Moldovenii care muncesc legal în Spania vor putea beneficia de ajutoare sociale

Cetățenii moldoveni care muncesc legal în Spania vor primi prestații sociale.

În perioada 21-22 aprilie 2021 are loc cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Regatul Spaniei și a proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului, transmite IPN

Acordul prenotat garantează cetățenilor Republicii Moldova și cetățenilor Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensie și indemnizație de dizabilitate, determinată de accidente de muncă și boli profesionale din partea statului în care persoana a lucrat legal. 

Astfel, persoanele care au activat legal vor avea posibilitate să-și exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul în care vor domicilia în viitor. Fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

În prezent Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova aplică 14 acorduri în domeniul securității sociale bazate pe principii europene de proporționalitate – cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus. În baza acordurilor respective beneficiază de prestații sociale stabilite de CNAS 1100 de persoane.

Moldovenii cu cetățenie română pot trece granița, fără carantină, pentru a se vaccina
Articolul anterior
Scapă de celulită! Bucură-te de o piele netedă, suplă și fermă
Articolul următor
Alte articole interesante