Fostul soț nu achită pensia de întreținere pentru copii. Ce să fac?

Marina C.: “Sunt divorțată de doi ani, am doi copii minori. Judecătorul a hotărât  ca tatăl copiilor să achite pensia de întreținere pentru ambii copii 2.500 lei. Primele patru luni le-a achitat mama fostului soț. Însă, acum tatăl copiilor nu achită pensia, nu se interesează de sănătatea și interesele copiilor și are o restanță de 46.000 de lei. Am depus plângere la executorul judecătoresc care mi-a zis că nu poate face nimic, doar să-i interzică ieșirea din țară și să nu-și poată face pașaport moldovenesc. Oare chiar nu se poate face nimic?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

În cazul în care soțul obligat la plata pensiei de întreținere nu îndeplinește cerinţele executorului judecătoresc sau împiedică executarea documentului executoriu, executorul judecătoresc întocmeşte un proces-verbal cu privire la contravenţie, pe care îl înaintează spre examinare instanţei de judecată. În cazul în care aceste acţiuni conţin elemente ale infracţiunii, executorul judecătoresc expediază materialele organelor de urmărire penală.

Conform art. 320 al Codului Penal RM, părintele care în mod intenționat se eschivează de la executarea hotărârii instanței de judecată, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea sancțiunii contravenționale se sancţionează cu 150-200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, amendă de la 200 la 300 unităţi convenţionale (1 unit. conv. constituie 20 de lei). Codul mai prevede şi doi ani de închisoare.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Cinci poziții pentru o partidă de sex la balcon!
Articolul anterior
Fetele din SSS împart alimente trecătorilor și îi învață să le pregătească sănătos!
Articolul următor
Alte articole interesante