Operaţiune de amploare CNA – Europol. 11 persoane bănuite, dintre care patru reţinute, într-un dosar al meciurilor trucate

Unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia naţională, anunță CNA.

Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor.

Concret, la data de 15.07.2020, în Registrul de evidență a sesizărilor cu privire la infracțiuni al Centrului Naţional Anticorupţie, au fost înregistrate acțiunile pretins ilegale de încurajare, instruire şi influențare a jucătorilor cluburilor sportive în vederea producerii unui efect viciat asupra meciurilor de fotbal. Potrivit materialelor procesului penal, începând cu perioada anului 2017, mai mulţi antrenori, agenți ai sportivilor, proprietari de cluburi sportive şi persoane din conducerea Federației Moldovenești de Fotbal ar fi influenţat jucătorii cluburilor sportive să acţioneze de o manieră viciată pentru a obţine scorurile agreate cu persoane interesate. Astfel, în schimbul unor beneficii, favoruri sau recompense financiare, fotbaliștii erau instruiți să aibă un anumit comportament în timpul jocului, la ce scor exact să piardă sau să câştige, aceste rezultate fiind deja cunoscute la casele de pariuri. 

În urma investigațiilor, au fost identificate multiple pariuri suspecte, condiționate de mersul meciului, care nu corespundeau cotelor de pariuri reale, adeverindu-se faptul manipulării permanente a meciurilor de fotbal din Republica Moldova cu implicarea acelorași formațiuni sportive. Din cele expuse, se constată o activitate continuă a cluburilor sportive în manipularea rezultatelor meciurilor, acțiunile cărora subminează integritatea sportului, etica sportivă şi compromite caracterul echitabil și imprevizibil al competiției sportive, valori care constituie obiectul Convenției Consiliului Europei privind manipularea în competițiile sportive, ratificată de Republica Moldova prin legea nr. 285/2018.

Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000 – 20.000 €, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 – prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600 000€.

Pe data de 7 decembrie, CNA, în comun cu procurorii anticorupţie şi reprezentanţii EUROPOL au descins cu percheziţii la persoanele vizate în anchetă, printre care președinți de cluburi sportive, antrenori, jucători ai echipelor naţionale de fotbal. În urma acţiunilor de urmărire penală, din cele 11 persoane bănuite, 4 au fost reţinute pentru 72 de ore şi plasate în izolatorul CNA, iar 2 persoane urmând a fi anunțate în căutare. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă penală în mărime de până la  5000 de unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 4 la 7 ani.

Potrivit CNA, cercetările în acest caz sunt în derulare pentru identificarea intregii rețele și a membrilor acesteia.

Tragedie la Baurci: O fetiță de 10 ani a fost ucisă de o mașină, în drum spre școală

Astǎzi dimineațǎ, Poliția a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier în satul Baurci din raionul Ceadâr-Lunga, srie jurnaltv.md

La fața locului, oamenii legii au stabilit că, un bǎrbat de 74 de ani, fiind la volanul unui Renault, din motive necunoscute deocamdată, a pierdut controlul mașinii și a tamponat o fetiță care se deplasa pe marginea carosabilului, spre școală.

În urma impactului, minora de10 ani a decedat.

Fiind testat cu aparatul Drager s-a constatat că șoferul nu era în stare de ebrietate.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar bărbatul se află în custodia poliției.

Captură la vama//Lot de mărfuri nedeclarate

Funcționarii echipelor mobile, în colaborare cu Secția activități investigative și cu suportul Secției monitorizare video, au stopat în imediata apropiere a postului vamal Tudora un autoturism de model Infiniti, condus de un conațional în vârstă de 42 de ani.

În urma controlului vamal, în portbagajul și salonul vehiculului au fost depistate mai multe bunuri nedeclarate autorității vamale, inclusiv articole vestimentare, țigări electronice și articole sanitare.

Valoarea lotului de marfă urmează a fi stabilită, însă estimările preliminare indică o sumă de zeci de mii de lei.

Mărfurile au fost reținute, iar investigațiile pe caz continuă. Persoana vizată riscă sancțiuni conform prevederilor art. 43¹, 287 alin. (10) din Codul Contravențional.

Departamentul de Stat al SUA oprește sprijinul pentru refacerea rețelei energetice din Ucraina

Departamentul de Stat a pus capăt săptămâna aceasta unei inițiative a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională care a investit sute de milioane de dolari pentru a ajuta la refacerea rețelei energetice a Ucrainei în urma atacurilor armatei ruse, potrivit a doi oficiali USAID care lucrează la misiunea agenției în Ucraina, anunță NBC News.

Întreruperile de curent au fost aplicate peste noapte în unele regiuni ale Ucrainei din cauza atacurilor asupra instalațiilor energetice. Sistemele din țară au suferit un impact aproape constant pe parcursul celor trei ani de război.

„Aceasta subminează în mod semnificativ abilitățile acestei administrații de a negocia încetarea focului și ar semnala Rusiei că nu ne pasă de Ucraina sau de investițiile noastre din trecut”, a declarat pentru NBC News un oficial USAID implicat în misiunea din Ucraina

Oficialul a continuat: „Rusia duce un război pe două fronturi în Ucraina: Unul militar, dar și unul economic. Ei încearcă să zdrobească economia, dar USAID a jucat un rol central în a o ajuta să fie rezistentă, [inclusiv] susținând rețeaua energetică…Am oferit guvernului ucrainean o cantitate mare de sprijin pentru a evita o criză macro-economică”.

Pe lângă încheierea Proiectului privind securitatea energetică a Ucrainei, USAID își reduce drastic prezența în Ucraina.

Pe baza unui document obținut de NBC News, Departamentul de Stat a ordonat, de asemenea, încetarea unui program axat pe „activitatea de reformă a sectorului financiar”

„Nu vom mai putea vedea unde s-au dus acești bani în ultimii ani”, a declarat unul dintre oficiali.Biroul USAID pentru Europa și Eurasia, care supraveghează misiunea din Ucraina, are 115 angajați în Washington, D.C. Personalul biroului a fost informat că numărul acestora va fi redus la 29 de angajați care vor rămâne activi, potrivit celor doi oficiali USAID.

Femeie spulberată mortal de un microbuz, la Orhei
Articolul anterior
Italia. Moldoveancă, dată dispărută acum 3 săptămâni, găsită moartă într-un motel
Articolul următor