Obiceiuri care te îmbătrânesc prematur

Tinerețea este trecătoare! Mai devreme sau mai târziu, cu toții vom trăi ziua în care ne vom uita în oglindă și vom realiza că nu mai arătăm la fel cum eram cu câțiva ani în urmă. Iar acest lucru este normal și firesc. Totuși, s-a dovedot că poți controla aceste obiceiuri care te îmbătrânesc prematur.

separator

Mai jos îți prezint șapte obiceiuri care te îmbătrânesc prematur:

Uiți să aplici crema pentru protecție solară
Radicalii liberi, care se formează în urma expunerilor la razele UV, ne distrug colagenul și celulele pielii, încet, încet. Acest lucru duce la formarea ridurilor premature, a petelor pigmentare și chiar la cancerul de piele. Chiar dacă nu ai spune, suntem expuși radiaților solare până și seară, așa că dermatologii ne sfătuiesc să reaplicam crema cu SPF cât mai mare, de mai multe ori pe parcursul zilei.

Nu te odihnești destul
Nu degeaba se numește „somnul de frumusețe”. Odihna este primul factor elementar care stă la baza unui ten luminos și odihnit. În timpul nopții, celulele pielii se regenerează și se refac, astfel încât, a doua zi, să te trezești frumoasă. Când dormi insuficient, este clar că nu numai organismul tău va avea de suferit, ci și tenul și din acest motiv se numără printre acele obiceiuri care te îmbătrânesc prematur. Ne este recomandat să dormim cel puțîn opt ore pe zi, iar dacă ai posibilitatea de a trage și un pui de somn la prânz, profită de această ocazie.

Nu mănânci destule fructe și legume
Când vine vorba de a mânca sănătos, mai ales legume, multă lume ar prefera oricând o bucată de friptură în locul unei salate cu spanac și broccoli. Dar, când te gândești că leguminoasele conțin o mulțime de vitamine și antioxidanți care lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, parcă acea frunză de salată nu mai arată așa de rău! Vitaminele A, C și B3 sunt grozave pentru piele, producând și menținând elasticitatea, respectiv reducând hiperpigmentarea. Printre vegetalele recomandate pentru un ten frumos se numără spanacul, cartofii dulci, portocalele, ardeii roșii, sparanghelul și ciupercile.

Consumi zahăr în cantități mari
Mâncărurile care conțin zahăr în componența lor, cum ar fi pâinea albă, chipsurile, gogoșile și multe altele, îți ridică imediat nivelul de zahăr din sânge, ducând la inflamații ale pielii. Deși nu există o legătură directă între formarea acneei și zahăr, anumite experimente arată că oamenii care mănâncă zilnic dulciuri sunt mai predispuși la un ten acneic, decât cei care consumă zahăr în moderație. În plus, zahărul are un efect negativ asupra colagenului din piele, lăsând tenul uscat și lipsit de elasticitate și, astfel, predispus la apariția ridurilor. Dacă nu te poți ține departe de dulciuri, încearcă să înlocuiești zahărul cu îndulcitori naturali, cum ar fi siropul de ștevie, sau cu fructe uscate.

Nu poți renunța la fumat
Înainte de a-ți aprinde o nouă țigară, nu uită că nu numai plămânii tăi au de suferit în urma acestui obicei nesănătos. Conform unor studii, persoanele fumătoare se confruntă cu riduri premature în jurul buzelor și ochilor. S-a dovedit faptul că fumatul scade transportul de oxigen și nutrienți către celulele pielii, făcând o constricție la nivelul vaselor de sânge și reducând circulația.

Bei prea mult alcool
Există un motiv pentru care nimeni nu arată bine după o seară de consumat alcool prin baruri sau la petreceri. Studiile arată că alcoolul scade nivelul antioxidanților din organism, astfel ducând la inflamații și uscăciune la nivelul pielii. Cu toate astea, nu există o legătură directă între alcool și formarea ridurilor premature. Dacă nu poți rezistă tentației unui pahar de vin, ai voie să te bucuri de acest moment de relaxare, numai să nu depășești limita.

