foarte expuse. Spre exemplu, dacă obișnuiești să conduci și petreci multe ore la volan, în trafic, e obligatoriu să aplici loțiune de plajă pe brațe și pe mâini pentru a proteja pielea și pentru a reduce riscul de apariție a pistruilor.

3. Poartă pălării și ochelari de soare supradimensionați. Pălăriile și ochelarii de soare supradimensionați protejează tenul de radiațiile UV, reducând șansele de apariție a pistruilor.

4. Evita expunerea în intervalul orar 10-16 – evita ori limitează expunerea pielii la soare în intervalul orar 10-16 pentru a reduce șansele de a te alege cu pistrui.

sursa

Fostul iubit al Jannei Friske a dezvăluit detalii surprinzătoare despre relația sa cu artista
Articolul anterior
O moldoveancă de 48 de ani a murit în Italia, lângă bătrâna pe care o îngrijea
Articolul următor
Alte articole interesante