Consumul de gaze naturale al Europei a scăzut cu aproape un sfert

Europa și-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condițiile în care gospodăriile nu au pornit instalațiile de încălzire grație temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piață înainte de venirea iernii.

Prețul gazelor naturale a atins un nou record în Europa, de 7 ori mai mare  decât la începutul anului - HotNews.ro

Guvernele din regiune și-au îndemnat consumatorii să își reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raționalizare atunci când temperaturile vor scădea, transmite radiochișinău.md.

Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantități de combustibil.

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut.

Aceasta deși sectorul producției de electricitate și-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual.

Pe lângă evoluțiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă și ca urmare a prețurilor care au explodat, astfel că mulți consumatori industriali mici și-au redus operațiunile pentru a putea supraviețui.

Prețurile la gazele naturale rămân mari, dar au scăzut puternic în ultima perioadă

„Apar semne ale unei modificări de comportament cu privire la utilizarea instalațiilor de încălzire”, spune Julien Hoarau, director de analize la EnergyScan.

Aceasta a ajutat la exercitarea „unor presiuni semnificative de scădere a prețurilor spot la gaze în Europa și a consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă”, a adăugat Julien Hoarau.

Chiar dacă prețurile de referință la gaze în Europa sunt de peste trei ori mai mari față de media multianuală, ele au scăzut totuși cu peste 60% față de vârful atins în luna august.

Datele EnergyScan mai arată că cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33% în luna octombrie, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali a scăzut cu 27%.

Tot agenția Bloomberg nota pe 25 octombrie cum combinația între vremea neobișnuit de caldă și livrările mari de gaze lichefiate face ca depozitele de gaze să fie aproape pline înainte ca europenii să dea drumul la termostate.

Ninge ca în poveste la munte și este viscol. Drum blocat în Brașov din cauza zăpezii

Este alertă de vreme rea în jumătate de țară, în timp ce la munte ninge și viscolește. Se circulă în condiții de iarnă în Sibiu și Covasna, iar pe șoseaua spre munte drumarii au ieșit cu zeci de utilaje. Un drum din județul Brașov este blocat din cauza ninsorii și a vântului puternic, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 11.10 DN 73 A este închis pentru autovehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone. „Traficul rutier este restricţionat pe DN 73 A pentru vehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone, pe sectorul de drum în cuprins între localităţile Predeal şi Râşnov, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile (ninsoare abundentă)”, anunţă Poliţia judeţeană Braşov. Conform sursei citate, restricţiile de circulaţie sunt în vigoare până la ora 12.00.

ACTUALIZARE 09.50. Un drum din județul Brașov este blocat din cauza ninsorii și a vântului puternic, iar mai mulți copaci au fost doborâți pe șosea. Pe DN73  dinspre Predeal spre Râșnov, un TIR a derapat încă de la ora 4.00. TIR-ul are cauciucuri de iarnă, dar în zonă ningea abundent, iar drumul nu era deszăpezit. Șoferul încă așteaptă pe cineva care să îl ajute, transmite corespondentul Digi24, de la fața locului. Drumul e blocat de copacii căzuți. În zonă s-a depus strat consistent de zăpadă și ninge abundent.

Meteorologii spun că ploile puternice din sudul țării sunt binevenite, în condițiile secetei. Până diseară la ora 20.00 este în vigoare și un cod galben de vânt în 22 de județe.

La munte vor predomina ninsorile și să nu uităm că până la 20 este valabil și un cod galben de vânt pentru sudul Moldovei, Dobrogea Bărăgan cu  50 – 60 km/h. De mâine vremea se ameliorează, marți și miercuri încă vom mai avea ploi, dar nu cu cantități prea mari și vremea se încălzește desul de repede”.

Între timp, internetul s-a umplut de imagini de poveste din Brașov.

Un motociclist de 33 de ani, lovit mortal la Dubăsari

Un motociclist de 33 de ani a murit după ce a fost lovit de un microbuz într-o intersecție din orașul Dubăsari.

Un motociclist a murit în urma unui grav accident rutier la DubăsariImagine simbol

Potrivit așa-ziselor autorități din stânga Nistrului, tragedia a avut loc pe 24 martie, iar conform informațiilor preliminare, motociclistul a fost lovit de un microbuz de marca Mercedes într-o intersecție din oras, scrie www.stiri.md.

Șoferul microbuzului nu i-ar fi acordat prioritate motociclistului, iar în rezultat l-a lovit pe tânăr. Bărbatul care se afla la volanul mașinii a fost spitalizat cu diverse leziuni.

Așa-zișii oameni ai legii din regiune au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Un motociclist de 33 de ani a murit după ce a fost lovit de un microbuz într-o intersecție din orașul Dubăsari.

Un motociclist a murit în urma unui grav accident rutier la DubăsariImagine simbol

Potrivit așa-ziselor autorități din stânga Nistrului, tragedia a avut loc pe 24 martie, iar conform informațiilor preliminare, motociclistul a fost lovit de un microbuz de marca Mercedes într-o intersecție din oraș, transmite Știri.md.

Șoferul microbuzului nu i-ar fi acordat prioritate motociclistului, iar în rezultat l-a lovit pe tânăr. Bărbatul care se afla la volanul mașinii a fost spitalizat cu diverse leziuni.

Așa-zișii oameni ai legii din regiune au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Marș feminist în centrul Capitalei, de 8 Martie. Manifestanții pledează pentru respectarea drepturilor femeilor

Zeci de oameni merg în marș prin centrul Capitalei! La cea de-a zecea ediție a evenimentului, cu genericul ,,Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”, manifestanții își doresc să atragă din nou atenția la problemele inegalității de gen și respectarea drepturile femeilor.

La eveniment s-au alăturat mai mulți funcționari de stat din Republica Moldova: oficiali, miniștri și deputați în Parlament. Printre ei: vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, miniștrii Alexei Buzu și Dan Perciun.

Anastasia Nichita încheie anul în rol de lider al clasamentului mondial
Articolul anterior
Un ONG românesc va instala 100.000 de becuri LED în România și Republica Moldova
Articolul următor