Procesul atentatului de la Nisa începe la şase ani de la tragedie

Procesul atentatului de la Nisa din 2016 începe în 5 septembrie la Paris, semnalează AFP, potrivit agrepres.ro.

Cel mai sângeros atac terorist din Franţa după cele din 13 noiembrie 2015 a curmat vieţile a 86 de oameni, în seara Zilei Naţionale a Franţei. Tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, în vârstă de 31 de ani, a intrat cu un camion de 19 tone în mulţimea de pe Promenade des Anglais, adunată să asiste la focurile de artificii de 14 Iulie, aniversarea căderii Bastiliei.

Autorul direct al atentatului nu va fi prezent la proces – el a fost ucis pe loc de poliţişti, după ce a tras cu arma asupra lor.

După două zile, organizaţia Statul Islamic a revendicat atacul, însă anchetatorii nu au putut stabili o legătură directă a acestei organizaţie teroriste cu atentatul de pe Riviera franceză. Ei au ajuns la concluzia că pare să fie vorba mai degrabă de „o revendicare din pură oportunitate”.

Curtea cu juraţi specială prezidată de judecătorul Laurent Raviot va trebui să stabilească vinovăţia a opt inculpaţi, printre care şi o femeie, membri ai anturajului lui Lahouaiej-Bouhlel sau intermediari în traficul de arme pentru acesta.

Trei dintre acuzaţi – Ramzi Kevin Arefa, Chokri Chafroud şi Artan Henaj (implicat într-un alt dosar) – se află deja în arest. Alţi patru – Maksim Celaj, Endri Elezi, Mohamed Ghraieb şi Enkeledja Zace – sunt sub control judiciar şi vor compărea liberi în faţa instanţei. Brahim Tritrou va fi judecat în contumacie, după ce s-a sustras controlului judiciar. Potrivit avocatului său, el este în prezent închis în Tunisia; justiţia franceză a emis un mandat de arestare pe numele lui.

Arefa, Chafroud şi Ghraieb sunt acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni cu caracter terorist, infracţiune care poate duce la condamnări de câte 20 de ani de detenţie. Arefa, care este recidivist, ar putea fi condamnat chiar la închisoare pe viaţă.

Ceilalţi cinci inculpaţi vor fi judecaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Ei ar putea primi pedepse cu închisoarea între cinci şi zece ani.

Niciunul dintre cei opt nu este acuzat de complicitate la omoruri sau de tentativă de omor în grup organizat, deoarece autorul este mort.

În proces s-au constituit până în prezent 865 de părţi civile, dintre care 39 de cetăţeni străini. Reprezentarea lor legală este asigurată de 119 avocaţi.

Ministrul justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a declarat că înţelege frustrarea apropiaţilor victimelor, provocată de lipsa acuzaţiilor de complicitate. „Este umană”, a apreciat el, promiţând totodată că „va exista o reacţie judiciară” şi „vom răspunde prin drept acestei barbarii”.

Procesul ar urma să se încheie în 16 decembrie, cu şedinţe de marţi până vineri, dimineaţa şi seara.

Sala de judecată va fi aceeaşi folosită şi pentru procesul atentatelor din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi la Paris şi în suburbii, şi – ca şi în cazul respectiv – totul va fi filmat şi înregistrat pentru posteritate.

Şedinţele de la Paris vor fi transmise în direct în Acropolis, palatul congreselor din Nisa, cu o capacitate de 500 de persoane, pentru părţile civile care nu pot asista. De asemenea, audierile vor putea fi accesate prin radio online cu un decalaj de 30 de minute de către părţile civile care solicită acest lucru, inclusiv din străinătate, cu traducere integrală în engleză.

Printre martori se vor afla şi fostul preşedinte francez Francois Hollande şi fostul ministru de interne Bernard Cazeneuve, aflaţi în funcţie în 2016.

Părţile civile, apropiaţii victimelor şi supravieţuitorii atentatului vor avea la dispoziţie cinci săptămâni pentru a depune mărturie.

Primele interogatorii ale acuzaţilor, apăraţi de 14 avocaţi, sunt aşteptate la începutul lui noiembrie.

Un bărbat internat în stare gravă, după un incident la săniuș. Corpul acestuia a fost aruncat într-o râpă

Un bărbat de 39 de ani a ajuns în spital cu traume grave la cap, după ce a zburat pe colacul de zăpadă într-o râpă. Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de ieri, 29 ianuarie, în orașul Tighina. 

