Opt oameni au ajuns ilegal în Austria într-o „cutie” improvizată sub un camion. Unii dintre ei au leşinat din cauza gazelor de eşapament

Poliția din Austria a găsit opt ​​persoane din Turcia ascunse în condiții care pun viața în pericol într-o cutie îngustă de paleți din lemn, improvizată şi atașată sub un camion, scrie The Guardian.

Poliiştii au transmis că grupul a fost scos din România prin Ungaria. Câțiva dintre ei au suferit hipotermie în timpul călătoriei din cauza temperaturilor extrem de scăzute, iar unii au leșinat deoarece au fost expuși ore întregi la gazele de eșapament. Grupul și-a descris ascunzătoarea drept o „cutie a groazei”.

Descoperirea a fost făcută luna trecută pe o autostradă de lângă Schwechat, la sud-est de Viena, după o informare din partea autorităților germane, și a fost făcută publică abia miercuri, 9 februarie

Oficialii au declarat că șoferul, un turc de 39 de ani, a mărturisit că a dus ilegal până la 40 de persoane în Austria în opt călătorii diferite. Fiecare a trebuit să plătească între 15.000 și 16.000 de euro pentru călătoria periculoasă. Un presupus complice, un turc de 56 de ani, a fost arestat vineri în orașul austriac Graz.

„Acest caz arată încă o dată cât de inuman acționează criminalii de trafic organizat”, a declarat ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, potrivit postului național ORF. „Trebuie să ne asigurăm că o protecție solidă a frontierelor externe ale UE îi privează pe acești criminali de baza lor comercială.”

Consumul de gaze naturale al Europei a scăzut cu aproape un sfert

Europa și-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condițiile în care gospodăriile nu au pornit instalațiile de încălzire grație temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piață înainte de venirea iernii.

Prețul gazelor naturale a atins un nou record în Europa, de 7 ori mai mare  decât la începutul anului - HotNews.ro

Guvernele din regiune și-au îndemnat consumatorii să își reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raționalizare atunci când temperaturile vor scădea, transmite radiochișinău.md.

Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantități de combustibil.

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut.

Aceasta deși sectorul producției de electricitate și-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual.

Pe lângă evoluțiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă și ca urmare a prețurilor care au explodat, astfel că mulți consumatori industriali mici și-au redus operațiunile pentru a putea supraviețui.

Prețurile la gazele naturale rămân mari, dar au scăzut puternic în ultima perioadă

„Apar semne ale unei modificări de comportament cu privire la utilizarea instalațiilor de încălzire”, spune Julien Hoarau, director de analize la EnergyScan.

Aceasta a ajutat la exercitarea „unor presiuni semnificative de scădere a prețurilor spot la gaze în Europa și a consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă”, a adăugat Julien Hoarau.

Chiar dacă prețurile de referință la gaze în Europa sunt de peste trei ori mai mari față de media multianuală, ele au scăzut totuși cu peste 60% față de vârful atins în luna august.

Datele EnergyScan mai arată că cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33% în luna octombrie, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali a scăzut cu 27%.

Tot agenția Bloomberg nota pe 25 octombrie cum combinația între vremea neobișnuit de caldă și livrările mari de gaze lichefiate face ca depozitele de gaze să fie aproape pline înainte ca europenii să dea drumul la termostate.

Deputații au votat! Magazinele duty-free din aeroporturi și vămi nu vor mai fi!

Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede eliminarea regimului duty-free. Potrivit documentului magazinul amplasat în incinta aeroportului va activa până la 22 decembrie 2022, iar unitățile comerciale din zonele de ieșire ale frontierei de stat vor activa până la 3 septembrie 2023.

Potrivit proiectului, regimul duty-free va fi anulat pe întregul teritoriul Republicii Moldova, iar magazinele duty-free vor activa până la expirarea licenței curente. 

Amintim că, la 26 septembrie, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a prezentat un proiect de lege prin care propunea anularea regimului Duty-free în Moldova cu scopul de a avansa principiul echității fiscale. „Considerăm că toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili”, a declarat deputatul într-o conferință.

Ulterior expertul economic, Stas Madan a declarat că abolirea regimului duty-free în Republica Moldova este în detrimentul intereselor economice ale țării noastre. În același timp, compania a venit cu o reacție și mai multe contra-argumente la cele expuse de autorul inițiativei, Dumitru Alaiba. 

Edilul Ion Ceban a făcut furori pe scena din PMAN

Un concert de pomină s-a dat aseară în Piața Marii Adunări Naționale. Primarul capitalei nu a putut rezista tentanției și a sărit în sus chiar pe scenă alături de artiști.

Momentul a devenit viral pe Tik Tok.

Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov intră în Top 10 Eurovision, potrivit celui mai nou sondaj printre eurofani
Articolul anterior
Scandal la IP Hînceşti. Un șef colectează bani de la angajaţi pentru reparaţia maşinilor de serviciu
Articolul următor