Se apropie sezonul cald şi foarte multe femei au probleme cu apariţia sau accentuarea unor pete de culoare închisă de pe faţă, în rezultatul expunerii prelungite la razele solare ultraviolete.


Medic dermatolog – cosmetolog
069073030, 433435
Este indicat să începi tratamentul de diminuare sau stopare a acestui proces în sezonul rece.
Ce este hiperpigmentaţia?
Culoarea pielii este obţinută în urma influenţei a doi pigmenţi – eumelanina (culoare mai închisă) şi feomelanina (culoare mai deschisă). Intensitatea pigmentului (culoarea) pielii depinde de cantitatea de melanină din celule. De cele mai multe ori, hiperpigmentarea survine ca o reacţie de apărare a pielii împotriva razelor ultraviolete.
Influenţa degenerativă asupra pielii pe care o are soarele, interacţionează cu îmbătrânirea biologică, grăbind procesul de modificare a pielii. Efectele fotoîmbătrânirii se acumulează pe parcursul anilor, în rezultatul expunerii la soare şi are un risc sporit a îmbolnăvirii de cancer de piele.
Cauzele apariţiei pigmentaţiei
O moştenire genetică
Predispoziţia genetică este un factor important. De cele mai dese ori, la vârsta de trei ani, apar efelidele (pistruii), iar numărul lor creşte odată cu vârsta. Cele mai afectate sunt persoanele cu tenul alb. Acest tip de pigmentaţie nu este periculos, dar trebuie să ai grijă să nu te expui la soare, fără a aplica o cremă de protecţie.
Razele solare sau solarul – o influenţă negativă
După cum am menţionat, razele solare sunt duşmanul cel mai de temut în cazul persoanelor cu predispoziţie la hiperpigmentarea pielii. O influenţă negativă asupra pielii o are şi solarul. De aceea, înainte de a te hotărî să te bronzezi în solar, consultă un dermatolog sau cosmetolog, ca să cunoşti contraindicaţiile solarului, cum ar fi existenţa aluniţelor, pigmentaţiilor etc.
Factorul hormonal acţionează în timpul sarcinii la apariţia pigmentaţiei feţei, numit cloasma sau “masca de sarcină”. La nivelul epidermei, pe anumite zone apar “petele maronii” determinate de creşterea secreţiei de hormonal melano-stimulent, sub influenţa măririi cantităţii de esterogen şi progesteron. Desigur, pigmentaţia se poate manifesta şi la femeile care au o disfuncţie hormonală, care urmează un tratament îndelungat cu contraceptive orale sau în perioada de menopauză.
Unele patologii interne refulează!
Pigmentaţia poate fi şi un indiciu, în cazul unor patologii interne legate de sistemul nervos central, endocrinolog sau imunitar, de aceea trebuie să depistezi cauza excesului de melanină, pentru un tratament corect.
Tratament cosmetologic
Tratamentul împotriva pigmentaţiei pielii se face în sezonul rece şi numai în condiţii de salon. Cele mai eficiente tratamente sunt peelingurile, mezoterapiile cu produse de înălbire a pielii, de stopare a formării de melanină – tratamente la nivel de celulă. Peelingurile se efectuează numai în perioada rece, pentru că are loc o traumatizare, o exfoliere a pielii, astfel fiind expusă la soare (vara) ar absorbi razele mai rapid, iar organismul ar fi nevoit să răspundă cu o reacţie de apărare, prin stimulare de melanină şi efectul ar fi o hiperpigmentare.
Desigur sunt peelinguri care pot fi aplicate şi în perioada de vară, sunt mai deosebite, dar condiţia este să eviţi expunerea la soare (nu pleci la mare, nu foloseşti solarul) şi vei aplica pe piele creme de protecţie.
În condiţii de casă, poţi folosi produse cosmetice cu efect de înălbire şi cu factori de protecţie, seruri şi concentrate recomandate de specialişti, aplică fond de ten corespunzător pielii, pentru a masca pigmentaţia.
Poţi aplica măşti din lactatele acide (smântână, chefir), lămâie, pătrunjel, ele nu dăunează pielii, dar nu au un efect mare, pentru că produsul activ trebuie să ajungă până la melanocid, ca să blocheze formarea melanogenei.
Obligatoriu foloseşte cremele cu factori de protecţie, atât în perioada rece, cât şi în perioada caldă. Factorul de protecţie pentru iarnă va fi mai mic, iar pentru vară – mai mare.
Tratamentul nu elimină problema sută la sută, dar cel puţin încetineşte procesul de pigmentaţie şi diminuează vizibilitatea petelor.
Text: Snejana Ţugui