Produse de machiaj folosite și în timpuri străvechi

Din legendele antice se cunoaște că și femeile de atunci foloseau produse cosmetice pentru a fi frumoase și atrăgătoare. De exemplu, în Egiptul Antic machiajul avea un rol destul de important, încât au fost găsite produse de make-up rudimentare până și în cele mai modeste morminte. Mai jos ți-am pregătit o listă cu primele produse de machiaj pe care femeile le-au folosit.

separator

Parfumul – poate că este considerat un capriciu în zilele noastre, dar cu zeci mii de ani în urmă. Femeile egiptene foloseau uleiuri parfumate și creme pentru a-și păstra pielea fină. Uleiurile de liliac, mentă, levănțică, trandafir și mir erau foarte importante în ritualurile religioase.

Fardul de pleoape – era destul de colorat. Încă din vremurile antice, egiptenii foloseau pudră de malachit pe pleoape. Își fixau mineralul verde în jurul ochilor folosind uleiuri sau grăsime animală. Aceasta a fost prima formă de fard de pleoape utilizată. Unele studii arată că pudra de malachit era de asemenea un mod bun de a proteja ochii de numeroase infecții, așa că primul fard de pleoape folosit servea și unui scop medical.

Eyeliner-ul – pudra galena, cunoscută acum sub numele de kohl era folosită în jurul ochilor. Celebra formă egipteană de eyeliner era trasată cu ajutorul unor migdale arse. Precum și în cazul fardului de pleoape, aceasta nu avea doar scop decorativ, întrucât pudra galena era un mod bun a a proteja pielea sensibilă din jurul ochilor de soarele arzător.

Sprâncenele – în zilele noastre sprâncenele sunt foarte importante și ne străduim mereu să le ținem perfecte. Pensatul excesiv din anii 90 nu a fost un lucru nou. În Grecia Antică femeile aplicau păr de bou pe sprancenele lor, și era la modă ca și atât femeile, cât și bărbații să le contureze cu pudră închisă la culoare. Totuși, în Japonia și China sprâncenele rase în totalitate erau un lucru des întâlnit.

Fondul de ten – în Grecia Antică, pielea albă era un semn de frumusețe și prestigiu, așa că cei ce nu au avut norocul să ducă o viață luxuriantă și trebuiau să lucreze sub soare foloseau var (care era extrem de toxic și ducea la o scădere a speranței de viață) pentru a-și face fețele să pară albe. Dacă nu puteau face rost de var foloseau cretă, însă efectul nu dura la fel de mult precum cel al varului. În China și Japonia, unde pielea albă era și un semn al bunăstării, oamenii au început să facă pudră de față din orez.

Blush-ul – un alt lucru folosit de femeile din Grecia Antică erau murele. Acestea le aplicau desupra fețelor pictate cu var pentru a-și înroși pomeții. Alte fructe de pădure erau de asemenea utilizate pentru a obține acest efect, dar murele erau favorite în rândul doamnelor, pentru că se considera că ofereau cea mai naturală culoare.

Rujul – prima formă de lipstick a fost făcută din fier roșu și lut ocru. Nu erau potrivite pentru utilizarea pe buze, dar ofereau efectul de buze roșii. Mai târziu, oamenii au început să utilizeze ulei de măsline și ceară de albine ca bază pentru ruj.

Părul – în Grecia Antică părul blond era considerat mai frumos și mai angelic decât cel închis la culoare. Femeile petreceau foarte mult timp încercând să își deschidă culoarea părului. Își îmbibau părul în oțet și suc de lămâie și stăteau ăn lumina soarelui pentru a-l deschide în mod natural. Un alt mod de decolorarea a părului era prin aplicarea ului amestec de sulf, alaun și miere pe păr, urmată de expunerea îndelundată la soare. Pentru a evita să se bronzeze, deoarece pielea albă era la modă, femeile purtau pălării cu boruri mari, cu o gaură în mijloc. În acest mod borurile protejau pielea de soare, dar părul era scos prin gaură pentru a se putea deschide la soare.

Oja – China a fost prima țară în care oamenii au început să își coloreze unghiile. Aceștia foloseau gumă arabică, ceară de albine și albuș de ou. Oamenii bogați alegeau în general roșu, auriu și argintiu pe unghiile lor, în timp ce oamenii din clase inferioare nu aveau voie să își vopsească unghiile în culori puternice. În Roma Antică oamenii foloseau grăsime de oaie și sânge pe post de ojă.

