Produsele cosmetice cu parabeni şi riscul de cancer

Parabenii sunt niște conservanți chimici folosiți în compoziția cosmeticelor și produselor de îngrijire. Aceștia au rolul să stabilizeze compoziția produsului și să țină bacteriile departe de produs.

separator

Însă, conform ultimelor descoperiri s-a demonstrat că au o mulțime de efecte nocive asupra sănătății!

parabeni buna

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre parabeni!

Parabenul este un tip de conservant din gama E-urilor!

E-uri nocive există nu doar în alimente, ci și în produsele de îngrijire. Parabenul (E210) sau acidul benzoic este folosit în produsele cosmetic.

Sunt aprobați de organele avizate

Administrația Alimentelor, Medicamentelor și Revizuirea Ingredientelor Cosmetice au aprobat utilizarea parabenilor în industria cosmetică în 1984. Ei susțin, că industria cosmetică folosește doar 0,01-0,3% din aceștia și că nu pune în pericol sănătatea oamenilor.

Risc crescut de cancer

Specialiștii însă susțin că folosirea parabenului a fost asociată cu un risc foarte mare de cancer, în special, de sân și prostată. Deși până în prezent medicii nu știu exact dacă declanșează sau nu cancer, totuși cred că există o legătură mare între ele.

Imită rolul și funcția unor homoni

Parabenii au capacitatea de a imita funcția diverșilor hormoni, în special a estrogenului. Iar acest efect are un impact puternic asupra dezvoltării copiilor.

crema_02_4d778a107f_91b6d0a208

Pot provoca alergii

Cele mai întâlnite reacții adverse ale parabenilor sunt cele de la nivelul pielii. La adulți pot apărea dermatite de contact sau alergii severe, dar cei mai predispuși sunt copiii, deoarece au pielea mult mai sensibilă.

Infertilitatea la bărbați

Expunerea constantă la parabeni poate instala infertilitatea la bărbați. Într-o societate în care și așa este din ce în ce mai greu să concepi un copil, folosirea cosmeticelor pe bază de parabeni agravează și mai mult problemele de fertilitate. Cei mai afectați sunt bărbații, la care s-a constatat o scădere a cantității lichidului seminal și a numărului spermatozoizilor ca urmare a folosirii frecvente a acestor produse.

Produse care conțin parabeni și cum îi recunoști pe etichetă

Parabenii se găsesc în șampoane, deodorante, balsamuri de păr, farduri, antiperspirante, loțiuni de corp, crème, spume de ras etc. De fapt, ei se găsesc cam în toate produsele cosmetice care nu au etichetă de „natural” sau „eco”. Dacă vrei să identifici parabenii pe eticheta produselor cosmetice, află că nu vei regăsi pur și simplu termenul paraben. Conservanții de acest tip sunt trecuți și sub alte forme, însă fac parte tot din categoria parabenilor. Cele mai frecvente sunt: metilparaben; propilparaben; benzilparaben; butilparaben; etilparaben și isobutilparaben.

Sursa

Se însoară cel mai înalt bărbat din lume
Articolul anterior
Mâncăm sau nu înainte de antrenament?
Articolul următor
Alte articole interesante