Azi gătim sarmale cu pasat

Sarmale 100% tradiționale din zona Mureșului.

sarmale-cu-pasat

Ingrediente:

  • 400 gr pasat
  • 100 gr orez
  • 500 gr gusa de porc (afumata)
  • ciolan afumat (optional)
  • 2 felii lungi slaninuta afumata
  • 3 cepe mari
  • 2 verze murate
  • 4 fire cimbru (optional)
  • 4 fire marar (optional)
  • 100 ml ulei
  • sare, piper, vegeta de casa

Bucati: 35-40

Preparare:

Se desfac frunzele de pe varza (aveti nevoie de cca 35-40 frunze). Se curata frunzele de nervurile mai tari dinspre cotor. Se gusta si daca varza este foarte sarata se pun frunzele in apa rece pana veti avea nevoie de ele. De asemenea vedeti daca varza are gust intens de cimbru si marar, daca e bine murata, iar frunzele sunt pliabile, ca sa fie usor de lucrat cu ele. Calitatea sarmalelor depinde si de calitatea verzei. Ce ramane din verze dupa ce ati ales frunzele se toaca fideluta.

Se spala pasatul in multe ape astfel: se adauga apa cat sa treaca cu cativa cm de pasat; se amesteca cu lingura, moment in care veti vedea ca toate cojile albe de pe pasat se ridica la suprafata; se scurge incet apa din oala astfel incat cojile sa curga afara; se repeta operatiunea pana apa de pe pasat ramane curata si nicio coaja nu se mai ridica.

1 2

Se spala orezul in cateva ape, pana apa ramane curata pe el. Se adauga peste pasat.
Se taie gusa bucati mai mari. Se toaca ceapa marunt.

3
Intr-o cratita larga se adauga gusa si se lasa la foc mic sa-si lase un pic de grasime. Se adauga apoi ceapa si se caleste totul la foc mediu spre mic, amestecand din cand in cand, pana ceapa se inmoaie.
4 5
Se adauga pasatul cu orez peste ceapa. Se condimenteaza cu 1 lingurita piper negru macinat, 2 lingurite de sare si 1 lingura de vegeta de casa (macinata). Se amesteca si se adauga 1 cana de apa. Se mai lasa pe foc, amestecand, pana apa este absorbita de pasat. Se pune capacul pe cratita si se lasa sa se racoreasca. Se gusta umplutura de sare (tineti cont ca si varza va fi usor sarata) si piper.
Cand umplutura poate fi manevrata, formati sarmalele in foile de varza, avand grija sa puneti 1-2 bucati de gusa in fiecare sarma.
Asezati un strat de varza tocata pe fundul unei oale cu fund gros (eu am folosit oala cu presiune). Se aseaza sarmalele deasupra. Cand ati terminat, introduceti bucati de slaninuta afumata si ciolan (optional, dar indicat) printre sarmale. Presarati restul de varza tocata deasupra, astfel incat saramele sa fie acoperite.
* daca la pasul 1 ati constatat ca varza nu are gust de cimbru si marar, adaugati cate 2 fire din fiecare pe fundul oalei si altele deasupra, printre varza tocata.
6
Turnati apa fierbinte peste sarmale, cat sa le acopere complet.
Puneti oala pe foc (pe ochiul mic al aragazului) si aduceti la fierbere. Cand incepe sa fiarba, dati focul la mic, puneti capacul si lasati sa fiarba timp de 2 ore. In acest timp verificati daca apa scade si cand constatati ca da, adaugati cate putina apa fierbinte. Dupa 1 ora verificati cum arata apa de pe sarmale si daca nu e grasa adaugati cei 100 ml ulei.
Dupa 2 ore gustati o sarma si vedeti daca interiorul si varza sunt fierte. Dupa acest timp umplutura ar trebui sa fie fiarta, insa daca varza e inca tare, mai lasati la fiert pana e facuta. Sarmalele mele au fiert 2 ore si jumatate.
Se lasa sa se racoreasca, apoi se pot servi. Sunt si mai bune reincalzite.

Maia Sandu: ,,Demisia mi-o cer hoții și marii corupți care nu își doresc să ducem mai departe reforma justiției”

Președintele Maia Sandu a declarat cu privire la protestele organizate de Partidul Șor că demisia i-o cer „hoții și marii corupți”.

Într-un briefing de presă, președintele a menționat că „cei care înțeleg că va fi o finalitate în dosarele de investigație îmi cer demisia”, raportează www.stiri.md.

„Demisia mi-o cer hoții și marii corupți, cei care nu vor să ducem mai departe reforma justiției și ei să ajungă să răspundă, să restituie banii pe care i-au furat. Dacă ar întoarce acum acești bani ne-am descurca mai ușor în contextul crizei energetice, le-am putea oferi oamenilor compensații mult mai mari.