Henna – era de asemenea populară pe vremuri. Aceasta avea multiple utilizări, de la vopsea de păr la ojă și arta mehndi. Ajuta la menținerea părului și a unghiilor în stare bună, era folosită pentru a vopsi părul în culori închise sau roșu aprins, iar pasta de henna a fost cel mai popular mod de a desena modele pe piele. În plus, se credea că henna aduce noroc.

Sursa

Greșeala frecventă care duce la apariția ridurilor

Greșelile legate de modul în care dormim pot provoca apariția ridurilor. Un expert împărtășește cea mai bună poziție anti-îmbătrânire pe care trebuie să o adoptăm atunci când dormim, scrie dcmedical.ro.

Somnul de frumusețe, real

Somnul de frumusețe este un concept foarte real, potrivit experților, care au dezvăluit acum cea mai bună poziție de somn pentru a preveni formarea ridurilor pe față. Toți știm importanța unui somn odihnitor. Dar știați că acesta poate afecta și sănătatea pielii?

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire, mai puțin elastică și mai fragilă. În timp ce îmbătrânirea este o parte naturală a vieții, liniile fine și ridurile sunt o preocupare majoră pentru mulți. Dar se pare că somnul de frumusețe poate ajuta cu adevărat.

Potrivit Fundației pentru Somn, somnul insuficient poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce poate afecta calitatea și rezistența colagenului. Și experții susțin că anumite poziții de somn pot agrava situația și pot stimula semnele vizibile ale îmbătrânirii.

Cine este mai expus la a dezvolta riduri

Rebecca Swain de la Winstons Beds a explicat că lenjeria de pat și pernele pot contribui la apariția prematură a ridurilor.

„Când pielea se freacă de perne sau lenjeria de pat în timpul nopții, poate provoca apariția prematură a ridurilor și liniilor, în special în jurul ochilor și gurii. Din fericire, schimbările simple în rutina de noapte pot preveni îmbătrânirea prematură, inclusiv dormitul pe spate în loc de burtă sau lateral”, a explicat Rebecca Swain, potrivit Mirror.

Cea mai rea poziție pentru frumusețe

Potrivit Rebeccăi, dormitul cu fața în jos este considerat „cea mai proastă poziție” de către experți. Acest lucru este din cauza faptului că a avea întreaga față apăsată într-o pernă poate duce la schimbări „cronice” ale pielii, contribuind la apariția excesivă a ridurilor.

Dormitul pe lateral nu este mult mai bun. Acesta întărește ridurile verticale precum cele de pe frunte care pot fi dificil de redus odată formate.

Care este cea mai bună poziție pentru a preveni apariția ridurilor

Prin urmare, cea mai bună poziție pentru „o piele prelungită și tânără” este pe spate. Acest lucru vine după ce Neil Stanley, autorul cărții „How To Sleep Well”, a dezvăluit că poziția cea mai comună pentru adulți în timpul somnului este poziția fetală, pe o parte cu genunchii strânși, cu 41% dintre adulți adormind în această poziție.

Cu toate acestea, el a fost de acord că dormitul pe spate este de fapt „poziția ideală” deoarece poate reduce presiunea asupra mușchilor și articulațiilor – cu condiția să nu aveți probleme de apnee în somn sau sforăit. A remarcat, de asemenea, că dormitul pe burtă oferă foarte puține beneficii.

„Încercați să nu dormiți pe burtă, este cea mai proastă poziție pentru odihnă profundă. Dacă dormiți pe o parte, puneți o pernă între picioare, deoarece aceasta aliniază șoldurile astfel încât să fie mai puțin probabil să fiți deranjați de durerile de spate.

Încurajez pacienții să învețe să doarmă pe spate, cu o pernă sub genunchi. Există mai puțină tensiune asupra corpului, nu vă zvârcoliți și nu îmbătrâniți pielea, iar cremele de noapte sunt absorbite și funcționează mai bine”, a explicat consilierul pentru somn Sammy Margo.

Inovație și calitate: Viorica Cosmetic, Laureată a 15 Premii în Competițiile Internaționale din 2023

Cu o prezență remarcabilă la cele mai prestigioase concursuri internaționale din industria beauty, Viorica Cosmetic a obținut peste 15 premii în anul 2023. Afirmându-se în competiția acerbă a produselor de îngrijire a pielii, producătorul autohton a adus acasă distincții impresionante precum „Best Organic Skincare Product”, „World Quality”, „Best Natural Beauty Product”, „Best New Body Care Product” și „Best New Natural Face Product”.

