Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei a demisionat din funcţie

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU), Kyrylo Shevchenko, şi-a prezentat demisia, din motive de sănătate, într-un moment în care ţara vecină se luptă să contracareze invazia rusească şi să stabilizeze o economie devastată de război, transmite Bloomberg.

Potrivit unei declaraţii publicate marţi pe site-ul NBU, Kyrylo Shevchenko şi-a prezentat scrisoarea de demisie preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Demisia lui Shevchenko este însă condiţionată de aprobarea Parlamentului de la Kiev. După ce Legislativul o va accepta, viceguvernatorul NBU, Kateryna Rozhkova, va prelua atribuţiile guvernatorului, a precizat biroul de presă al băncii centrale a Ucrainei.

„Din motive de sănătate, pe care nu mai pot continua să le ignor, am luat o decizie dificilă pentru mine”, spune Kyrylo Shevchenko în scrisoarea de demisie.

FMI se pregătește să împrumute Ucraina

Plecarea lui Shevchenko din postul de guvernator al NBU vine într-un moment în care oficialii Fondului Monetar Internaţional se pregătesc să evalueze necesităţile financiare ale Ucrainei la finele acestei luni. Ucraina vrea să obţină un amplu program de împrumut de la FMI, pe lângă suma de 1,3 miliarde de euro pe care Fondul o are deja în vedere pentru o eliberare necondiţionată.

„Nu este o tragedie pentru Banca Naţională a Ucrainei deoarece Shevchenko nu şi-a demonstrat calităţile în postul de guvernator, chiar dacă trebuie lăudat pentru faptul că nu a cedat presiunilor care vizau independenţa băncii centrale”, a spus Oleksandr Parashchiy, director de cercetare la Concorde Capital. Potrivit acestuia, un nou guvernator ar putea fi numit rapid având în vedere sprijinul de care se bucură preşedintele Volodimir Zelenski în Parlament. Legislativul de la Kiev ar putea dezbate demisia lui Shevchenko în cursul zilei de joi, a dezvăluit parlamentarul Andriy Gerus, membru al partidului Slujitorul Poporului, al preşedintelui Zelenski.

În luna iunie a acestui an, Banca Naţională a Ucrainei a majorat dobânda de bază până la 25%, citând o modificare fundamentală a parametrilor economiei ucrainene ca urmare a războiului. De asemenea, NBU a devalorizat moneda naţională, cu 25% în luna iulie, pentru a-şi proteja rezervele valutare.

În vârstă de 49 de ani, Shevchenko a condus Banca Naţională a Ucrainei începând din luna iulie 2020 şi în primele luni ale mandatului său a fost criticat de preşedintele Volodimir Zelenski şi FMI pentru demisiile unor importanţi angajaţi ai băncii centrale. Criticile s-au redus după debutul invaziei ruseşti, în condiţiile în care NBU a jucat un rol crucial în susţinerea economiei ucrainene în contextul războiului, scrie Agerpres.

Un bărbat internat în stare gravă, după un incident la săniuș. Corpul acestuia a fost aruncat într-o râpă

Un bărbat de 39 de ani a ajuns în spital cu traume grave la cap, după ce a zburat pe colacul de zăpadă într-o râpă. Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de ieri, 29 ianuarie, în orașul Tighina. 

Foto: poza simbol

Potrivit așa-zisului Minister de Interne, din regiunea transnistreană, bărbatul a fost diagnosticat de către medici cu o leziune cranio-cerebrală deschisă, o contuzie a creierului și o plagă scalpată a regiunilor parietale și temporale.

În următoarele zile, bărbatul se afla pe patul de spital. 

sursa: www.unimedia.info

Şi în luna februarie, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România

Şi în luna februarie, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România. Declaraţia a fost făcută de directorul Energocom, Victor Bînzari.

Retelele electrice din Ucraina si Moldova au fost conectate cu succes cu  Reteaua Europeana Continentala – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele  stiri Timpul.md

Potrivit lui Bînzari,  în prezent, 1% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este achiziţionat de pe piaţa OPCOM, în funcţie de deficitul înregistrat orele de vârf. Aproximativ 30 la sută din curentul electric este produs de CET-uri, 60 % este cumpărat de la Centrala de la Cuciurgan, iar 10 la sută este importat din România, la un preţ de 90 de euro per kilowat, transmite Tvr Moldova.

VICTOR BÎNZARI director, SA Energocom: „Avem un contract cu Nuclearelectrica, cred că-l vom continua şi pe luna următoare, vedem disponibilitatea lor şi există această posibilitate de a semna acest contract. Iar pentru orele de vârf, unde nu pot fi acoperite din punct de vedere tehnic, cumpărăm energie de la OPCOM. La OPCOM la ora actuală bursele şi la energie electrică au scăzut.  Preţul mediu pentru data de 18 a fost 80 de euro, iar pentru data de 19 54 de euro, preţul mediu în România, la burse. Fiecare oră, fiecare interval de timp se împarte  la 24 de ore şi se face un preţ mediu, în orele de vârf oricum preţul este mai mare.”

ACHIZIŢII ENERGIE ELECTRICĂ ÎN LUNA IANUARIE 2023
sursa: http://energocom.md
CET-URI – 25-30%
CENTRALA DE LA CUCIURGAN – 60%
NUCLEARELECTRICA (ROMÂNIA) – 10%
OPCOM – 1%

O femeie din Australia a stabilit un nou record mondial, după ce a alergat timp de 150 de zile şi a parcurs 6.300 de kilometri

O femeie a alergat timp de 150 de zile, străbătând continentul australian și stabilind un nou record mondial. A parcurs 6.300 de kilometri și a strâns bani pentru o organizaţie care se ocupă de salvarea speciilor sălbatice.

Erchana Murray-Bartlett

La cinci luni după ce a pornit din nordul Australiei, maratonista Erchana Murray-Bartlett a ajuns la marginea sudică a continentului. Luni, tânăra de 32 de ani și-a încheiat călătoria de 6.300 de kilometri, un maraton care a ținut 150 de zile, potrivit BBC.

Murray-Bartlett a stabilit astfel un nou record mondial pentru cele mai multe maratoane zilnice consecutive efectuate de o femeie. Ea a strâns peste 100.000 de dolari australieni (70.000 de dolari americani) pentru organizația Wilderness Society, relatează Mediafax.

Murray-Bartlett aleargă la competițiile profesioniste de ani de zile, dar după ce a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, și-a propus să bată recordul privind alergările zilnice. Totodată, ea și-a propus să alerge pentru a sensibiliza publicul cu privire la pericolul de dispariție cu care se confruntă animalele și plantele australiene.

Pentru a ajunge la final, a avut de înfruntat numeroase piedici. A suferit trei accidentări în primele trei săptămâni, a făcut insolație, a avut beșici și dureri, a prins perioade cu ploi torențiale și căldură sufocantă și a stricat foarte multe perechi de pantofi sport.

„Este copleșitor, sunt atât de entuziasmată. Participarea a fost fenomenală și faptul că toată lumea a alergat cu mine, a făcut-o și mai specială”, a declarat ea presei locale după ce a trecut linia de sosire în Melbourne.

Atenție, șoferi! De astăzi, pe mai multe străzi din Capitală este sistată circulația rutieră
Articolul anterior
Patru femei vor lucra în cel mai izolat și friguros loc din lume. Pentru acest job au aplicat 6.000 de persoane
Articolul următor