Foto: poza simbol

Potrivit așa-zisului Minister de Interne, din regiunea transnistreană, bărbatul a fost diagnosticat de către medici cu o leziune cranio-cerebrală deschisă, o contuzie a creierului și o plagă scalpată a regiunilor parietale și temporale.

În următoarele zile, bărbatul se afla pe patul de spital. 

sursa: www.unimedia.info

Şi în luna februarie, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România

Şi în luna februarie, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România. Declaraţia a fost făcută de directorul Energocom, Victor Bînzari.

Retelele electrice din Ucraina si Moldova au fost conectate cu succes cu  Reteaua Europeana Continentala – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele  stiri Timpul.md

Potrivit lui Bînzari,  în prezent, 1% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este achiziţionat de pe piaţa OPCOM, în funcţie de deficitul înregistrat orele de vârf. Aproximativ 30 la sută din curentul electric este produs de CET-uri, 60 % este cumpărat de la Centrala de la Cuciurgan, iar 10 la sută este importat din România, la un preţ de 90 de euro per kilowat, transmite Tvr Moldova.

VICTOR BÎNZARI director, SA Energocom: „Avem un contract cu Nuclearelectrica, cred că-l vom continua şi pe luna următoare, vedem disponibilitatea lor şi există această posibilitate de a semna acest contract. Iar pentru orele de vârf, unde nu pot fi acoperite din punct de vedere tehnic, cumpărăm energie de la OPCOM. La OPCOM la ora actuală bursele şi la energie electrică au scăzut.  Preţul mediu pentru data de 18 a fost 80 de euro, iar pentru data de 19 54 de euro, preţul mediu în România, la burse. Fiecare oră, fiecare interval de timp se împarte  la 24 de ore şi se face un preţ mediu, în orele de vârf oricum preţul este mai mare.”

ACHIZIŢII ENERGIE ELECTRICĂ ÎN LUNA IANUARIE 2023
sursa: http://energocom.md
CET-URI – 25-30%
CENTRALA DE LA CUCIURGAN – 60%
NUCLEARELECTRICA (ROMÂNIA) – 10%
OPCOM – 1%

O femeie din Australia a stabilit un nou record mondial, după ce a alergat timp de 150 de zile şi a parcurs 6.300 de kilometri

O femeie a alergat timp de 150 de zile, străbătând continentul australian și stabilind un nou record mondial. A parcurs 6.300 de kilometri și a strâns bani pentru o organizaţie care se ocupă de salvarea speciilor sălbatice.

Erchana Murray-Bartlett

La cinci luni după ce a pornit din nordul Australiei, maratonista Erchana Murray-Bartlett a ajuns la marginea sudică a continentului. Luni, tânăra de 32 de ani și-a încheiat călătoria de 6.300 de kilometri, un maraton care a ținut 150 de zile, potrivit BBC.

Murray-Bartlett a stabilit astfel un nou record mondial pentru cele mai multe maratoane zilnice consecutive efectuate de o femeie. Ea a strâns peste 100.000 de dolari australieni (70.000 de dolari americani) pentru organizația Wilderness Society, relatează Mediafax.

Murray-Bartlett aleargă la competițiile profesioniste de ani de zile, dar după ce a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, și-a propus să bată recordul privind alergările zilnice. Totodată, ea și-a propus să alerge pentru a sensibiliza publicul cu privire la pericolul de dispariție cu care se confruntă animalele și plantele australiene.

Pentru a ajunge la final, a avut de înfruntat numeroase piedici. A suferit trei accidentări în primele trei săptămâni, a făcut insolație, a avut beșici și dureri, a prins perioade cu ploi torențiale și căldură sufocantă și a stricat foarte multe perechi de pantofi sport.

„Este copleșitor, sunt atât de entuziasmată. Participarea a fost fenomenală și faptul că toată lumea a alergat cu mine, a făcut-o și mai specială”, a declarat ea presei locale după ce a trecut linia de sosire în Melbourne.

Micșorarea stomacului, cea mai populară intervenție chirurgicală printre supraponderali. Ce împlică și ce rezultate pot fi obținute
Articolul anterior
Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie, cea mai dură din istoria organizaţiei
Articolul următor