Drumul sângeros spre titlul de Miss: Adevărul din „fabricile de frumusețe”

Fetele din Venezuela au implanturi la 12 ani și li se scot intestinele la 16 ani, ca să asimileze mai puțină hrană. Pentru părinți, e singura scăpare din sărăcie.

separator
267355s

În umbra podiumului pe care defilează cele mai frumoase fete, rămân ascunse poveștile triste ale celor sortite pierzaniei. Poveștile neștiute ale unor suflete chinuite, chipuri cioplite și trupuri ciopârțite. Niște copile care ajung să poarte povara ambițiilor nebune ale părinților disperați de sărăcie, care-și târăsc și copiii în coșmarul lor. Unii reușesc să scape din mocirla în care se zbat, dar cei mai mulți acolo se împotmolesc pe vecie. Dar „fabricile de frumusețe” lucrează mereu, cu malaxorul de talente „duduind” fără încetare.

Când Matt Roper, reporter la cotidianul britanic Daily Mail, a pătruns în cea mai veche academie de frumusețe din Caracas, capitala Venezuelei, a descoperit acolo o lume strâmbă. În această țară sud-americană care a dat până acum șase câștigătoare ale titlului Miss World, șapte Miss Universe, șase Miss Internationals și două titluri de Miss Eearth, competițiile de frumusețe sunt o afacere în care mulți mizează tot pe singura carte pe care o au: propriul copil.

“Să câștigi titlul de Miss Venezuela este cea mai sigură cale pentru o fată săracă de a avea bani și faimă” Alexander Velasquez, directorul acadamiei Belankazar.

Așa cum în Brazilia fotbalul poate fi salvarea din sărăcie pentru băieți, în Venezuela fetele frumoase pot ajunge Miss. Părinții sunt în stare de orice; asta înseamnă aplicarea unor măsuri extreme pentru slăbit, operații estetice de la 12 ani sau operații de scurtare a intestinelor, pentru ca mâncarea să treacă mai repede prin corp fără a mai digerată. Sau coaserea unei limbi într-un fel de teacă din plastic pentru a împiedica fetele să mănânce hrană solidă. Unii își obligă fetele să poarte corsete inuman de strâmte pentru a le forma o talie cât mai subțire. Alții le fac injecții cu hormoni de la opt sau nouă ani pentru a accelera pubertatea și pentru ca ele să capete mai repede forme feminine. Acesta este adevărul oribil ascuns sub scena strălucitoare a concursurilor de frumusețe. Dar lumea vede doar ce-i place.

244995s

Procedurile extreme sunt încurajate deschis de „academiile de frumusețe” din Venezuela, acolo unde sute de fete din toată țara sunt preluate chiar și de la patru ani. Părinții, disperați să scape de sărăcie, văd în ele șansa lor la loteria frumuseții și sunt în stare de orice pentru a da marea lovitură.

Mulți se înglodează în datorii pentru a plăti cursurile la academie și operațiile estetice. E singura lor afacere, în care investesc tot ce au.
Previzibil, de cele mai multe ori planul lor de a-și transforma copiii în niște păpuși Barbie se termină prost, într-un ocean al deșertăciunii. Zeci de fete mor în fiecare an în timpul operațiilor estetice.

O campanie derulată recent în Venezuela încearcă să atragă atenția asupra pericolului siliconului lichid care poate provoca infecții grave după ce e injectat în corpul unei fete de 12 ani. Siliconul a devenit atât de folosit, încât unii părinți le fac cadou injecții la a 15 aniversare a fetelor, se arată în articolul publicat de Daily Mail.

Faptul că Venezuela a dat cele mai multe învingătoare la concursurile internaționale de frumusețe decât orice altă țară este o sursă de mândrie națională, notează Daily Mail. Debora Meniucucci (23 de ani) a eșuat recent în tentativa de a aduce Venezuelei al șaptelea titlu de Miss World, în finala de la Londra, câștigată de reprezentanta Africii de Sud, Rolene Strauss, însă asta nu astâmpără foamea de glorie și de bani a miilor de familii care pariază pe copiii lor.

617584s

Reporterul de la Daily Mail a ajuns într-una dintre academiile de frumusețe din Caracas cu o săptămână înaintea finalei Miss World de la Londra. Li se mai spune și „fabrici de frumusețe” sau „fabrici de Miss” – aici fetele deprind cum să pășească pe podium, să meargă pe tocuri, le predau cursuri de maniere și dicție, precum și sfaturi despre cum să atingă idealul de frumusețe, faimosul standard 90, 60, 90.

“Aproape toate fetele care au ajuns Miss au făcut operații estetice. 50% au păr fals. Nu trișează, e o mentalitate de învingător. Și, în plus, nu e greșit dacă nu este interzis” Bruno Caldieron, agentul Marianei Jimenez, Miss Venezuela 2014

„Academia” Belankazar, în care a pătruns Matt se află la primul etaj al unei clădiri de birouri din Sabana Grande, un cartier central din Caracas, într-o zonă înțesată de saloane de înfrumusețare și clinici în care se fac operații estetice. Belankazar are 600 de fete, cu vârste de la cinci ani până la 29 de ani. O instituție cu renume: de aici au plecat actuala Miss Venezuela, Mariana Jimenez (23 de ani), care a frecventat academia timp de un an înainte de a fi recrutată de unii dintre observatorii concursului.

Fetele petrec aici o dimineață sau o după-amiază pe săptămână. Unele fac câteva ore până la academie, din cartierele sărace de la periferie sau din zonele rurale din toate colțurile țării.
Directorul Alexander Velasquez spune că cele mai multe fete provin din familii din clasa de mijloc sau din pătura săracă.

Cei mai mulți părinți câștigă venitul minim pe economie, 50 de dolari pe lună. Taxa e de zece dolari pe lună, dar cu unele cheltuieli inerente, precum spectacole, rochii și machiaj, părinții ajung să dea și 25 de dolari, adică jumătate din ceea ce mulți dintre ei câștigă într-o lună.

„Cele mai multe familii sunt foarte sărace. Unii au două sau trei fete la academie. Ei văd în copii șansa lor de a avea o viață mai bună. Să câștigi titlul de Miss Venezuela este cea mai sigură cale pentru o fată săracă de a avea bani și faimă”, explică Velasquez. „Când fetele încep, noi le clasificăm în funcție de potențial. Grupul Top și grupul Mini Top sunt pentru cele cu șanse reale de a deveni regine ale frumuseții. Dacă la vârsta de 13 sau 14 ani au deja 1,67 metri înălțime, sunt subțiri, arată bine și posedă un anume stil, atunci au șansa lor”, continuă șeful acestei „fabrici de Miss”.

Împinse de părinții lor, multe fete ajung la măsuri extreme pentru a avea look-ul care le poate aduce mult dorita tiara. „Am văzut o groază de chestii. Unele se lasă de școală și au câte trei sau patru joburi pentru a-și plăti cursul la academie, machiajul și operațiile estetice. Altele caută un iubit cu bani care să le sponsorizeze, iar după ce-l seacă, trec la următorul. Normal, sunt foarte frumoase, așa că nu le e greu să convingă pe cineva să se întâlnească cu ele”, explică Velasquez. „E greu să ajungi o regină a frumuseții. Sânii pot fi prea mari sau prea drepți. Unele se operează doar pentru a modifica puțin forma sau mărimea. Depinde de concursul la care participă.”

Sursa: http://www.eva.ro/

Studiu: Exercițiile fizice pot micșora tumorile canceroase!
Articolul anterior
Aura Revenco a devenit mămică pentru a doua oară!
Articolul următor
Alte articole interesante