Retrospectivă: 2018, anul în care s-a dat start „Turneului Internațional de nutriție și sport cu Galina Tomaș”, în Moldova

Așa cum se cuvine, la sfârșit de an fiecare face totalurile muncii sale. Cu această ocazie unică, ne am gândit să reluăm în imagini unul dintre cele mai așteptate evenimente din acest an, pentru femeile din întreaga țară și nu numai. Vorbim despre Turneului internațional „Cum să slăbești sănătos 10 kg în 10 săptămâni Online”. Lansarea seriei de seminare gratuite cu nutriționista și doctorul în științe medicale, Galina Tomaș a avut loc – acum șase luni, în nordul țării, la Bălți. Evenimentul a adunat peste 300 de femei dornice să slăbească și să-și remodeleze silueta.

separator

În cadrul seminarului de nutriție, participantele au primit informații valoroase despre importanța unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos, care este posibil de aplicat chiar și de acasă, la un click distanță accesând platforma galinatomaș.com. Prin intermediul căreia deja sute de femei au reușit să slăbească sănătos, să devină mai fericite și mai împlinte.Bravo, tuturor doamnelor care vin la aceste seminare destinate sănătății și frumuseții, iar cel mai mult bucură faptul, că stilul sănătos de viață devine tot mai popular în familiile din țara noastră. Pentru că, doar așa putem clădi o lume în care să ne atingem potenţialul maxim, atât pe partea fizică cât şi cea emoţională.
Dragile noastre, vă dorim sănătate și multă realizări frumoase în noul an! Și nu uitați, un stil de viaţă sănătos înseamnă alegeri corecte, atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei dragi. Sigur, nu este deloc uşor, dar cu voinţă şi perseverenţă veți reuşi. Trebuie doar să vă doriți suficient de mult acest lucru! 

Zeci de cazuri de botulism în Europa în urma unor operații pentru pierderea în greutate. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Un număr de 67 de cazuri de botulism, legate de injectarea intragastrică a neurotoxinei botulinice (BoNT), au fost raportate în Europa de la sfârşitul lunii februarie şi până la 10 martie, dintre care 12 în Germania, câte unul în Austria şi Elveţia şi 53 în Turcia, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), transmite ziare.com.

Cum se realizează şi ce efecte are operaţia de micşorare a stomacului |  adevarul.ro

Informaţiile disponibile în prezent indică faptul că toţi pacienţii au avut intervenţii medicale menite să îi ajute să piardă în greutate, efectuate între 22 februarie şi 1 martie 2023. Dintre 63 de cazuri pentru care sunt disponibile informaţii, 60 de cazuri sunt legate de un spital privat din Istanbul, în timp ce trei cazuri sunt legate de un spital privat din Izmir.

Simptomele au variat de la uşoare la severe şi mai multe persoane au fost spitalizate. Dintre cei spitalizaţi, s-a raportat că un număr au fost internaţi în Unităţi de Terapie Intensivă şi au primit tratament cu antitoxină botulinică.

Persoanele care au călătorit la Istanbul şi Izmir pentru tratament cu BoNT intragastric între 22 februarie şi 1 martie 2023, sunt încurajate să solicite consiliere medicală de la furnizorul lor de asistenţă medicală, în special dacă prezintă simptome precum slăbiciune, dificultăţi de respiraţie şi/sau de înghiţire.

ECDC încurajează cu fermitate cetăţenii UE/SEE să evite tratamentele intragastrice cu BoNT pentru obezitate în Turcia, deoarece acest lucru este în prezent asociat cu un risc semnificativ de a dezvolta botulism. În acest moment, nu este clar dacă acest eveniment reprezintă o problemă terapeutică sau procedurală în spitalele implicate sau dacă există o problemă cu produsul administrat.

Investigaţiile efectuate de autorităţile turce au arătat că în cadrul tratamentelor au fost administrate produse BoNT licenţiate, dar că aceste produse nu sunt aprobate pentru tratamentul obezităţii prin injecţie intragastrică. În consecinţă, serviciile competente ale ambelor spitale şi-au suspendat activităţile şi au fost iniţiate investigaţii împotriva părţilor implicate.

Botulismul este o boală neuroparalitică gravă cauzată de BoNTs, produsă în principal de bacteria Clostridium botulinum.

Boala apare în mod natural în patru forme diferite: botulismul transmis prin alimente, cauzat de consumul de alimente care conţin BoNT; botulism intestinal, atunci când sporii botulinic germinează în intestinul persoanelor adulte; în intestinul bebeluşilor sub un an (botulism la sugari); botulismul rănilor, atunci când o rană se infectează cu spori botulinici.

Există două forme de botulism care nu apar în mod natural: botulism prin inhalare şi botulism iatrogenic, dintre care acesta din urmă poate apărea ca un eveniment advers în urma administrării BoNTs din motive terapeutice sau cosmetice.

Rareori, persoanele care primesc injecţii cu BoNT în scopuri cosmetice (de exemplu pentru riduri faciale) sau tratamente terapeutice (de exemplu gestionarea spasticităţii musculare), pot dezvolta botulism dacă sunt injectate cu o doză excesivă de BoNT.

