O femeie din Australia a stabilit un nou record mondial, după ce a alergat timp de 150 de zile şi a parcurs 6.300 de kilometri

O femeie a alergat timp de 150 de zile, străbătând continentul australian și stabilind un nou record mondial. A parcurs 6.300 de kilometri și a strâns bani pentru o organizaţie care se ocupă de salvarea speciilor sălbatice.

Erchana Murray-Bartlett

La cinci luni după ce a pornit din nordul Australiei, maratonista Erchana Murray-Bartlett a ajuns la marginea sudică a continentului. Luni, tânăra de 32 de ani și-a încheiat călătoria de 6.300 de kilometri, un maraton care a ținut 150 de zile, potrivit BBC.

Murray-Bartlett a stabilit astfel un nou record mondial pentru cele mai multe maratoane zilnice consecutive efectuate de o femeie. Ea a strâns peste 100.000 de dolari australieni (70.000 de dolari americani) pentru organizația Wilderness Society, relatează Mediafax.

Murray-Bartlett aleargă la competițiile profesioniste de ani de zile, dar după ce a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, și-a propus să bată recordul privind alergările zilnice. Totodată, ea și-a propus să alerge pentru a sensibiliza publicul cu privire la pericolul de dispariție cu care se confruntă animalele și plantele australiene.

Pentru a ajunge la final, a avut de înfruntat numeroase piedici. A suferit trei accidentări în primele trei săptămâni, a făcut insolație, a avut beșici și dureri, a prins perioade cu ploi torențiale și căldură sufocantă și a stricat foarte multe perechi de pantofi sport.

„Este copleșitor, sunt atât de entuziasmată. Participarea a fost fenomenală și faptul că toată lumea a alergat cu mine, a făcut-o și mai specială”, a declarat ea presei locale după ce a trecut linia de sosire în Melbourne.

Un bărbat internat în stare gravă, după un incident la săniuș. Corpul acestuia a fost aruncat într-o râpă

Un bărbat de 39 de ani a ajuns în spital cu traume grave la cap, după ce a zburat pe colacul de zăpadă într-o râpă. Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de ieri, 29 ianuarie, în orașul Tighina. 

Foto: poza simbol

Potrivit așa-zisului Minister de Interne, din regiunea transnistreană, bărbatul a fost diagnosticat de către medici cu o leziune cranio-cerebrală deschisă, o contuzie a creierului și o plagă scalpată a regiunilor parietale și temporale.

În următoarele zile, bărbatul se afla pe patul de spital. 

sursa: www.unimedia.info

Şi în luna februarie, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România

Şi în luna februarie, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România. Declaraţia a fost făcută de directorul Energocom, Victor Bînzari.

Retelele electrice din Ucraina si Moldova au fost conectate cu succes cu  Reteaua Europeana Continentala – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele  stiri Timpul.md

Potrivit lui Bînzari,  în prezent, 1% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este achiziţionat de pe piaţa OPCOM, în funcţie de deficitul înregistrat orele de vârf. Aproximativ 30 la sută din curentul electric este produs de CET-uri, 60 % este cumpărat de la Centrala de la Cuciurgan, iar 10 la sută este importat din România, la un preţ de 90 de euro per kilowat, transmite Tvr Moldova.

VICTOR BÎNZARI director, SA Energocom: „Avem un contract cu Nuclearelectrica, cred că-l vom continua şi pe luna următoare, vedem disponibilitatea lor şi există această posibilitate de a semna acest contract. Iar pentru orele de vârf, unde nu pot fi acoperite din punct de vedere tehnic, cumpărăm energie de la OPCOM. La OPCOM la ora actuală bursele şi la energie electrică au scăzut.  Preţul mediu pentru data de 18 a fost 80 de euro, iar pentru data de 19 54 de euro, preţul mediu în România, la burse. Fiecare oră, fiecare interval de timp se împarte  la 24 de ore şi se face un preţ mediu, în orele de vârf oricum preţul este mai mare.”

