Moldoveni de pe cursa Briceni-Paris, implicați într-o schemă de prejudiciere a statului francez cu peste 2 milioane euro

O schemă infracțională prin care, din fondurile statului francez, au fost delapidate peste 2 milioane euro, a fost deconspirată de către procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii de la Poliţia de Frontieră a MAI și cu autoritățile de investigație din Franța, prin sprijinul Europol.

În perioada anilor 2018-2020, grupul criminal organizat a recrutat peste 1.000 de cetățeni moldoveni ca să aplice în cadrul unui program francez.

Astfel, membrii grupului criminal transportau persoanele cu microbuzul, din Briceni în Paris, unde, în baza documentelor false, aplicau la programul vizat și primeau de la membrii grupului criminal între 700-1350 euro, iar grupul criminal însușea restul banilor: între 5000-7000 euro pentru fiecare dosar fals depus.

Recent, în urma unui șir de percheziții (27 de percheziții în Moldova și 9 în Franța) efectuate simultan de către angajații organelor de drept formate din procurori și ofițeri de investigații moldavi și francezi, a devenit posibilă deconspirarea activității criminale și reținerea, pe teritoriul Franței, a nouă persoane (opt moldoveni – patru bărbați și patru femei, cu vârste de peste 40 ani – și un francez).

Urmăririle penale, atât în Franța, cât și în Moldova, continuă întru stabilirea tuturor figuranților ce au avut atribuții la activitatea acestui grup criminal, inclusiv în privința agenților economici care au prestat servicii de transportare a pasagerilor, precum și în privința a 2 organizații neguvernamentale. Infracțiunea investigată, potrivit Codului penal al Republicii Moldova, se pedepsește cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Tot mai mulți copii din Moldova sunt luați spre adopție de moldovenii plecați peste hotare
Articolul anterior
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Sfântul Ioan Botezătorul sau Sânzienele
Articolul următor
Alte articole interesante