Imaginează-ţi că ţi se toarnă în ochi o lingură de şampon, iar tu nu te poţi mişca şi nu-l poţi spăla nici cu apă, nici cu lacrimi. Exact asta li se întâmplă şi animalelor pe care sunt testate produsele cosmetice.
Iată ce se întâmplă la fabricile de cosmetice, înainte de a ajunge marfa pe rafturi.
Cea mai răspândită metodă de experimente pe animale în acest domeniu este aşa-numitul test Draize, cunoscut încă din anii ’40. Mai întâi iepurelui i se toarnă în ochi, sub pleoapă, substanţa testată şi aşteaptă ce se va întâmpla cu corneea ochiului. Printre altele, totul se termină cu tulburarea corneei şi ochiul animalului încetează să mai funcţioneze.
În cazul în care cu corneea şi cu mucoasa ochiului nu se întâmplă nimic dramatic – testul continuă. În cazul testării lichidului, timpul alocat constituie 24 de ore. Capul iepurelui este fixat ferm cu un guler special şi animalul nu poate nicidecum să frece ochiul cu laba.
După o zi, ochiul sănătos este comparat cu cel în care s-a turnat soluţie. Se întâmplă ca, deseori, corneea să devină tulbure – atunci animalul este observat până la 21 de zile. În cazul în care urecheatul suferă în chinuri din cauza preparatului, acesta este eutanasiat.
Dar asta nu e tot! În cazul în care în urma testului s-au obţinut rezultate negative, se continuă pe al doilea iepure. Când rezultatele experimentului sunt reversibile şi minore – în experiment este inclus al treilea cobai. Este inutil să mai spunem că la finalul testului toate animalele sunt eutanasiate, deoarece utilizarea repetată în acest scop a aceloraşi cobai nu dă rezultatele scontate.
De asemenea, să nu uităm să menţionăm că pe pisici, câini, iepuri, şobolani, porci de Guineea şi chiar maimuţe sunt testate soluţiile de curăţare. Mai întâi jupuitorii le rad blana, îi jupoaie, apoi aplică substanţa.
Citeşte continuarea pe surplusdesanatate.info!