Printre cele mai notabile distincții se numără cele două premii obținute de crema de corp cu 10% unt de canabis la Global Green Beauty Awards din Londra, unde a fost onorată cu titlul de „Gold Winner” în categoriile „Cel mai bun produs din cânepă” și „Cel mai bun produs nou pentru îngrijirea corpului”. De asemenea, crema de mâini cu 15% unt de canabis a primit distincția „Silver Winner” la categoria „Cel mai bun produs din cânepă”, consolidând poziția Viorica Cosmetic în topul inovației în îngrijirea pielii.

Șamponul și masca hidratantă pentru păr uscat și deshidratat au fost laureate la concursul Monde Selection International Quality Institute Since 1961 – 2023 din Belgia, la categoria „Calitate Mondială”. Această recunoaștere subliniază angajamentul companiei Viorica Cosmetic pentru calitate și inovație în industria de îngrijire a părului.

Serul anticădere pentru scalp a primit titlul de „Gold Winner” în nominația „Cel mai bun produs natural pentru păr” la concursul Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie. 

O altă mențiune remarcabilă este crema contur ochi Anti-Age, desemnată Smart Product în raportul anual CosmoTrends din Italia, o distincție prestigioasă care evidențiază inovația și eficacitatea produselor Viorica Cosmetic. Această cremă a fost aleasă din cele peste 400 de companii participante din întreaga lume, confirmând standardele ridicate impuse de companie.

Viorica Cosmetic se remarcă și la Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie, unde serul Elixir Vitis Vinifera Anti-Age a obținut nominația „Cel mai bun produs natural Beauty”.

Spuma purificatoare și crema de corp rejuvenantă au fost distinse la categoria „Natural & Organic”, crema revitalizantă contur ochi a fost premiată la categoria „Cel mai bun produs organic pentru ochi”, iar crema-gel hidratantă SPF20 a fost onorată cu titlul „Highly commended” la categoria „Cel mai bun produs organic de îngrijire a pielii” la Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie. 

Secretul celor 15 premii obține de Viorica Cosmetic rezidă în abordarea inovatoare și în utilizarea de ingrediente de cea mai înaltă calitate, obținute de pe propria eco-plantație „Viopark”. Aici, zeci de specii de plante sunt cultivate pentru a servi drept materie primă pentru produsele cosmetice marca Viorica.

Compania beneficiază, de asemenea, de contribuția unei echipe științifice formate din biologi, fitochimiști și dermatologi, care gestionează toate etapele de creare a produselor Viorica Cosmetic.

Un aspect remarcabil este dezvoltarea și patentarea complexului antioxidant, Viephenol, obținut din semințe de struguri, cu o acțiune antioxidantă de 50 de ori mai puternică decât vitamina C și de 20 de ori mai eficientă decât vitamina E. 

Cu peste 1300 de ingrediente dăunătoare interzise în Uniunea Europeană, Viorica Cosmetic depășește standardele de siguranță, renunțând benevol la alte 600+ componente permise, dar considerate nesigure pentru sănătatea pielii. Această abordare responsabilă subliniază angajamentul ferm al companiei față de sănătatea și bunăstarea consumatorilor săi.

Cu o prezență în peste 10 țări, inclusiv în Elveția, Estonia, Letonia, Lituania, România, Canada, Senegal și Taiwan, Viorica Cosmetic a devenit un brand căutat la nivel mondial, oferind produse inovatoare și de încredere în domeniul îngrijirii pielii. 

#sfatuldefrumusete: Scapă de pete pigmentare și riduri – introdu retinoizii în rutina ta zilnică

Cea mai importantă, dar și cea mai expusă parte a pielii nostre rămâne tenul, care intră aproape tot timpul în contact cu factorii externi. Alimentația dezordonată, lipsa unui program de somn suficient, poluarea sau utilizarea produselor cosmetice neadecvate tipului nostru de ten duc la îmbătrânirea prematură a pielii și la instalarea imperfecțiunilor, cum ar fi acneea, punctele negre, petele sau ridurile.
Dacă îți dorești să te bucuri pentru cât mai mult timp de un ten luminos, curat și să ții la distanță amprentele timpului, am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai avea nevoie pentru a avea tenul perfect, mereu dorit de tine.
Sfaturi de la medicul Ana Nedelciuc, Medic dermato-cosmetolog!

Produsele din video le găsești în toate rețelele Farmacia Familiei sau HYPER DITA!

Băiețelul din Rusia cu cele mai lungi gene
Articolul anterior
Un breakfast dedicat frumuseții by Mary Kay Moldova
Articolul următor