Tatuajele ne pun viața în pericol

Un studiu efectuat de către cercetătorii de la New York University în Central Park a constatat că tatuajele pot fi responsabile de reacţii adverse serioase, iar vopseaua de culoare roşie se pare că este cea mai agresivă.

separator

În unele ţări, 20-30% dintre adulţi au cel puţin un tatuaj în diferite zone ale corpului. Din cauză că acestea încep să devină tot mai populare, un grup de cercetători medici de la New York University in Central Park au decis să facă investigaţii în domeniu. Ce au constatat medicii?

Conducătorul cercetării, dr. Marie C. Leger, profesor, dermatolog la New York University’s Langone Medical Center este foarte nemulţumită de faptul că multe dintre persoanele care fac un tatuaj şi au reacţii adverse, precum inflamaţie, roşeaţă şi multe alte complicaţii serioase, nu apelează la ajutorul unui medic, ci merg la acelaşi specialist care a făcut tatuajul pentru a cere ,,sfaturi’’. În acest caz, spune medicul, multe dintre persoane ajung să ia preparate antiinflamatoare, inclusiv remedii ce conţin hormoni steroizi şi altele, indicate de către persoane necompentente, iar acest lucru pune sănătatea oamenilor în pericol.

Studiul, publicat recent în revista Contact Dermatitis a investigat în jur de 300 de persoane cu tatuaje în diferite zone ale corpului. Specialiştii au constat că cele mai multe persoane au suferit complicaţii, precum infectarea zonei, umflătură, durere, mâncărime, descuamarea pielii, roșeață, ce au durat până la patru luni.

Dr. Marie C. Leger spune că reacţiile adverse la tatuaje au apărut şi din cauza manifestărilor alergice la coloranții utilizați. În special, vopseaua de culoare roşie a cauzat probleme serioase.

Dr. Leger mai spune că de multe ori tatuajele nu sunt făcute în saloane specializate, de către persoane autorizate, iar acest lucru prezintă, de asemenea, o problemă ce nu trebuie neglijată. Cercetătorii vor face mai multe investigaţii pentru a stabili ce prezintă aceşti coloranţi, utilizaţi în tatuaje şi care este impactul lor asupra sănătăţii.

De ce să-ți alinți părul cu lapte?!
Articolul anterior
Cea mai mare îngheţată, demnă de Cartea Recordurilor Guiness!
Articolul următor
Alte articole interesante