Ai grijă la expresiile faciale
Nu spunem acum să stai că o stană de piatră și să îi lași pe cei din jurul tău să-ți ghicească emoțiile. Ne referim mai degrabă la acele emoții negative pe care le porți în gând și pe care le poți reda când te încrunți. Dacă ai obiceiul de a-ți exterioriza trăirile prin redarea anumitor expresii faciale, poate că ar fi mai bine să conștientizezi momentele în care simți că te-ai încruntat prea mult și să îți mai relaxezi mușchii fetei. În plus, nimănui nu-i place să vadă o față tristă!

Sursa

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații! E dovedit științific

Potrivit unui nou studiu publicat în Sleep Medicine Reviews, ceasul biologic al femeilor bate mai repede decât cel al bărbaților cu aproximativ 6 minute.

Această diferență mică poate crea dezechilibre în ritmurile interne ale corpului, afectând modul în care creierul reglează momentul adormirii și al trezirii.

Cercetătorii au examinat mai multe studii care au investigat diferențele de somn între sexe și au constatat că femeile au aproape 60% mai multe șanse de a suferi de insomnie decât bărbații, scrie La Repubblica. De asemenea, evaluările calității somnului arată că somnul femeilor este mai puțin odihnitor decât cel al bărbaților.

Ceasul biologic îi spune corpului nostru să se pregătească pentru somn, de exemplu prin scăderea temperaturii corpului sau prin producerea de melatonină, un hormon care favorizează adormirea.

Studiul arată că secreția de melatonină la femei se produce la ora 22.49, iar la bărbați la ora 23.38, cu 40 de minute mai târziu. Acest lucru înseamnă că la femei există o predispoziție de a merge la culcare mai devreme.

Celălalt aspect se referă la durata zilei determinată de ceasul endogen, care este independent de stimuli externi. La om durează mai mult de 24 de ore: la bărbați, exact 24 de ore și 19 minute, iar la femei 24 de ore și 9 minute. Acest lucru, combinat cu producția mai timpurie de melatonină, face ca femeile să se simtă mai pregătite să adoarmă mai devreme decât bărbații, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pe baza unei serii de calcule, cercetătorii au ajuns la concluzia că viteza generală a ceasului biologic este cu 6 minute mai rapidă decât la bărbați.

„Deși această diferență poate fi mică, ea este semnificativă”, spune autorul studiului, Renske Lok, expert în psihiatrie la Stanford.

„Nepotrivirea dintre ceasul central al corpului și ciclul somn/veghe este de aproximativ cinci ori mai mare la femei decât la bărbați.

Imaginați-vă dacă ceasul cuiva ar merge în mod constant cu șase minute mai repede sau mai încet. De-a lungul zilelor, săptămânilor și lunilor, această diferență poate duce la o nepotrivire semnificativă între ceasul intern și semnalele externe, cum ar fi lumina și întunericul”, explică specialistul.

Aceste diferențe în biologia somnului ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătatea generală și bunăstare. Dezechilibrele în ritmurile circadiene au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și probleme cognitive.

Anxietatea și tulburările depresive, mai frecvente la femei

„O calitate inferioară a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt pe deplin clare”, spune Sarah Chellappa, cercetător în neuroștiințe și un alt autor al studiului.

De asemenea, femeile sunt de patru ori mai predispuse să dezvolte o tulburare de alimentație legată de somn, în care au tendința de a mânca în mod repetat în timpul nopții. Un alt studiu a constatat că femeile sunt, de asemenea, cu 25 până la 50% mai predispuse să sufere de sindromul picioarelor neliniștite, care, la rândul său, împiedică somnul.

sursa

Privé Fashion Events – colecții spectaculoase, decor nonconformist îmbinat cu rafinament, eleganță și senzualitate!
Articolul anterior
Mii de evrei s-au închinat la Zidul Plângerii din Ierusalim
Articolul următor