Pe întâi octombrie mii de oamenii au donat sânge și au alergat la ”Maratonul Internațional Chișinău”

Pe întâi octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Capitalei a avut loc cea de-a treia ediție a Maratonului Internațional Chișinău. Mii de susținători care sunt adepții unui stil de viață activ, au reușit să alerge pe străzile Chișinăului pe una dintre distanțele propuse. Alături de organizatorii maratonului au participat și reprezentanții companii LG Electronics care au organizat un eveniment caritabil cu denumirea „Fă un pas de bunătate cu LG”, în cadrul căruia toți participanții au putut dona sânge.

separator

Acțiunea s-a desfășurat în țara noastră pentru prima dată, iar directorul relații publice al companiei LG Electronics în Rusia și CSI, Tatiana Shakhnes a spus că startul campaniei a fost dat în anul 2009, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Agenția Federală Medico-biologică din Rusia. 

”Proiectul nostru s-a desfășurat în peste de 30 de orașe din Rusia. În 2017, ne-am extins activitatea în Belarus, iar acum am marele noroc să mă aflu în Moldova. Pe lângă campaniile individuale pentru donatori, am organizat proiecte, cum ar fi „Trenul faptelor bune“, „Corabia faptelor bune“, „Avionul faptelor bune.“ În plus, am organizat un maraton consacrat aniversării celor 70 de ani de la Victorie, precum și un alt maraton dedicat împlinirii a 55 de ani de la primul zbor spațial cu echipaj uman.“ – a mai notat Tatiana Shakhnes
Potrivit ei, donarea de sânge este extrem de importantă, iar deficitul de sânge sau lipsa acestuia este o problemă serioasă mai ales în cazuri de urgență sau de accidente, care se pot întâmpla oricui.

 

Denumirea campaniei vine din lumea sportului, deoarece cauza a fost susținută de fotbaliști, printre care Denis Glushakov, Artem Rebrov, Anton Shunin.

“Sunt niște oameni, care se implică în lucruri frumoase și caritabile, în afara succeselor obținute în sport. Iar pe lângă fotbaliști, la campanie mai contribuie gimnastul Alexei Nemov, patinatoarea Tatiana Navca, și alți sportivi (bobsleiști și biatloniști) renumiți. În principiu, suntem de părere că orice companie, care activează pe piața internațională, fie în Moldova sau Rusia, trebuie să contribuie într-un fel la bunăstarea societății, iar donarea de sânge este un mijloc minunat de a realiza legătura cu societatea.”– a comentat Shakhnes
Dumneaei mai consideră că, maratoanele de acest gen reprezintă o alternativă transparentă la fonduri, iar în timpul apropiat urmează să zboare la Ulan-Ude, Rusia. 
”Maratonul donatorilor este o cauză măreață și nobilă, pe care o vom continua mulți ani. Nu este vorba de fonduri sau bani, noi contribuim printr-o faptă bună, de care suntem cu adevărat responsabili.” 

 

Cei care au donat sânge sunt extrem de mândri și spun că asemenea campanii sunt binevenite într-o lume atât de dură.

”– E corect să donezi sânge. De sânge e nevoie la naștere – sunt mamă a trei copii și am avut nevoie de sânge de fiecare dată, când am adus pe lume un copil. Am mai donat sânge pentru tatăl soțului meu. Iar acum, aflându-mă pe piață, întâmplător am aflat că pot dona.” a spus Tatiana, 38 de ani
”– Azi am venit să alerg cursa Fun Run de 1,5 km. Plimbându-mă aici în piață, am văzut întâmplător cortul de transfuzie. Imediat am hotărât să donez sânge. Am intrat înăuntru, tocmai amenajau totul. Donez pentru prima oară. Am o atitudine pozitivă față de donare. Înțeleg că pot dona sânge și pot ajuta pe cineva, în caz de nenorocire.” ne-a relatat Alexandr de 19 ani
 
”– Am mai donat sânge. Este foarte important să duci un mod de viață sănătos, să faci sport. Și desigur, este important să-i învățăm pe copiii noștri să facă sport. Și este necesar să donăm sânge pentru cei care au nevoie.” a spus campionul mondial la sambo, Serghei Oșlobanu

Potrivit organizatorilor, acțiunea a avut un impact major, iar oamenii cu adevărat au înțeles cât este de important să ne susținem reciproc mai ales în situații de necesitate. Mai mult, reprezentanții LG Moldova spun că au înregistrat un număr chiar mult mai mare decât s-au așteptat.

”Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui ne-a informat și ne-a îndrumat în ceea ce ține de donările de sânge. Suntem abia la început de drum, dar intenționăm să promovăm și în continuare acest maraton al bunelor fapte.” a menționat Elena Chim, reprezentant LG Moldova

”Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui este mereu deschis spre evenimentele de acest gen, indiferent de organizația care îl promovează – fie ea publică, privată sau non-guvernamentală. ”- Doina Bănari, vice-director al Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui

Drept exemple de astfel de inițiative pot servi campaniile desfășurate anual, în octombrie și noiembrie, împreună cu instituțiile de învățământ superior din țară – de ziua studentului, în colaborare cu Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Moldova – la 1 martie, împreună cu Centrul Republican de Voluntariat “KEDEM” – cu ocazia zilei faptelor bune, împreună cu Centrul Comercial Atrium – de Ziua Inimii, donări voluntare de sânge – în colaborare cu Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și departamentele Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului Național de Patrulare, Inspectoratului General de Frontieră, iar astăzi – cu compania LG Electronics. Toate aceste campanii sunt niște exemple reușite de binefacere socială, care au un aport direct la salvarea vieților omenești.

Suprafețele agricole cultivate cu cereale sunt într-o stare foarte bună

Suprafețele agricole însămânțate cu grâu, orz și rapiță sunt într-o stare satisfăcătoare și foarte bună.

Unde să înfiinţezi o fermă de cereale – Capital

Acest lucru a fost menționat, astăzi, 26 iunie, de șefii direcțiilor agricole raionale în cadrul unei videoconferințe, cu participarea viceprim-ministrului Vladimir Bolea și secretarilor de stat. Totodată, au declarat că spațiile de depozitare din R. Moldova sunt pregătite corespunzător pentru noua recoltă, iar roada din acest an va fi mai bogată, transmite www.stiri.md.

Audiența a fost informată de către specialiștii din cadrul ministerului cu privire la cele mai recente prețuri de tranzacționare și evoluția acestora de la bursele internaționale pentru grâu, orz, porumb și rapiță. Aceștia afirmă că în următoarea perioadă nu se așteaptă majorări semnificative a prețurilor, fiind lansat îndemnul către agricultori de a-și vinde marfa, întrucât depozitarea și păstrarea producției necesită cheltuieli suplimentare.

Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că autoritățile sunt axate pe diminuarea prețului de producție.

„Vom rambursa acciza la motorină și va fi restituit TV-ul în contul agricultorilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Guvernul sunt în proces de identificare a resurselor financiare pentru subvenționarea îngrășămintelor”, a declarat ministrul.

Suplimentar vicepremierul a menționat că în comun cu autoritățile ucrainene sunt depuse eforturi pentru transferul fluxurilor de produse agricole către calea ferată, în scopul eliminării blocajelor rutiere și în vederea reducerii timpului de așteptare la punctele de trecere a frontierei.

50 de tineri ai USM de la 11 facultăți au fost premiați de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Studenții performanți de la Universitatea de Stat din Moldova au fost premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Gala Performanței a avut loc la USM duminică, când a fost marcată și Ziua Portului Popular. Secretarul de Stat, Adrian Dupu, le-a înmânat tinerilor câte o colecție de carte.

În total, 50 de tineri de la 11 facultăți au fost premiați de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și au primit diplome onorifice.

Intervenție Smurd Galați pentru un bărbat din sudul țării rănit grav în urma unui accident rutier

Astăzi, 26 iunie 2023, un echipaj aero– medical SMURD Galați a efectuat o operațiune de transportare a unui bărbat în vârstă de 62 de ani, de la spitalul raional Cahul spre municipiul Chișinău. Potrivit informațiilor, acesta a suferit mai multe traumatisme în urma unui accident rutier, care a fost înregistrat pe data de 25 unde în raionul Taraclia.

În urma investigațiilor medicale, a fost luată decizia de a transporta pacientul în capitală, pentru acordarea asistenței medicale specializate. Pe parcursul zborului pacientul a fost monitorizat permanent de medici și paramedici SMURD, fiind în stare stabilă.

Elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo, la ora 14:11, de unde bărbatul a fost preluat de o echipă de medici și transportat la Institutul de Medicină Urgență din capitală, unde în continuare urmează să primească îngrijirile de rigoare.

Conform IGSU, de la începutul anului 2023 aceasta este a doua intervenție aero – medicală realizată pe teritoriul Republicii Moldova.

Andrew Rayel este din nou în TOP-ul celor 100 cei mai buni DJ din lume
Articolul anterior
Svetlana Cveatcovscaia slăbește cu exerciții fizice alături de instructorul Unica Sport. Vezi ce i-a recomandat Galina Tomaș!
Articolul următor