ACHIZIŢII ENERGIE ELECTRICĂ ÎN LUNA IANUARIE 2023
sursa: http://energocom.md
CET-URI – 25-30%
CENTRALA DE LA CUCIURGAN – 60%
NUCLEARELECTRICA (ROMÂNIA) – 10%
OPCOM – 1%

Rusia avea planuri de a-l ucide pe Zelenski înainte de începerea războiului. Declarațiile șefului CIA

Șeful CIA i-a spus lui Zelenski cu o lună înainte de război despre planurile rușilor de a-l ucide. În total, erau pregătite zece atentate împotriva președintelui ucrainean. Zelenski a fost informat despre posibilitatea unei invazii la scară largă a trupelor rusești, inclusiv despre pregătirea unei tentative de asasinat. Ramzan Kadîrov a fost instruit să facă acest lucru. Senatorii americani au mai raportat că PMC Wagner pregătea un atentat împotriva președintelui ucrainean.

The rise of Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy | Here & Now

În ianuarie 2022, în cadrul unei întâlniri cu Volodmir Zelenski la Kiev, șeful CIA, William Burns, i-a prezentat președintelui ucrainean planurile detaliate pe care Moscova le-a primit de la serviciile secrete americane pentru a-l asasina, a relatat agenția de presă Novosti. Acest lucru a fost scris în cartea jurnalistului Chris Whipple despre președinția lui Joe Biden. bazată pe interviuri cu înalți oficiali de la Casa Albă.

În ianuarie anul trecut, Zelenski , în ciuda rapoartelor serviciilor secrete americane privind o invazie rusă iminentă, a negat public posibilitatea unui război în toată regula. Potrivit lui Whipple, președintele american Joe Biden i-a cerut șefului CIA, în cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean, să furnizeze informații despre situația reală, inclusiv să ofere planuri detaliate ale serviciilor speciale rusești de a-l ucide pe Zelenski.

Whipple scrie că Zelenski a fost „uimit” și „abătut” de cuvintele lui Burns.

„Informațiile erau atât de detaliate încât au ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să zădărnicească două atentate rusești la viața sa”, scrie jurnalistul.

Wall Street Journal a citat serviciile secrete ucrainene care au declarat că, la începutul lunii februarie, în timpul unei vizite la Kremlin, liderul cecen Ramzan Kadîrov a primit de la Vladimir Putin misiunea de a-l ucide pe Volodmir Zelenski . De asemenea, senatorii americani au declarat că PMC Wagner pregătea o tentativă de asasinat asupra președintelui ucrainean, a precizat sursa citată.

De asemenea, Zelenski ar fi declarat în luna mai a anului trecut că, până atunci, au existat zece atentate la viața sa.

În august, The Washington Post a publicat o investigație privind modul în care serviciile secrete americane au aflat despre planurile lui Vladimir Putin de a invada Ucraina încă din toamna anului 2020, potrivit sursei citate.

Casa Albă încearcă de luni de zile să îl descurajeze pe Putin să invadeze. William Burns a călătorit, de asemenea, la Moscova pentru a-l avertiza pe secretarul Consiliului de Securitate cu privire la consecințele războiului și pentru a informa Kremlinul că Washingtonul era la curent cu planurile sale.

Într-un interviu acordat postului australian Nine Network, Zelenski a declarat că „doar 10 persoane doresc acest lucru [uciderea lui Zelenski ], nu este mare lucru”.

„Cred că președintele rus are mult mai multe probleme, judecând după atitudinea întregii lumi față de politicile lor ” , a declarat atunci președintele ucrainean.

De asemenea, el a subliniat că atentatele la viața sa nu sunt la fel de grave ca cele prin care au trecut și încă trec ucrainenii în timpul războiului declanșat de Rusia.

„Oamenii stau în subsoluri, sunt torturați, ucraineni au fost găsiți în fântâni… Mi-e teamă pentru poporul nostru, mai ales pentru familiile care și-au pierdut persoane dragi”, a spus el.

Bruce Willis, ipostază rară alături de mezina sa. Imaginile au adunat zeci de mii de like-uri
Articolul anterior
Șahtior Donețk donează o sumă uriașă soldaților ucraineni după ce a semnat un transfer record cu Chelsea
Articolul următor