Îngrijorare în țara noastră: cetățenii neimunizați ar putea fi sursa unui nou val de Coronavirus

Rata de imunizare împotriva virusului SARS-Cov-2 în Republica Moldova continuă să fie una dintre cele mai scăzute din Europa, în condițiile în care tot mai puțini moldoveni decid să-și administreze un vaccin anti-Covid.

Spre exemplu, potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la maratonul vaccinării, organizat în weekendul trecut, doar 326 de persoane s-au vaccinat cu prima doză împotriva Covid-19, iar acest lucru îi pune în gardă pe responsabilii din sănătate.

Acest grup social neimunizat existent va fi o sursă pentru apariția unui nou focar în Republica Moldova, a declarat coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

„La imunizarea anti-Covid-19 din data de 20 iunie observăm că numărul celor vaccinați cu prima doză este de doar 326, iar acest lucru ne pune în gardă, deoarece țări precum Rusia, Marea Britanie cât și Israelul deja impun careva restricții din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19 cu tulpina Delta (tulpina indiană) și asta înseamnă că noi nu ar trebui să ne relaxăm, dar să mergem masiv la imunizare.

Din motiv că această pătură existentă neimunizată va fi o sursă pentru apariția unui nou focar în Republica Moldova, fiind în risc de a avea o creștere a numărului cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19.

În principiu, dacă ar fi să analizăm la rece numărul cazurilor declarate pozitiv, observăm că numărul este constant, 50 – 40, mai mult de 40 și, făcând o analogie cu un foc care abia mocnește, fiind suficient să fie aduse una-două cazuri de tulpina nouă, Delta, în țară și acest foc să se reaprindă”, a declarat Ninel Revenco.

Întrebată ce trebuie să facă autoritățile, experta a declarat că ar propune acestora să nu se relaxeze și să continue menținerea acelor restricții care sunt deja recunoscute și care sunt deja implementate la noi în țară.

„Totodată, aș include și aș discuta despre obligativitatea imunizării persoanelor ce activează în domeniul social, medical și educațional și alte contingente care au tangență cu un număr mare de persoane”, a mai declarat Ninel Recenco pentru Radio Chișinău.

Menționăm că în R. Moldova au fost imunizate 631.346 de persoane, dintre care 229.967 cu ambele doze de vaccin anti-COVID.

Încă 47 de noi cazuri de Coronavirus, din care 4 cazuri de import din Rusia
Articolul anterior
Eleva din Moldova care a obținut medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică
Articolul următor
Alte articole interesante