Chiar dacă schimbarea este necesară și câteva zile de relaxare ajută întotdeauna, anumiți factori de stres sunt inevitabili – zile pline la muncă, probleme financiare sau neînțelegeri în viața de cuplu. Psihoterapeuții specializați în probleme de stres și anxietate sunt de părere că exercițiile de respirație, managementul emoțiilor și mai ales înțelegerea mecanismelor care au loc în corpul nostru atunci când suntem stresați sunt puncte cheie în eliminarea totală a simptomelor stresului!
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când ești stresată
Când corpul percepe o amenințare – care poate fi orice de la mutarea într-un nou apartament sau o conversație în contradictoriu – ia măsurile pe care le consideră necesare. Din punct de vedere psihologic, răspunsul este numit „fight or flight”, și este definit de ascuțirea tuturor simțurilor pentru a lupta cu amenințarea sau pentru a fugi de ea.În timpul acestui răspuns al organismului, corpul se umple de adrenalină și cortizol. Poți observa schimbări ale respirației, tensiune în grupele principale de mușchi, ca de exemplu picioare sau umeri, și probleme de ordin digestiv precum scăderea apetitului – se prioritizează fluxul sanguin către zone care mobilizează o persoană. Poate fi înțeles ca și impulsul nostru biologic de supraviețuire.
Intervenția asupra stresului
Dacă impulsul de supraviețuire ne amenință starea de spirit, intervenții rapide precum exercițiile de respirație sau alte practici de autocontrol ne pot oferi un moment de pauză, astfel restabilindu-se pulsul normal.
Exercițiile de respirație stimulează nervul vag, care este responsabil cu anumite activități senzoriale și motorii.– Găsește un loc liniștit dacă ai posibilitatea, dacă nu, așază-te dreapta în scaunul de birou (dacă eșți la muncă, acasă, sau oriunde altundeva când citești asta). Concentrează-te și conștientizează cum respiri. Fără să schimbi nimic pentru moment, doar observă procesul fizic prin care inspiri aer.
– Concentrează-te din ce în ce mai mult, observând fiecare detaliu al procesului de respirație. În acest timp, îndreaptă-ți atenția spre felul în care aerul întră și apoi îți părăsește corpul.
– Începe să respiri adânc. Trage aer puternic, direcționându-l către partea de jos a stomacului. Apoi expiră. Repetă de 3-5 ori. Poți plasa o mână pe piept și una pe abdomen pentru a simți contracțiile și dilatările de pe parcursul inhalării/expiratiei.
– Pentru și mai multă relaxare, concentrează-te pe presarea picioarelor pe podea, sau cum spun specialiștii “conexiunea cu pământul”.
Ca și în cazul oricărui alt tip de exerciții, este nevoie de o perioadă de timp pentru a te obișnui și a descoperi ce funcționează cel mai bine pentru tine. Avantajul acestor exerciții repiratorii este că pot fi făcute oriunde, indiferent de situație sau împrejurimi. Așa că, oriunde te-ai afla, dacă simți că treci printr-un moment care te-ar putea stresa într-o anumită măsură, acordă-ți câteva minute și doar respiră!
Ai grijă de tine și de sănătatea ta!!!