O primăvară fără pete!

Pigmentarea pielii  nu este tocmai plăcută, în special, pentru doamne

separator
și domnișoare. Petele pigmentare pot apărea, fără să te întrebe și atunci ai nevoie de un tratament profesionist și corect.

Partea frumoasă este că poți beneficia  de acesta, pentru că există produse de calitate care au un rezultat de  durată. Despre cauza apariției petelor pigmentare și metodele de tratament al acestora, ne vorbește medicul dermatolog-cosmetolog al Dispensarului Municipal Dermatovenerologic Veronica Vâzdoagă.

Veronica Vâzdoagă
medic dermatolog-cosmetolog

 

Dacă nu știai, melanina este cea care determină culoarea pielii, dar și pigmentarea acesteia. Cel mai des petele de culoare gălbuie-maronie sunt localizate pe față, brațe sau zona decolteului, iar cauzele apariției acestor pete sunt diverse: băile de soare în exces, disfuncțiile hormonale în timpul sarcinii și a alăptării, vârsta, cât și boli ale ficatului.
Cum descoperim petele pigmentare?
De cele mai dese ori, petele pigmentate  sunt mici (cu un diametru de la 1-10mm), fără contur și cu nuanțe de la galben-maroniu spre negru. Ele apar cel mai frecvent pe față, brațe și zona decolteului, din cauza concentrației sporite a melaninei.
În ce perioadă a anului  se adresează oamenii cel  mai des medicului?
Odată cu expunerea la soare, pigmentarea pielii este mai evidentă, iar în unele cazuri se agravează. Astfel, cele mai dese solicitări de tratament  le avem vara. Însă, perioada mai potrivită pentru tratament este toamna, atunci când expunerea la razele solare este redusă.

E adevărat că  doar  după  câteva vizite la cosmetolog, putem scăpa de petele pigmentare?

Din păcate, este un fals. Pentru a avea un rezultat dorit și de durată, este nevoie de un tratament complex. La fel este necesar să aflăm, care este cauza apariției acestor pete, care sunt factorii interni.

Care sunt pașii ce trebuie urmați, în cazul depistării acestei probleme?

Primul pas va fi consultul la un medic dermatolog, pentru că  apariția petelor pigmentare poate  fi cauzată de boli ale pielii sau ale organelor interne. După consult, specialistul îți va indica metoda de tratament ce ți se potrivește. În general se recomandă produse cosmetice ce blochează apariția petelor și, în acelaşi timp, destinate exfolierii pielii.

Exfolierea se face doar la recomandarea specialistului. Această procedură ajută la micșorarea concentrației de melanină din  piele și astfel avem rezultatul de decolorare a pigmenților. Peeling-ul este cel care te va ajuta să-ți rezolvi problema. Tipul de peeling este indicat de specialist, în funcţie de cât de pronunțată este pigmentația. Tratamentul durează 3 luni.

Pentru tratarea pigmentării excesive, specialiștii recurg la alte metode de tratament, cum ar fi azotul sau laserul. Indiferent de metoda de tratament, se recomandă folosirea produselor ce blochează sintetizarea melaninei.

Ce produse cosmetice ne puteți recomanda pentru utilizarea acestora acasă?

În farmaciile orașului, puteți găsi o gamă de produse Unitone 4  a companiei franceze Isis Pharma, special destinate  îndepărtării petelor pigmentare. Datorită varietății produselor, ai posibilitatea de a face o alegere individuală, în funcţie de tipul de piele, în caz că ești însărcinată sau dacă ești în perioada alăptării, pentru a nu dăuna sănătății. Gama de produse Unitone 4 include cuprinde substanțe ce permit blocarea secreției de melanină, iar acidul glicolic ajută la exfolierea pigmenților deja existenți. Pentru protejarea pielii în timpul tratamentului de raze ultraviolete, se recomandă utilizarea cremei UVERBLOCK ce face parte din aceeași gamă de produse Unitone 4 .

Cum putem preveni apariția petelor pigmentate?

Expunerea la soare este un prim factor de pigmentare a pielii, de aceea  aplicarea constantă a produselor cu factorul de protecție este absolut necesar. Este de dorit, ca factorul de protecție indicat pe ambalaj să  nu fie mai mic de 30 SPF. Crema o vei aplica în zonele cu cea mai mare predispunere spre apariția petelor: față, mâini și zona decolteului.

 

Care este tehnica corectă de aplicare a cremelor cu factor de protecție? E adevărat că astfel de creme trebuie folosite chiarși în zilele mai puțin însorite?

Orice cremă se aplică cu 20 de minute înainte de a ieși din casă, iar persoanelor predispuse spre pigmentarea pielii sau deja posesoare a astfel de ”vecini”,  li se recomandă aplicarea cremelor atât toamna cât și iarna.

Text: Rada Baltag

Talia frumoasă conturează o siluetă de invidiat!
Articolul anterior
Părul împletit va fi mereu în vogă!
Articolul următor
Alte articole interesante