Simptomele botulismului iatrogenic includ slăbiciunea şi oboseala. Toxicităţile în urma tratamentului cosmetic pot include vederea înceţoşată, pleoapele căzute, dificultatea la înghiţire şi uscăciunea gurii, în timp ce toxicităţile din urma tratamentelor terapeutice includ dificultăţi de respiraţie, indicând o administrare a unei supradoze.

Simptomele botulismului pot fi foarte severe, necesitând tratament intensiv, precum şi administrarea de antitoxină botulinică. Chiar şi atunci când astfel de tratamente sunt disponibile, recuperarea completă durează, de obicei, săptămâni până la luni.

Sunt disponibile informaţii limitate care cuantifică mortalitatea în cazurile de botulism cauzate de intervenţiile medicale. În cazul botulismului transmis prin alimente, 5-10% din cazuri sunt fatale.

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră

COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, a afirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care speră să diminueze anual nivelul său de alertă maximală, transmite Digi24.

Covid-19 World Service | nasc

„Cred că vom ajunge la un punct când vom putea considera COVID-19 în acelaşi fel în care considerăm gripa sezonieră, adică o ameninţate la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea sau sisteme spitaliceşti”, a declarat şeful programelor de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, cu prilejul unei conferinţe de presă.

Alături de acesta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este „foarte satisfăcut să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal al deceselor semnalate în decursul ultimelor patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat în momentul când am utilizat pentru prima dată cuvântul «pandemie», în urmă cu trei ani”.

„Suntem cu siguranţă într-o situaţie mult mai bună astăzi decât în orice alt moment al pandemiei”, a remarcat el. S-a arătat de asemenea „încrezător” în ceea ce priveşte faptul că OMS ar putea diminua nivelul maximal „anul acesta”.

OMS a decretat această „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” pe 30 ianuarie 2020 – atunci când la nivel global se înregistrau mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei -, dar doar după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus a calificat situaţia drept pandemie, în martie 2020, omenirea a înţeles pe deplin gravitatea acestei ameninţări sanitare.

„Am declarat urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dar nu au făcut-o toate”, a amintit el vineri, potrivit AFP, citată de Agerpres. „Trei ani mai târziu, aproape şapte milioane de decese provocate de COVID-19 au fost semnalate, deşi se ştie că numărul deceselor asociate COVID-19 este mai ridicat”, a mai precizat el.

Urgenţă de sănătate publică după ce un virus derivat din vaccinuri a început să facă ravagii

Organizația Mondială a Sănătății intervine în criza declanșată de un poliovirus derivat din vaccinuri. Alerta sanitară este maximă, anunță oficiali ai OMS. Este urgenţă naţională de sănătate publică după ce un virus derivat din vaccinuri a fost detectat în Congo.

Poliomielita: cauze, manifestari si optiuni de tratament | Dr.Max

Oficialii din domeniul sănătăţii din Burundi şi din Republica Democratică Congo (RDC) au detectat cazuri de poliovirus derivat din vaccinuri, au anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Iniţiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei (GPEI), un parteneriat format din OMS, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi alte organisme de sănătate la nivel mondial.

Alte cinci eşantioane de la supravegherea mediului din apele reziduale au confirmat prezenţa poliovirusului circulant de tip 2 în Burundi, a transmis OMS, potrivit Reuters.

OMS a precizat că guvernul din Burundi a declarat detectarea virusului ca fiind o urgenţă naţională de sănătate publică, după ce au fost confirmate cazuri la un băiat de patru ani nevaccinat din districtul Isale, în vestul ţării, şi la alţi doi copii care erau contactele sale.

CE ESTE VIRUSUL DIN VACCINURI CARE FACE RAVAGII

Poliovirusul circulant de tip 2 este diferit de poliovirusul sălbatic, infecţiile apărând atunci când o tulpină slăbită de poliovirus conţinută în vaccinul antipoliomielitic oral circulă în rândul populaţiilor subimunizate pentru perioade lungi de timp.

Aceste detecţii sunt semnificative, deoarece sunt primele legate de utilizarea unui nou vaccin, noul vaccin oral împotriva poliomielitei de tip 2 (nOPV2), care a fost dezvoltat special pentru a reduce acest risc, scrie Reuters.

Iniţiativa globală de eradicare a poliomielitei (GPEI) a declarat într-un comunicat că virusul polio de tip 2 derivat din vaccin a fost descoperit în circulaţie la şase copii din provinciile Tanganyika de est şi Kivu de sud din RDCongo.

Burundi intenţionează să desfăşoare o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei în următoarele săptămâni pentru toţi copiii eligibili cu vârsta de până la 7 ani, cu ajutorul OMS şi GPEI, a precizat OMS.

„Deşi depistarea acestor focare este o tragedie pentru familiile şi comunităţile afectate, nu este neaşteptată în condiţiile unei utilizări mai largi a vaccinului”, a transmis GPEI.

Acesta a precizat că 600 de milioane de doze din noul vaccin au fost administrate în 28 de ţări începând din martie 2021 şi a reiterat că vaccinul este sigur şi eficient.
 
RDCongo a programat o campanie de vaccinare pentru luna aprilie.

HO! HO! HO! Merry KISSmas! Cover ”Sărbători Fericite” by Kiss FM
Articolul anterior
Chișinăul a găzduit cea de-a XXII-a ediție a Târgului Internațional de Caritate!
Articolul următor