Mătreața: cum scapi de ea!

Cineva a văzut asta la alții și instant i-a apărut gândul: „de m-ar feri pe mine năpasta”. Mulți s-au confruntat cu această problemă și au simțit pe propria piele multitudinea de incomodități. Este vorba despre mătreață.

separator

”Solzi” albicioși care conferă coafurii un aspect neîngrijit și care se împrăștie urât pe umeri. Iar dacă este iritat și scalpul, atunci e vorba despre un caz absolut de neinvidiat.

A cui e vina?

Ceea ce numim noi mătreață, experții asociază cu dermatita seboreică. Fenomenul dat are origine fungică — de vină este Malfurzia furfur sau Pityrosporum ovale. Această ciupercă de drojdie aparține florei patogene condiționate. Adică există pe pielea fiecăruia dintre noi și, dacă organismul este sănătos, nu cauzează probleme.

Dar, dacă sănătatea este dezechilibrată, Malassezia furfur începe să se înmulțească accelerat, stârnind haos și mătreață. Iată cei mai răspândiți „catalizatori”:

  • Dereglări hormonale;
  • Imunitate scăzută, deficiența de vitamine;
  • Malnutriția;
  • Stresul

Utilizarea unui șampon nepotrivit poate și el dăuna scalpului. Dacă pH-ul pielii se schimbă pe partea alcalină, aceasta își pierde protecția, devine prea uscată și începe a se exfolia.

Cel mai adesea de dermatită seboreică suferă adolescenții, deoarece în perioada de pubertate, corpul lor se confruntă cu o adevărată furtună hormonală. Dar și persoanele mai mature pot avea asemenea probleme.

Ce e de făcut?

Din start vă spunem: „pastila magică”, care ar vindeca instant, pur și simplu nu există. Totuși, utilizând produse de igienă corespunzătoare și o abordare sistematică, succesul este garantat. Întregul complex de acțiuni pentru combaterea matreții poate fi împărțit în două categorii:

  • Terapie antifungică;
  • Profilaxie

Cum să ”îmblânzești” Malassezia furfur

În cazuri dificile tratamentul este prescris de un medic tricholog, iar la primele simptome, funcționează perfect utilizarea produselor cu un pH neutru și o formulă specială seboreică.

Unul dintre aceste produse este Cosmeplant — complex de îngrijire format din șampon și loțiune, destinat scalpului sensibil. În componența acestuia este inclus: propolis, extracte de salvie, dar și climazol – un medicament antifungic de nouă generație.

 

Dacă după 5-6 aplicații nu observați ameliorări, consultați un specialist. Este posibil să aveți nevoie de un tratament mai profund și de examene medicale pentru a verifica starea de sănătate.

Aveți grijă de sănătate!

După cum ați înțeles, activitatea acestei ciuperci insidioase depinde foarte mult de bunăstarea organismului. Prin urmare, în paralel cu utilizarea șampoanelor și loțiunilor terapeutice, întăriți-vă imunitatea. Pe lista celor mai simple și eficiente măsuri sunt:

  • Renunțarea la fumat și alcool, sau cel puțin reduceți consumul acestora.
  • O cură cu complex de vitamine. Sunt necesare în special vitaminele A, E, B, C. Binevenite sunt și microelementele: calciu, zinc, cupru.
  • Dieta. În primul rând, regimul: luați un mic dejun copios, astfel încât cina să fie una lejeră. În al doilea rând, limitați consumul de produse picante, grase și sărate. Atenție la carbohidrați — este recomandabil să-i reduceți.

Și cât mai puțin stres. Nu dați mătreții nici o șansă!

Cercetătorii din Singapore au reuşit să producă piele umană in-vitro
Articolul anterior
Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate!
Articolul următor
Alte articole interesante