Cei care se simt cu musca pe căciulă, care înțeleg că va fi o finalitate în dosarele de investigație, îmi cer demisia. Le-am promis oamenilor să facem ordine în justiție și să-i vedem pe cei corupți la închisoare conform proceselor intentate de Procuratură și confirmate de instituțiile de justiție. Asta vom face, în pofida lucrurilor pe care le vor face hoții”, a declarat Maia Sandu.

Circa 400 de camioane așteaptă la vamă

Circa 400 de camioane își așteaptă rândul la punctele de trecere a hotarului, potrivit ultimelor informații prezentate de Ministerul Afacerilor Interne, scrie jurnal.md.

Cea mai aglomerată zonă de trecere a hotarului este punctul Sculeni-Sculeni unde așteaptă 270 de camioane.

În punctul de trecere Giugriulești – Galați sunt 80 de camioane. La Leușeni – Albița – 40 de camioane, iar la Costești – Stânca sunt doar câteva camioane care așteaptă rândul să traverseze hotarul.

Ministerul Afacerilor Interne informează că în preajma a trei zone de traversare a frontierei: Leușeni, Sculeni, Giurgiulești, sunt construite platforme de odihnă și recreere destinate conducătorilor care se află în coloane de așteptare.

MAI îndeamnă cșoferii de tiruri și agenții economici gestionari ai domeniului, să urmărească notificările oficiale ale autorităților, unde se postează periodic informații de actualizare a situației la frontieră și în zonele adiacente, pentru reorientarea traseului de deplasare către punctele mai puțin solicitate.

FOTO! Gravida care a șocat pe toată lumea când a apărut așa pe covorul roșu. Cum și-a expus burta

Influencer și vedetă în Franța, Nabilla a fost o apariție greu de trecut cu vederea la gala amfAR, din cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2022. Aceasta a făcut furori grație rochiei excentrice pe care a purtat-o. Gravidă în ultimul trimestru, Nabilla a purtat o rochie decupată, care i-a pus în evidență burta dar și spatele.

Gravida care a șocat pe toată lumea când a apărut așa pe covorul roșu

Nabilla a ales pentru seara elegantă o rochie alb-negru cu spatele gol și decupaje îndrăznețe. Creația Jean-Paul Gaultier, care i-a scos la iveală și vârful feselor a atras toate privirile.

Deși o apariție rafinată, mulți i-au contestat alegerea în materie de vestimentație, considerând că a fost prea îndrăzneață pentru Gala amfAR. Evenimentul a marcat o gală de caritate, care a avut loc la Hôtel du Cap-Eden Roc din Antibes, cu scopul de a strânge fonduri pentru cercetări SIDA.

Imagini video AICI.

Dincolo de controversele iscate datorită ținutei, se pare că seara nu a fost oricum ușoară pentru vedetă din cauza sarcinei. Aflată pe final cu sarcina, Nabilla nu a putut rămâne până la sfârșitul evenimentului. Ulterior, le-a explicat fanilor  pe contul său de Snapchat de ce a trebuit să plece mai devreme.

Nu a putut rămâne până la sfârșit la eveniment din cauza sarcinei

„Nu am putut sta până la sfârșit”, a transmis aceasta.

În timp ce seara era în plină desfășurare, Nabilla a fost nevoită să plece în grabă, deoarece „bebelușul tocmai se mișca”, după cum a povestit pe contul ei de Snapchat.

„M-am așezat la masă, am început să mănânc și a trebuit să părăsesc masa pentru că bebelușul se mișca foarte mult. Mă dureau și picioarele. Copilul tocmai se mișca și în acest moment este foarte mare. În plus, am avut dureri de spate și picioare umflate. Așa că nu am putut sta până la capăt“.

Cu toate acestea, Nabilla a păstrat foarte multe amintiri frumoase despre acest eveniment prestigios în care și-a regăsit prietena, Lena Situations. Un alt moment de neuitat a fost acelă că a avut oportunitatea să îl cunoască pe Robert De Niro, invitat de onoare la gală.

”Robert De Niro a venit să îmi spună >. M-am distrat de minune. Mă bucur că am avut ocazia să particip la această gală”, a mai povestit vedeta.

După această mică sperietură, Nabilla a preferat să se odihnească și nu a mai avut nicio apariție până la naștere. Ulterior, a născut fără probleme la câteva zile după eveniment, în luna iunie.

sursa: www.ego.ro

Cine este Interpretul Anului în Moldova !
Articolul anterior
Artiștii ruși nu știu cum să mai epateze. Cine a ieșit în evidență la «Песня года»
Articolul următor