Premieră în lumea medicală. O dronă a salvat viața unui pacient care aștepta un transplant de plămâni

Un chirurg canadian a realizat un transplant pulmonar, după ce plămânii au ajuns în sala de operație cu ajutorul unei drone. Organele au fost transportate cu ajutorul dispozitivului, care a parcurs 1,2 kilometri în mai puțin de zece minute, între două spitale din oraşul Toronto. „Timpul este de importanţă critică pentru transportul organelor.

Este ceva ce nu s-a făcut niciodată, sunt primii plămâni transplantați după ce au fost livrați cu drona”, a transmis medicul care a realizat intervenția.

„Am dovedit, şi acesta este un aspect foarte important, că este posibil să facem acest lucru fără pericol”, a declarat pentru AFP doctorul Shaf Keshavjee, care a colaborat cu o echipă tehnică timp de doi ani pentru realizarea acestui zbor, notează Euronews.

În toiul nopţii, drona a parcurs 1,2 kilometri în mai puţin de zece minute pe cerul metropolei canadiane, decolând de la Toronto Western Hospital şi aterizând pe acoperişul Spitalului General din acelaşi oraş, scrie digi24.ro.

Plămânii au fost apoi transplantaţi cu succes la un pacient în vârstă de şaizeci de ani diagnosticat cu fibroză pulmonară.

Transportul cu drona a fost realizat cu ajutorul unui recipient frigorific „care menţine parametrii termici ai organului”, astfel încât acesta să fie „viabil pentru transplant”.

„Cred că tehnologiile asociate dronelor au un potenţial imens pentru ca acesta să devină un standard în ceea ce priveşte asistenţa medicală”, a explica Mikaël Cardinal, vicepreşedinte la Unither Bioelectronics, compania de biotehnologie care a realizat zborul, cu sediul în Quebec, o filială a companiei americane United Therapeutics.

„Această tehnologie trebuie să devină accesibilă pentru pacienții din întreaga lume”

Dispozitivul a traversat mediul „urban şi complex” din centrul oraşului Toronto în manieră automatizată, cu supraveghere umană.

„Provocarea acum este de a adapta această tehnologie pentru a o face accesibilă pacienţilor din întreaga lume”, a adăugat doctorul Keshavjee, specialist în transplant pulmonar, care a amintit că plămânul este „cel mai fragil dintre toate organele” ce trebuie conservate şi transportate. 

Timpul este de importanţă critică pentru transportul organelor. Experienţa demonstrează că tehnologia de livrare prin intermediul dronelor, deja operaţională în unele ţări pentru transportul coletelor achiziţionate online, ar putea fi cu adevărat folosită pentru a îmbunătăţi sistemul actual de transport de organe şi pentru reducerea costurilor acestuia, mai scrie sursa citată de Agerpres.

În aprilie 2019, o dronă a efectuat un zbor similar livrând un rinichi la un spital din Maryland, Statele Unite.

ULTIMA ORĂ! Guvernul a majorat valoarea compensațiilor pentru energie

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, ajustarea indicatorilor la calculul compensațiilor pentru energie pentru perioada decembrie 2024 – martie 2025. Astfel, compensațiile la energie sub formă de plată monetară, în special pentru cei care consuma gaze naturale, vor crește, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Modificările vin să atenueze impactul generat de majorarea tarifelor la gazele naturale, de la 1 decembrie 2024, prin ajustarea formulelor de calcul pentru compensații. 

Astfel, valoarea minimă a compensației crește de la 300 de lei la 500 de lei pentru toate tipurile de energie. Valoarea maximă va spori de la 800 lei la 1000 lei pentru gaze naturale, iar pentru energia termică, electricitate și combustibil solid valoarea maximă va rămâne la nivelul de 800 lei. 

„Compensația medie va crește de la 524 de lei în luna noiembrie la 715 lei în luna decembrie. Aceste compensații vor asigura un tarif final pentru cetățeni care nu este mai mare decât cel de anul trecut”, a spus Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Modificările mai prevăd că testul de non-vulnerabilitate nu se aplică gospodăriilor casnice în componența cărora se află cel puțin o persoană cu dizabilitate severă. Măsura va oferi sprijin adițional pentru perioada rece a anului tuturor familiilor cu persoane cu dizabilități.

Compensațiile aferente perioadei decembrie 2024 – martie 2025 vor fi distribuite beneficiarilor în perioada ianuarie – aprilie 2025. Decizia privind valoarea compensației pentru luna decembrie va putea fi vizualizată în cabinetul personal începând cu 10 ianuarie. 

Pentru luna decembrie 2024, implementarea proiectului presupune un cost total în valoare de 500 milioane lei, pentru circa 670 de mii de beneficiari. 
În luna noiembrie, peste 703 mii de gospodării s-au înregistrat în Sistemul Informațional compensatii.gov.md, iar în luna decembrie au fost înregistrate peste 33 de mii de cereri noi.

Niciun copil nu trebuie sǎ fie singur de Crǎciun! Apel la umanitate pentru inimile copiilor necăjiți

Şi anul acesta, Caritate.md dă start campaniei „Fii Crăciunul în inimile copiilor necăjiți”.

”Tot ceea ce descoperim în toate campaniile noastre, cutreierând satele, este o realitate care uneori ne lasă fără cuvinte. Este o altă lume… o lume în care unii copilași tremură de frig, o lume fără bucurie, în care sărbătorile sunt trăite altfel… fără speranțe, fără zâmbete și fără măcar un gram de bucate pe masă.

Dragii noştri, vă invităm să împărțim bucuria Crăciunului cu cei nevoiași. Împreună cu ei, vom simți mai multă împlinire în ajunul Crăciunului, pentru că darurile noastre vor aduce un zâmbet pe fața unui copil la masa de sărbătoare.

Din suflet, vă invităm să fiți alături de noi și să simțim împreună ce înseamnă să dăruim celor mai necăjiți.”, se arată în comunicatul celor de la Caritate.md.

Puteți dona AICI.

Paypal pentru donațiipaypal@caritate.md

De la inimile celor mari, pentru inimile celor mici VǍ RUGǍM SǍ FIȚI ALǍTURI CU CÂT VǍ LASǍ INIMA, din orice țarǎ sau colț al lumii: 

ULTIMA ORĂ! O dronă a căzut la Podgoreni

Poliția Națională informează că, acum o oră, polițiștii din Orhei au fost alertați despre depistarea unei drone în extravilanul localității Podgoreni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat.

La fața locului se află toate serviciile specializate, iar angajații secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze complex aparatul de zbor.

O șoferiță și copilul ei, răniți grav într-un accident pe traseul Chișinău-Strășeni
Articolul anterior
Care ar putea fi noul nume al Facebook. Un fost angajat a făcut dezvăluiri
Articolul următor